2371 resultaten
ID: 76346 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Abdijstraat 40-42, Kloosterakkerstraat (Assenede)
Omgrachte site van de cisterciënzerinnenabdij van Oosteeklo. Het gastenkwartier is het enige resterende abdijgebouw van de oude Abdij van Oosteeklo. Rechthoekig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Het oudste gedeelte van het gebouw klimt op tot de 15de of 16de eeuw, vermoedelijk werd na de vernielingen in 1577 het oostelijk gedeelte van het huidig gebouw heropgebouwd. Centraal tussen de twee gedeelten bevindt zich het trappenhuis met de stenen wenteltrap. Op de abdijsite ook het buitenverblijf voor religieuzen, zogenaamd kasteel Roegiers, opklimmend tot 1783 met omringend park in landschappelijke stijl.
ID: 76374 | Bouwkundig element
Boekhoutedorp 24 (Assenede)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met neoclassicistisch huidig uitzicht van circa 1920 met rechts aansluitende gevel met korfboogpoort. In kern een laag dorpshuis met aanpalend poortgebouw met anderhalve bouwlaag. Bewaarde merkwaardige overwelfde kelders die onder de linker traveeën vermoedelijk opklimmen tot de 16de of zelfs 15de eeuw.
ID: 76396 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Boekhoutedorp 5 (Assenede)
De eerste vermelding van een kasteel dateert van 1511, in het bezit van meester Roeland Soete. Nog deels omgracht vroeg-renaissancekasteel op L-vormige plattegrond, ingeplant in een groot landschapspark met prachtige bomen, vijver met ijzeren boogbrugjes, ijskelder en grot. Koetsierswoning vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en conciërgewoning.
ID: 76039 | Bouwkundig element
Hoogstraat 6 (Assenede)
Burgerhuis met oudere kern mogelijk van twee kleine huizen, heden een dubbelhuis met gecementeerde, art-decogetinte voorgevel uit de jaren 1920, naar verluidt naar ontwerp van architect Leon De Schilder ter vervanging van een sobere bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. In de binnentuin bevindt zich een merkwaardig rond gemetseld toiletgebouwtje. Achteraan, witgekalkt koetshuis en paardenstal met nog behouden hardstenen voederbakken en ruif.
ID: 79273 | Bouwkundig element
Kruisstraat 14 (Avelgem)
Historische Voldersvelthoeve, waarvan het woongedeelte en een deel van het poortgebouw gelijkenissen vertonen met de oudste afbeelding van de hoeve in Sanderus' Flandria Illustrata uit 1641. Laat 16de-eeuws boerenhuis, bestaande uit twee parallelle beuken onder zadeldak. Dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldaken met traptoren aan de noordwestgevel. Monumentale bakstenen ingangspoort onder pannen zadeldak geschraagd door telkens twee pilasters met natuurstenen kapitelen. Korfbogige doorgang geaccentueerd door wisselend gebruik van bak- en natuursteen. Schuur en stallen ten noorden en ten zuiden van het erf met oude kernen.
ID: 46381 | Bouwkundig element
Kerkplein 1 (Baarle-Hertog)
Vrijstaande kerk omgeven door voormalig kerkhof met oorlogsmonument noordwaarts van het koor, stenen Heilig Hartbeeld op achtzijdige gemetselde sokkel aan zuidzijde, lage bakstenen omheiningsmuur.
ID: 46388 | Bouwkundig element
Loveren 2 (Baarle-Hertog)
Gelegen in de zeer kleine enclave zogenaamd De Loversche Akkers. Voormalige herberg en hoeve, in kern minstens opklimmend tot 1585, in huidige vorm vermoedelijk uit het laatste kwart van de 18de eeuw.
ID: 51940 | Bouwkundig element
Hoolstmolenstraat (Balen)
Kapel toegewijd aan de Heilige Johannes, één van de oudste baankapellen van Balen, volgens literatuurbronnen mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw.
ID: 52234 | Bouwkundig element
Kerkplein (Balen)
Transeptloze, neogotische kerk met basilicale opstand, uit het einde van de 19de eeuw met geïntegreerde gotische toren en koor van circa 1500.
ID: 51953 | Bouwkundig element
Markt 7 (Balen)
Kruisbasiliek in Brabantse hooggotiek, uit de 15de eeuw met Kempische toren van bak- en ijzerzandsteen; eertijds met ommuurd, omringend kerkhof.