Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39145 resultaten


ID: 43117 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Hilstraat (Tremelo)
Kapel van 1850, klein rechthoekig bakstenen gebouw, heden gecementeerd en witgekalkt.


ID: 134531 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Fonteyn

Hilstraat 18-20 (Tremelo)
Neotraditioneel landhuis met bijgebouwen, heropgebouwd circa 1920 na brand eclectische kasteelvilla, waarvan enkel laat 19de-eeuwse dienstgebouwen en tuinpaviljoen behouden bleven; landhuis in bebost landschappelijk park rond een oude turfkuil (samen 4,5 hectare); grote vijver bedekt met waterlelie en gele plomp; aantrekkelijke site met hoge natuurwaarde.


ID: 214128 | Bouwkundig element

Kasteel Fonteyn

Hilstraat 18-20 (Tremelo)
Neotraditionele villa uit de jaren 1920 naar ontwerp van architect Jozef Fonteyn, als wederopbouw van een laat 19de-eeuwse eclectische villa en met behoud van de laat 19de-eeuwse dienstgebouwen.


ID: 308905 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hooiveldweg 1 (Tremelo)
Klassiek burgerhuis in traditionele stijl, gebouwd aan het einde van de 19de eeuw. Het is een groot bakstenen gebouw onder zadeldak van twee bouwlagen en drie traveeën breed met centraal de inkomdeur. Het geheel heeft een verhoogd gelijkvloers wat het een extra voornaam uitzicht geeft. De decoratieve elementen zijn de bewaarde bakgoot met klossen en tandfries, de oorspronkelijke inkomdeur, de speklagen, hoek- en sluitstenen in pleister, dorpels in natuursteen en de knipvoeg. De muurankers zijn verdwenen. De onderste twee meter zijn recent geschilderd.


ID: 308906 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Hooiveldweg 9 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve uit het einde van de 19de eeuw in traditionele stijl, typisch voor de streek. Het is een langwerpig bakstenen gebouw onder zadeldak van vijf traveeën breed. De gevels bevatten de klassieke decoratieve elementen van de periode: tandfries in baksteen, getoogde gevelopeningen en muurankers. De vensters zijn vervangen, de luiken origineel of naar oorspronkelijk model.


ID: 308910 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kleine Remerstraat 11 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve in traditionele stijl, gebouwd halverwege de 19de eeuw, representatief voor de Zuiderkempen. Het gebouw staat ingetekend op de Atlas der Buurtwegen en is ook op basis van de gebruikte materialen en vormgeving in deze periode te dateren. Het is een grote hoeve van anderhalve bouwlaag en negen traveeën breed onder zadeldak. De bakstenen constructie maakt gebruik van het typische sobere decoratieschema met muurankers, een tandfries onder de dakrand, getoogde venster- en deuropeningen. Het geheel staat loodrecht op de weg. Het pand is recent gerenoveerd met respect voor het historisch uitzicht.


ID: 308912 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kleine Schaluinstraat 7 (Tremelo)
Dorpswoning in traditionele stijl uit het einde van de 19de eeuw, of het begin van de 20ste eeuw. Het gebouw is drie traveeën breed en twee bouwlagen onder zadeldak. Alle vensters en de centrale voordeur hebben een stalen linteel als dragende structuur met erboven een rollaag in baksteen. De muurankers in de voorgevel zijn uitgewerkt, in de zijgevels functioneel. Onder de dakrand is er een brede tandfries aanwezig. De woning is later opgedeeld in twee wooneenheden waarbij de gevel van het linkse volume, het huidige huisnummer 7, hard gereinigd werd. Hierbij is de pleister van de speklagen verwijderd. Bij het rechtervolume zijn deze wel nog aanwezig.


ID: 308913 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kleine Schaluinstraat 9 (Tremelo)
Dorpswoning in traditionele stijl uit het einde van de 19de eeuw, of het begin van de 20ste eeuw. Het gebouw is drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak. Alle vensters en de centrale voordeur hebben een stalen linteel als dragende structuur met erboven een rollaag in baksteen. De muurankers in de voorgevel zijn uitgewerkt met een krulmotief, in de zijgevels functioneel. Onder de dakrand is er een brede tandfries aanwezig. De woning is later opgedeeld in twee wooneenheden waarbij de gevel van het linkse volume, het huidige huisnummer 7, hard gereinigd werd. Hierbij is de pleister van de speklagen verwijderd. Bij het rechtervolume van huisnummer 9 zijn deze wel nog aanwezig.


ID: 308916 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kruisstraat 102 (Tremelo)
Dorpswoning uit het interbellum in traditionele stijl. De woning bevat oorspronkelijk een L-vormig grondplan. Het hoofdvolume betreft een bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak bekleed met donkergrijze pannen. De voorgevel wordt gekenmerkt door een witgepleisterde plint en een verdiept gevelvlak met gepleisterde speklagen en gepleisterde hoek- en sluitstenen boven de deur- en vensteropeningen. Het verdiept gevelvlak wordt bekroond met een tandfries en de houten bakgoot op klossen met droppen.


ID: 308918 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Aldegonde

Lange Venstraat (Tremelo)
De niskapel van Sint-Aldegonde werd in de 2de helft van de 19de eeuw in traditionele stijl opgetrokken. De kapel bestaat uit een combinatie van rode baksteen met gesinterde bakstenen voor de speklagen, de vensteromlijsting en de ontlastingsboog. De nis is verdiept geplaatst en wordt afgesloten met traliewerk. Het overstekend zadeldak is bekleed met rode pannen.