Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39143 resultaten


ID: 51068 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Marktplaats 1 (Staden)
Deels ommuurd georiënteerd bedehuis. De huidige plattegrond ontvouwt: een voorgeplaatste vierkante westtoren, met traptorentje ten zuidwesten van 1920-1922; een driebeukig basilicaal schip van vijf traveeën; haakse portalen met armen van twee traveeën; een recht afgesloten transept met armen van drie traveeën van 1952-1953; hoofd- en zijkoren van 1920-1922. Ten zuiden van de kerk, oorlogsmonument, van 1953, voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van R. Rombaux.


ID: 92183 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Jan-Baptist

Marktplaats 1 (Staden)
In 1685 werd een doksaal gebouwd waarop het orgel (vermoedelijk nieuw) geplaatst werd. In 1756 werd een herstelling uitgevoerd door "een orgelmaker uit Kortrijk" (De Rijckere?). In 1869 werden werken uitgevoerd door Ph. Forrest. In 1909 werd een nieuw instrument gemaakt door Th. Delmotte, met behoud van een hoeveelheid oud pijpwerk en de meubel-prospecten. Dit orgel ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1924 werd een nieuw orgel gebouwd door J. Anneessens (Menen); het werd vernield tijdens WO II. Huidig orgel : Gebouwd door P. Anneessens (Menen) in 1968.


ID: 51106 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meiboomstraat 3 (Staden)
Hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw met losse, lage bakstenen bestanddelen onder licht gebogen pannen zadeldaken met windborden. Oorspronkelijk U-vormige opstelling rondom een begrint erf; stalling ten oosten afgebroken. Erftoegang ten zuiden via gietijzeren hek. Poel ten oosten.


ID: 51107 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meiboomstraat 50 (Staden)
Hoeve uit het vierde kwart van de 19de eeuw/eerste kwart van de 20ste eeuw met lage, losse bestanddelen, L-vormig opgesteld rondom een met gras begroeid erf.


ID: 51071 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Nijverheidstraat 9 (Staden)
Wederopbouwhoeve, op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid als een erf met losse bestanddelen.


ID: 51142 | Bouwkundig element

Ommegangkapel

Ommegang Noord (Staden)
Ommegang Noord z.nr./ Wulfswinkelstraat. Eerste ommegangkapel met bas-reliëf voorstellend 'de opdracht in de tempel'.


ID: 51143 | Bouwkundig element

Calvariekapel

Ommegang Noord (Staden)
Calvariekapel of Heilige Kruiskapel. Laatste kapel van de ommegang. Calvarie: groot beschilderd plaasteren Christusbeeld op dito kruis, links en rechts geflankeerd door gewitte beelden van respectievelijk Maria en Johannes de Doper; sokkel als rotsimitatie.


ID: 51144 | Bouwkundig element

Ommegangkapel

Ommegang Oost (Staden)
Ommegangkapel van 1896. In de geveltop, arduinen steen met wapenschild van Roeselare en banderollen met inscripties "Heilige (Maria) bid voor ons", "Rousselaere" en "1896". Bas-reliëf met voorstelling van 'de vlucht naar Egypte'.


ID: 51145 | Bouwkundig element

Ommegangkapel

Ommegang West (Staden)
Ommegangkapel van 1896. In de geveltop, arduinen steen met wapenschild en banderollen met inscripties "Moeder van Christus B.V.O." , "Oostnieuwkerke" en "1896". Bas-reliëf met voorstelling van piëta of 'moeder van smarten'.


ID: 51146 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Grot en bron Het Fonteintje

Ommegang West (Staden)
Grot met piëta uit het vierde kwart van de 19de eeuw / eerste kwart van de 20ste eeuw, boven bron, in de volksmond zogenaamd "het Fonteintje". Bakstenen ommuring en flankerende knotwilgen. Halfrond gietijzeren hek rond de waterput.