Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39145 resultaten


ID: 231 | Bouwkundig element

Pastorie van het begijnhof

Pontstraat 48 (Aalst)
Voormalige pastorie van het begijnhof; traditioneel gebouw van bak- en zandsteen van 1676 met aanpassingen uit midden 18de eeuw en de 19de en 20ste eeuw.


ID: 232 | Bouwkundig element

Theresianenklooster

Pontstraat 51 (Aalst)
Gedeelte van het voormalig klooster der Theresianen, die zich vanuit 's Hertogenbosch te Aalst vestigden in 1632. Groot gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met voorheen bepleisterde en geschilderde lijstgevel, vermoedelijk met traditionele kern aangepast in de 18de en de 19de eeuw.


ID: 234 | Bouwkundig element

Theresianenklooster: Huis Moyersoen en Huis Van Molle

Pontstraat 55 (Aalst)
Als eigendom van het Theresianenklooster werden deze gebouwen verkocht in 1786. Het gebouw uit de 18de-19de eeuw met respectievelijk vier (Huis Van Molle) en vijf (Huis Moyersoen) traveeën en drie verdiepingen onder zadeldak, had oorspronkelijk een bepleisterde en witgeschilderde vlakke lijstgevel op arduinen plint.


ID: 395 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Pontweg (Aalst)
De neogotische kapel werd in 1873 opgericht. Bakstenen gebouw van één travee met driezijdige sluiting. De voorgevel is tot aan de gevelpunt uitgewerkt met een in kruisverband uitgewerkt patroon van geglazuurde bakstenen. Een kleine klok, in 1769 te Leuven door Andreas Van Den Gheyn vervaardigd, werd in 1976 opgehangen in een klokkentorentje dat hiertoe achter de kapel werd opgetrokken.


ID: 200899 | Bouwkundig element

Heilige Barbarakapel

Pontweg (Aalst)
De kleine bakstenen, op geteerde plint en wit bepleisterde wegkapel, werd op het einde van de 19de eeuw opgetrokken.


ID: 396 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Pontweg 42 (Aalst)
Semigesloten hoeve met kleine voortuin ingeplant aan de straat, met bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een vierkant aarden erf.


ID: 178 | Bouwkundig element

Rij arbeidershuizen

Popperodedries 33 e.v. (Aalst)
Rij arbeidershuisjes met één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat), uit de 19de eeuw.


ID: 179 | Bouwkundig element

Boerenarbeidershuis

Popperodedries 49 (Aalst)
Boerenarbeidershuisje met één bouwlaag van vier traveeën onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 238 | Bouwkundig element

Huis De Helle

Priester Daensplein 1-2 (Aalst)
Vermoedelijk oorspronkelijk één huis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien en pannen); kern in bak- en zandsteenstijl met verwerking van barokornamenten (17de eeuw), aangepast in de loop van 18de eeuw, 19de eeuw, voornamelijk gevel van nummer 2.


ID: 237 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein 10 (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, een ruim transept met westbeuk, uitspringend met twee traveeën. Koor met drie rechte traveeën, en zevenzijdige absidiale koorsluiting. De bouw van de huidige kerk heeft meer dan 180 jaar in beslag genomen; voltooid in 1660.