Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39146 resultaten


ID: 87337 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Eugeen Van Oyestraat 58 (Torhout)
Arbeidershuis, mogelijk zoals andere panden in de straat deel uitmakend van de zogenaamde "Van Oye's reke", in 1850-1874 gebouwd door fabriekseigenaar René Van Oye. Baksteenbouw met cementering uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Plint met siermotieven. Vensters in geriemde omlijsting.


ID: 87334 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Eugeen Van Oyestraat 9 (Torhout)
Arbeidershuis, vermoedelijk zoals andere panden in de straat deel uitmakend van de zogenaamde "Van Oye's reke", in 1850-1874 gebouwd door fabriekseigenaar René Van Oye. Witgeschilderde baksteenbouw. Getoogde muuropeningen, op de begane grond met luikduimen. Deels bewaard beschilderd houtwerk, op de begane grond met grote roedeverdeling.


ID: 87340 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel van Wijnendale

Fonteinpad (Torhout)
Bedevaartkapel en gedachteniskapel voor de familie Matthieu. De huidige kapel gaat terug op een kapel die reeds aangeduid is op de Ferrariskaart van 1770-1778. Licht achterin gelegen kapel in groene omgeving, pad en stoep van bakstenen op hun kant. Houten bankjes voor gelovigen aan de voorzijde van de kapel.


ID: 87342 | Bouwkundig element

IJskelder

Fonteinpad (Torhout)
Blijkens het kadaster opgericht in 1875 door J. Matthieu, de kasteeleigenaar. Typische ijskelder met toegangstunnel. Wellicht ronde bakstenen kelder met diepere bodem. Afdekking met aarde en beplant met bomen.


ID: 87341 | Bouwkundig element

Jachtmeesterswoning

Fonteinpad 2 (Torhout)
Jachtmeesterswoning met nutsgebouwen, afhankelijkheid van het kasteel van Wijnendale. In 1875 gebouwd door kasteeleigenaar J. Matthieu. Losstaande bestanddelen oorspronkelijk U-vormig, nu L-vormig rondom een erf geplaatst, deels met tuinmuren verbonden. Rode baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen, deels vernieuwd), roodbeschilderde gootlijsten en windborden. Woonhuis in voortuintje gelegen, met meidoornhaag afgezet.


ID: 87343 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Site 's Gravenwinkel met tuin

Fraeysstraat 3 (Torhout)
De oorspronkelijk omwalde site met tuin gaat terug op een voormalige grafelijke verblijfplaats. Huis met 18de-eeuwse kern en voormalig koetshuis met stal. Tuin met bewaarde 19de-eeuwse kenmerken: centraal verdiept gazon, solitaire parkbomen, struikenmassieven en rondgaand aarden pad. Centraal op nieuwe plaats heropgebouwde, witgeschilderde kapel (circa 2000) met bewaarde nis. De oorspronkelijke kapel stond op de hoek van het domein en dateerde van 1867.


ID: 87344 | Bouwkundig element

't Gravewinkeltje

Fraeysstraat 6 (Torhout)
Laag, half vrijstaand arbeidershuisje van drie traveeën onder zadeldak. Het huisje heeft een 19de-eeuws karakter. De plattegrond is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan van circa 1830. Het huisje zou als portierswoning rechtstreeks afhankelijk geweest zijn van de site "'s Gravenwinkel".


ID: 87347 | Bouwkundig element

Tuinpaviljoen

Ganzevijverstraat (Torhout)
Torenvolume, volgens het kadaster in 1871 gebouwd als tuinpaviljoen door Julianus D'Aussy-Van Caillie, huidevetter te Torhout. Rode baksteenbouw op vierkante plattegrond, twee bouwlagen onder plat dak met vier torentjes waartussen ijzeren hekwerk.


ID: 87353 | Bouwkundig element

Châlet de Brouckère

Groenhovestraat 40 (Torhout)
In de jaren 1860 gebouwd midden een uitgestrekt bosperceel als buitenverblijf van de familie de Brouckère. In een bosperceel gelegen "villa". Afsluiting van het domein met haag. Bakstenen hekpijlers met beschilderde houten poort. Omringend grasperk met vijver aansluitend bij het bos.


ID: 87365 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hofstraat 13-15 (Torhout)
Hoekpand aansluitend bij de bebouwing van het Conscienceplein, volgens het kadaster gebouwd in 1880 door koopman Kasereel-Beernaert (wellicht wordt Masureel bedoeld). Blijkens iconografie voorheen "Café des voyageurs".