Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2371 resultaten


ID: 58304 | Bouwkundig element

Herberg Saint Hubert en schepenkamer

Dorpsstraat 121-123 (Sint-Laureins)
Voormalige herberg "Sint-Hubert", met schepenkamer op de bovenverdieping, volgens archiefdocumenten in kern teruggaand tot circa 1500 en reeds voor 1700 Sint-Hubert genoemd. Thans gesplitst in twee woningen met verbouwde puien en postkantoor in nummer 123.


ID: 59063 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en kerkhof

Stee (Sint-Laureins)
Imposante laatgotische kerk uit 1501 met dominante neogotische toren, ingeplant te midden van het grotendeels ommuurd rechthoekig kerkhof in de noordoosthoek van het dorpsplein. In het westen, aan het Stee, wordt het kerkhof afgesloten door ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen gemetste pijlers. Op het kerkhof staan graftekens van de late 18de eeuw tot de late 20ste eeuw.


ID: 59058 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Sint-Laureins

Stee 3 (Sint-Laureins)
Vermoedelijk van bij de oprichting van Watervliet in het begin van de 16de eeuw stond het schepenhuis op deze locatie. Twee gevelsteentjes op het bordes vermelden anno 1781, verwijzend naar nieuwbouw of aanpassing van de oudere kern in classicistische stijl. Volgens het kadasterarchief werd het oorspronkelijke vrijstaande gebouw van vijf traveeën circa 1860 uitgebreid met twee zijtraveeën met korfboogpoorten onder zadeldaken.


ID: 38765 | Bouwkundig element

Hoeve 't Goet ter Brouckstraaten

Broekstraat 53-55 (Sint-Martens-Latem)
Vrij hoog, gewit bakstenen gebouw op gepikte plint, vier traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag onder steil zadeldak met achteraan aangebouwde keuken onder lessenaarsdak, minstens opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 15271 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andreas en Gislenus

Belseledorp (Sint-Niklaas)
Dorpskerk met ingewikkelde bouwgeschiedenis in kern opklimmend tot de 13de eeuw. Georiënteerde gotische kruiskerk met ingebouwde westelijke toren en polygonaal koor; rechthoekige bergplaats in noordoostelijke oksel, dito sacristie in zuidoostelijke oksel.


ID: 14992 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Niklaas

Grote Markt 48 (Sint-Niklaas)
Ruime, in hoofdzaak gotische kruisbasiliek ten oosten van het marktplein, geprangd tussen huizenrijen. Het voormalige kerkhof is na talrijke inkrimpingen in de loop der eeuwen verwijderd in 1810 en heden omgevormd tot parkeergelegenheid.


ID: 15333 | Bouwkundig element

Dorpshoeve

Nieuwkerkenstraat 193 (Sint-Niklaas)
Open hoeve bestaande uit woonhuis en recentere haaks ingeplante dwarsschuur. Woonhuis van vier traveeën onder zadeldak, in kern tot 1569 opklimmend.


ID: 15237 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Walburg

Walburgstraat 33-39 (Sint-Niklaas)
Het Walburgkasteel bevindt zich in een groot park en bestaat uit het kasteel, terras met prieeltjes en duiventoren. De parkingang situeert zich langs de Walburgstraat. Waterburcht in traditionele bak- en zandsteenstijl bestaande uit twee langse vleugels van verschillende lengte, met steil zadeldak gevat tussen trapgevels. Ten westen van het kasteel, vrijstaande duiventoren. Zogenaamde conciërgewoning ten noorden van het kasteel. Verankerde bak- en zandsteenbouw in traditionele stijl. Voornamelijk landschappelijke parkaanleg met grote vijver waarover houten boogbrug, kiosk, golvende grasvelden, kronkelende wandelpaden, struikenmassieven en solitaire bomen. Ten slotte het zogenaamd bos met dicht op elkaar staande bomen.


ID: 40625 | Bouwkundig element

Kasteel Coloma

Joseph Depauwstraat 25-27 (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot, gebouwd in 1515, in traditionele bak- en zandsteenstijl met brede, vierkante slotgracht, koetshuis uit 1731 (historiserende wederopbouw omstreeks 1879), tuinpaviljoen van 1906, in 1984 werd het eigendom van de gemeente die in de daaropvolgende jaren de nodige restauraties uitvoerde zowel aan de gebouwen als aan het park.


ID: 134771 | Landschappelijk element

Domein Coloma

Joseph Depauwstraat 25-27, Sint-Sebastiaansstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot met bijgebouwen, in het begin van de 16de eeuw gebouwd als omgracht 'huis van plaisantie' met omliggend kasteelpark van 4 hectare 26 are, omstreeks 1860 heraangelegd in landschappelijke stijl binnen het 17de-eeuwse, strak-geometrische stramien; op heden openbaar park van 15 hectare na uitbreiding met aanleg van grote rozentuin op aanpalende gronden vanaf 1995, voorzien van een internationaal belangrijke collectie.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.