6346 resultaten


ID: 201058 | Bouwkundig element

Vinkemolen

Wijlegem zonder nummer (Zwalm)
De Vinkemolen is een laat 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die in 2002-2003 op zijn huidige plaats maalvaardig werd heropgebouwd.


ID: 45286 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel, omringd door linden

Zottegemsesteenweg zonder nummer (Zwalm)
Vierkant gebouwtje met driezijdige apsis, opgetrokken uit bak- en zandsteen, gebouwd in 1653 en omringd door vijf lindebomen.


ID: 92372 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Zwevegem (Zwevegem)
Reeds in 1680 was er een orgel aanwezig. Het huidig instrument is een werk van Ch.-L. Van Houtte, uit 1835. Een totale ombouw werd uitgevoerd door Ch. Anneessens, in 1887.


ID: 80850 | Bouwkundig element

Historische kasteelsite met twee behouden hoeves

Avelgemstraat 180-182 (Zwevegem)
Historische kasteelsite met twee behouden hoeves de Kasteelhoeve nummer 182 en het Neerhof van het kasteel nummer 180. Het kasteel en de bijhorende hoeves waren gelegen in het waterrijke dal van de Slijpebeek dat het graven van een wallencomplex mogelijk heeft gemaakt. De dichtgeslibte omwalling is nog herkenbaar in het reliëf.


ID: 81269 | Bouwkundig element

Hoeve

Driesstraat 40 (Zwevegem)
Hoeve van het gesloten type, gelegen op heuveltop (52 m). Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rond rechthoekig gekasseid erf met bakstenen stoepen. Brede toegangspoort met doorrit, boerenwoning, dwarsschuur uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw, schuurpoort. poortgebouw, nutsgebouw en stalvleugel.


ID: 81145 | Bouwkundig element

Het Goed te Erembodegem

Herembodegemstraat 75 (Zwevegem)
Hoeve met gesloten opstelling bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken en beperkt gebruik Doornikse steen. Erftoegang gemarkeerd door laag poortgebouw met heiligennis. Woonhuis, driedubbele dwarsschuur en stalvleugel. Bakhuisje met aangrenzende ast buiten het erf. Bewaarde boomgaard afgezoomd door meidoornhaag en restant van omwalling.


ID: 81163 | Bouwkundig element

Hoeve Het goed te Moen of Goed te Mouden

Moenplaats 9 (Zwevegem)
Belangrijkste hoeve op het grondgebied van de gemeente, centrum van de heerlijkheid en het graafschap van Moen met leenhof. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een pachtcontract van 1443. Nu volledig omwalde hoeve met vrij homogeen gebouwenbestand daterend uit de late 19de eeuw,. Erftoegang via 17de-eeuwse bakstenen tweebogige brug met gekasseid oppervlak en met deels 17de-eeuws poortgebouw met wapenschild. Twee lindebomen flankeren de brug. Woonhuis met pannen zadeldak doorbroken door klokkentorentje, stalvleugel en imposante dubbele dwarsschuur en vrijstaand in kern 18de-eeuws wagenhuis. Imposante tabaksast en bergplaats.


ID: 81212 | Bouwkundig element

Kapelhoeve

Neerkouter 3 (Zwevegem)
Hoeve met opschrift van 1696 en als ferme Vercruysse al aangegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Huidige hoeve bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen of kunstleien) gegroepeerd rond een deels bekiezeld erf. Erfoprit met twee lindebomen gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugels. Woonhuis met dak doorbroken door klokkentorentje, schuren en bakhuisje. Vrijstaande Mariakapel van circa 1871 met wapenschild van de familie Vercruysse en de datering 1696.


ID: 81033 | Bouwkundig element

Watermolen Slypemolen

Stedestraat zonder nummer (Zwevegem)
Voormalige watermolen aan de Slypebeek gelegen voor het eerst vermeld in 1628. In 1928 werd de molen uitgebroken en in 1964 verdween het woonhuis. Vandaag blijft enkel de ruïne van het voormalig werkhuis over en de afdamming in de beek.


ID: 14684 | Bouwkundig element

Blauwe Hoeve

Blauwe Hoevestraat 8 (Zwijndrecht)
Meerledige hoeve rondom rechthoekig erf, omgeven door een haag en een - gedeeltelijk gedempte - omwalling.