39146 resultaten
ID: 38765 | Bouwkundig element
Broekstraat 53-55 (Sint-Martens-Latem)
Vrij hoog, gewit bakstenen gebouw op gepikte plint, vier traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag onder steil zadeldak met achteraan aangebouwde keuken onder lessenaarsdak, minstens opklimmend tot de 16de eeuw.
ID: 38766 | Bouwkundig element
Broekstraat 57, 57A (Sint-Martens-Latem)
Voorheen omwalde hofstede ende huys van plaisance van de heerlijkheid van Broekstraat, naar verluidt reeds vermeld in de 14de of de 15de eeuw. Heden semigesloten hoeve met gedeeltelijk vernieuwd woonhuis ten noorden, stallen ten oosten en ten zuiden met in de oksel een nu ingebouwde duiventoren.
ID: 38767 | Bouwkundig element
Broekstraat 66 (Sint-Martens-Latem)
Semigesloten hoeve met woonhuis ten zuiden, aansluitende stallen ten oosten en losstaande schuur ten noorden van het verharde binnenerf. Woonhuis van zeven en twee traveeën onder zadeldak, in zijn huidige vorm daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.
ID: 38720 | Bouwkundig element
Dorp (Sint-Martens-Latem)
Gelegen in een ommuurd kerkhof ten oosten van het dorpspleintje in de nabijheid van de Leie. Oudste vermelding in 1121. Vermoedelijk was het een kleine basilicale kerk met achthoekige kruisingstoren en koor, opgetrokken uit Doornikse kalksteen in onregelmatig verband waarvan duidelijk sporen bewaard zijn. Beschadigd tijdens de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw en belangrijke verbouwingen en herstellingen in het tweede kwart van de 17de eeuw; vergrotingswerken in 1771-1772.
ID: 38723 | Bouwkundig element
Dorp 18-20, 18A (Sint-Martens-Latem)
Twee hoevetjes van de gebroeders De Brabandere die in vierde kwart 19de eeuw elk een landbouwstokerij oprichtten. Begin 20ste eeuw werd de stokerij achter nummer 18 omgevormd tot maalderij, deze achter nummer 20 werd uitgebreid met een brouwerij die in 1922 werd stopgezet.
ID: 38768 | Bouwkundig element
Dorpsstraat (Sint-Martens-Latem)
Pseudohallenkerk uit de eerste helft van de 19de eeuw van vijf traveeën met drie beuken onder één zadeldak met gedeeltelijk uitspringende vierkante westtoren met flankeertorentjes, achthoekige klokkenkamer en naaldspitsbekroning. In het oosten iets smaller koor met driezijdige apsis en twee sacristieën. Huidig uitzicht van na de verbouwings- en herstellingswerken van 1912. Omringend kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken tussen gewitte bakstenen pijlers.
ID: 38772 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 28 (Sint-Martens-Latem)
Haaks op de straat ingeplant schoolgebouw van 1856 gebouwd door architect Edmond de Perre en uitgebreid met een klaslokaal in 1910 naar ontwerp van architect Gaston Vandenheuvel. Heden witgeschilderd bakstenen gebouw met één bouwlaag onder zadeldak met brede voorpuntgevel met centrale rondboogdeur en twee rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling.
ID: 38773 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 35-37 (Sint-Martens-Latem)
Oude herberg, bakkerij en winkeltje bij urbanisatiewerken aan de straat in 1895 heropgebouwd en begin 20ste eeuw verder uitgebreid. Oorspronkelijk bakstenen gebouw, heden witgeschilderd, van elf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met recente klimmende dakkapellen.
ID: 38774 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorpsstraat 39 (Sint-Martens-Latem)
Bakstenen gebouw uit 1785 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in ommuurde boomrijke tuin. Het linker aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder haaks zadeldak werd toegevoegd in 1894 naar ontwerp van architect C. Campens samen met de afsluitmuur en monumentale poort.
ID: 38775 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 41 (Sint-Martens-Latem)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, in zijn huidige vorm daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw doch met behouden oudere kern van de eerste oude priesterage.