Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2371 resultaten


ID: 211770 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt (Pittem)
Overwegend neogotische parochiekerk die een veelheid aan opeenvolgende bouwfasen in zich draagt, met behoud van romaanse toren en noordmuur van het koor, aanpassing van schip in de 15de of 16de en van koor tevens in de 17de eeuw. Grootschalige verbouwing in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 31272 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius met kerkhof

Andreas Verbrigghestraat (Poperinge)
Georiënteerd bedehuis met als patroonheilige de Heilige Blasius, gelegen te midden van een omringend kerkhof, dat deels afgezet is met een hek, deels met een cementen afsluiting. Oorspronkelijk was dit een romaanse kerk, heden is het een laatgotische hallenkerk: het oostelijk gedeelte dateert uit het begin van de 15de eeuw; de kruisingstoren uit de 16de eeuw. Tijdens de beeldenstorm werd het bedehuis gedeeltelijk vernield, nadien hersteld. Restauratie van de kerk volgde in 1731. Volledig hersteld in 1971-1977.


ID: 30977 | Bouwkundig element

Pottenbakkerij

Burgemeester Bertenplein 24 (Poperinge)
Voormalige pottenbakkerij, teruggaand tot de 16de eeuw en naar verluidt in bedrijf tot circa 1975; onder meer bekend omwille van het plaatsen van een stoomketel - in feite een mechanische kleimolen - in 1885, en de fabricage van bloempotten, tegels, draineerbuizen en dakpannen, zie de nog courant voorkomende inscriptie "Eduard Dupont-Stroom" aan de onderkant van de lokale pannen.


ID: 31047 | Bouwkundig element

Hopinstituut en Nationaal Hopmuseum De Stadsschaal

Gasthuisstraat 69-71 (Poperinge)
Het Hopinstituut en Nationaal Hopmuseum 'De Stadsschaal' omvat een gedeelte van het voormalige recollettenklooster of de straatvleugel met aanpalend poortgebouw links (nummer 69-71). Daarachter bevindt zich een gekasseide binnenkoer met het voormalig stedelijk hopmagazijn (nummer 73).


ID: 31395 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Haringeplein (Poperinge)
Laatgotische hallenkerk met romaanse kruisingstoren, gelegen in de bocht van het Haringeplein-Haringestraat, in het midden van een omringend kerkhof. Tegen de voorgevel van de kerk worden de militaire doden van Haringe herdacht op een gedenkplaat.


ID: 31482 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Kerkhofstraat (Poperinge)
Georiënteerde kerk gelegen middenin een omhaagd kerkhof met Heilig Hartbeeld aan de zuidzijde. Begrensd ten noorden door de Warandebeek, ten zuiden door het Watouplein.


ID: 31493 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Palingstraat 6 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen opgesteld rondom een met gras begroeid erf, met een boerenhuis en dwarsschuur uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 31504 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwhuis

Trappistenweg 17 (Poperinge)
Voormalige zetel van het 'Hof en heerlijkheid van Watou', woonhuis van de heren van Watou en de eerste graaf van Watou. Historische hoeve gelegen ten zuidoosten van de dorpskom, met boerenhuis met behouden 'hooghuis' uit het laatste kwart van de 16de eeuw-eerste kwart van de 17de eeuw.


ID: 2435 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Remigius

Beerzelplein 1 (Putte)
Grosso modo georiënteerde, driebeukige, grondig vernieuwde, classicistische pseudo-kruisbasiliek met laatgotische westtoren.


ID: 13818 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Cijnshoeve

Herentalsebaan 155 (Ranst)
Monumentaal woonstalhuis uit de 18de eeuw met cijnskamer uit 16de of 17de eeuw, achteruit gelegen midden afgepaalde weiden. Half verharde toegangsweg en enkele markante bomen op het erf.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.