Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 16834 | Bouwkundig element

Burgerhuizen met 18de-eeuwse kern

Vleeshouwersstraat 29-31 (Veurne)
Twee analoge breedhuizen van respectievelijk drie en zes traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 16828 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit de 19de eeuw

Vleeshouwersstraat 5 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mank zadeldak (pannen). Bakstenen lijstgevel met 19de-eeuws uitzicht, doch vermoedelijk oudere kern volgens aangepaste dakhelling door bijkomende halve verdieping en vernieuwd parement van bovenverdieping (19de eeuw).


ID: 17015 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Westmoerstraat 1 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde (?) hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken (pannen) rondom begrint, rechthoekig erf met bakstenen stoepen en voetpad. Ten noordwesten, met lage bomen onder meer wilgen, afgezoomde rest van omwalling aansluitend bij ondergelopen ommuurde vaalt achter het stalgebouw.


ID: 17016 | Bouwkundig element

Dorpswoningen met postkantoor

Westmolenstraat 7-8 (Veurne)
Huizen van respectievelijk vijf en vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 16838 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wulpendammestraat 180 (Veurne)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom verhard erf met vaalt in het midden. Ten noordoosten, rest van omwalling. Inplanting aan straat.


ID: 16837 | Bouwkundig element

Hoeve Verbrande hofstede

Wulpendammestraat 35 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen volgens Ferrariskaart (1771-1778); thans met reminiscenties aan het langgestrekte type, zie boerenhuis met rechts aanleunende recentere stalvleugel aan noordwestelijke erfzijde; ertegenover, zuidoostelijke stalvleugel. Deels gebetonneerd en geasfalteerd erf met vaalt. Inplanting aan straat.


ID: 92127 | Bouwkundig element

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart (Wulveringem)

Wulveringemstraat (Veurne)
De auteur van het oorspronkelijk orgel is onbekend, mogelijk was het J.-J. Van der Haeghen (Rijsel); het bouwjaar is te schatten rond 1780. Binnenin de orgelkast was een naaminscriptie te vinden, verwijzend naar J.-Fr. Guilmant (1752-1811) uit Saint-Omer. In 1972 totale renovatie door Loncke en Zonen.


ID: 17083 | Bouwkundig element

Kasteel Beauvoorde met omwalling

Wulveringemstraat 10 (Veurne)
Kasteel Beauvoorde Ingeplant midden het dorp, ten noorden van de kerk. Omwald kasteel in regionale Vlaamse-renaissancestijl midden op zijn beurt omwalde beboste tuin. Twee toegangshekken aan straatzijde. Gekasseide toegangsdreef. Ten zuidwesten, voormalige tuinierswoning en koetsgebouw, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 134006 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beauvoorde

Wulveringemstraat 10 (Veurne)
Bebost pittoresk kasteelpark met een aanleg uit de 19de eeuw op een site uit de 12de eeuw. De kasteelsite is de voorbije 120 jaar uitgegroeid tot een volwassen park, waarin de snelgroeiende houtsoorten de climaxfase bereikt hebben en de waardevolle boomsoorten in volle wasdom zijn.


ID: 17087 | Bouwkundig element

Tuinierswoning van het kasteel Beauvoorde

Wulveringemstraat 12 (Veurne)
Voormalige kleine tuinierswoning, ten zuidwesten van het kasteel Beauvoorde. Alleenstaand arbeidershuisje met omhaagd voortuintje; houten toegangshek. Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.