2371 resultaten
ID: 15811 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorp 1 (Alveringem)
Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers. Verankerd, geel bakstenen gebouw met gebruik van ijzerzandsteen. De kerk vormt samen met het omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, het middelpunt van het dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het kerkhof van Alveringem als oorlogsbegraafplaats voor Belgische gesneuvelden. De officieuze begraafplaats voor de pastoors van de gemeente ligt voor het calvariekruis welke ophangt tegen de zuidelijk transeptarm.
ID: 16005 | Bouwkundig element
Groenestraat 64 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, voorafgegaan door boomgaard: T-vormige opstelling van gebouwen rondom een deels met bakstenen verhard erf; oude, doch sterk aangepaste site: boerenhuis thans opslagplaats; recente woning tegen laatst genoemde. Ten noorden van erf, boerenhuis van vijf traveeën + twee traveeën rechts met opkamer en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (mechanische pannen op een circa 1920 vernieuwde dakstoel, ter vervanging van vroegere strobedekking en laadluik) met overstekende rand op modillons, in kern opklimmend tot circa 1500 (volgens bewoners), doch qua uitzicht 18de-eeuws. Ten westen, aangepaste stallingen.
ID: 15964 | Bouwkundig element
Hoogstadestraat (Alveringem)
Parochiekerk gelegen midden een omhaagd, met dubbele linderij omzoomd kerkhof. Oorspronkelijk laatgotisch bedehuis met 16de-eeuwse kruisingtoren. Nieuwe kerk naar ontwerp van architect L. Allaert van 1975; brandglas-in-beton naar ontwerp van L. Holvoet. Westtoren van drie geledingen, gestut door middel van hoeksteunberen met versnijdingen, onder ingesnoerde naaldspits. Verankerde gele baksteenbouw; aanwezigheid van ijzerzandsteen voornamelijk boven het westportaal. Op het kerkhof bevindt zich het graf van de Belgische soldaat Camille Vanelslande, omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
ID: 15862 | Bouwkundig element
Izenbergestraat 175 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen waarvan boerenhuis, gelijklopende stallingen en moestuin op een nog deels omwalde terp. Met bakstenen verhard binnenkoertje, tussen huis en stallingen. Bakstenen paden leidend naar neerhof met vaalt en grote dwarsschuur. Wagenhuis rechts van oprit, buiten de oorspronkelijke omwalling. Terp met ringwal, afgezoomd met knotwilgen, ten noordwesten van hof. Boerenhuis van twee traveeën, links opkamer + vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, overstekende rand aan noordzijde); in kern opklimmend tot 1573- 1574.
ID: 16066 | Bouwkundig element
Leiseledorp (Alveringem)
Gebouw van gele baksteen onder zadeldaken (leien) gedomineerd door kruisingstoren; omgevend kerkhof afgezoomd met bomen; inplanting op het dorpsplein.
ID: 16103 | Bouwkundig element
Oerenstraat (Alveringem)
Laatgotisch kerkje uit begin 16de eeuw, ter vervanging van een romaans bedehuis, waarvan het koor in de nieuwe bouw werd geïntegreerd. Sacristie van 1803. Restauratie in 1896 naar ontwerp van architect J. Vinck uit Veurne. Gele baksteenbouw met aanwezigheid van ijzerzandsteen.
ID: 15918 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Roesbruggestraat 56 (Alveringem)
Nog deels omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom deels begrind, deels gekasseid erf. Ten noorden achter het boerenhuis, met knotwilgen afgezoomd overblijfsel van de omwalling. Ten zuiden ligt in het weiland een relict van een tweede omwalling. Zou oorspronkelijk dubbel omwald zijn geweest volgens de bewoners.
ID: 16448 | Bouwkundig / Landschappelijk element
St.-Mildredaplein (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden een door linden en haag omringd kerkhof; koorpartij grenzend aan de Groenestraat; roepsteen links van het portaal.
ID: 4782 | Bouwkundig element
Adriaan Brouwerstraat 17, Korte Zeevaartstraat 2 (Antwerpen)
Samenstel van twee traditionele panden op de hoek van Adriaan Brouwerstraat en Korte Zeevaartstraat, uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, met barokpoort en trapgevel.
ID: 4786 | Bouwkundig element
Adriaan Brouwerstraat 20 (Antwerpen)
Brouwershuis In 1553 opgericht als "Waterhuis" door Gilbert Van Schoonbeke om zijn omliggende brouwerijen van zoetwater te voorzien. In 1582 werd het Waterhuis, sinds 1561 in het bezit van de stad, het gildehuis van het Brouwersambacht.