Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39155 resultaten


ID: 5355 | Bouwkundig element

Winkelhuis in Louis-Philippestijl

Lange Nieuwstraat 15 (Antwerpen)
Winkelhuis in Louis-Philippestijl op de hoek van Lange Nieuwstraat en Borzestraat, volgens de bouwaanvraag uit 1851 opgetrokken in opdracht van Constantin Van den Nest. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.


ID: 5356 | Bouwkundig element

Hotel de Knyff

Lange Nieuwstraat 17 (Antwerpen)
Laatclassicistisch herenhuis in 1802 gebouwd door Pierre Jean Coreblom in opdracht van Charles Joseph Xavier de Knyff. Het hotel werd in 1875 Jean Baptiste Vereecken verhoogd in opdracht van Emile Van Put, en in 1920 door het bureau Cols en De Roeck verbouwd tot bankgebouw.


ID: 5357 | Bouwkundig element

Burgerhuis met beaux-artsgevel

Lange Nieuwstraat 19 (Antwerpen)
Laatclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1811 opgetrokken in opdracht van Charles Joseph Xavier de Knyff (Antwerpen, 1754-1826), eigenaar van het aanpalende herenhuis. In 1911 liet de weduwe Alfons Scheepers de gevel in beaux-artsstijl verbouwen en verfraaien, met vernieuwing van het dak.


ID: 5359 | Bouwkundig element

De Vliegende Vogel

Lange Nieuwstraat 25 (Antwerpen)
Burgerhuis genaamd “De Vliegende Vogel”, met een traditionele kern die opklimt tot de tweede helft van de 16de eeuw, en in laatclassicistische stijl werd aangepast in de vroege 19de eeuw. Het pand werd verhoogd met een derde bouwlaag in 1873, en de poorttravee werd afgesplitst in 1879.


ID: 5361 | Bouwkundig element

Hof van Immerseel met Bourgondische Kapel

Lange Nieuwstraat 29A-E (Antwerpen)
Van het voormalige Hof van Immerseel is de laatgotische huiskapel of zogenaamd "Bourgondische kapel" bewaard, gebouwd in opdracht van schout en markgraaf Jan I van Immerseel en te dateren in de jaren 1490. In het interieur zijn unieke laatgotische muurschilderingen bewaard. De kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl van twee bouwlagen onder zadeldak, bevindt zich in een vleugel tussen twee binnenplaatsen, die onder de kapel door verbonden zijn door middel van een korfboogdoorgang met stervormig ribbengewelf. Op de tweede binnenplaats bevindt zich een neotraditioneel koetshuis met paardenstal, te dateren omstreeks 1880 en wellicht toe te schrijven aan François Baeckelmans.


ID: 5360 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Nieuwstraat 31 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, dat toegang verleent tot het voormalige hof van Immerseel met de Bourgondische Kapel. In 1997 werd het pand verhoogd met de huidige gebogen dakstructuur, die de oorspronkelijke attiekverdieping incorporeert.


ID: 5363 | Bouwkundig element

Winkelhuis in Louis-Philippestijl

Lange Nieuwstraat 35 (Antwerpen)
Winkelhuis met markante klokgevel in Louis-Philippestijl, gebouwd in opdracht van Henri Claes, naar een ontwerp door de architect Pieter Dens uit 1852.


ID: 5383 | Bouwkundig element

Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Lange Nieuwstraat 38-40 (Antwerpen)
Imposant herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1880. Opdrachtgever was de graanhandelaar Joseph Van Put. Het tot bankgebouw getransformeerde hotel werd in 1920 in opdracht van de Société Hypothécaire Belge uitgebreid door de architecten Nestor Gerard, Charles en Henri Janssens.


ID: 5384 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Lange Nieuwstraat 42 (Antwerpen)
Laatclassicistisch burgerhuis met dubbelhuisopstand uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Oorspronkelijk drie bouwlagen hoog, werd het pand vermoedelijk kort na de Tweede Wereldoorlog met een extra verdieping verhoogd.


ID: 5385 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Lange Nieuwstraat 44 (Antwerpen)
Neoclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand, volgens de bouwaanvraag uit 1830 opgetrokken in opdracht van de koopman Louis Amand Joseph De Gruytters. Sinds 1919 huisvestte het pand de handelsfirma Compagnie Continentale d’Importation. Deze liet in 1926 achteraan op het perceel zijde Lange Klarenstraat een kantoorgebouw optrekken naar ontwerp van architect Jan De Vroey.