Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 208457 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Beveren-Leie

Sint-Jansstraat 126 (Waregem)
Gelegen tussen de straat en de Zavelputten. Voormalig kerkhof, tot 1940 gelegen rondom de parochiekerk. Begraafplaats op onregelmatig grondplan, gelegen op enkel glooiende percelen ten noordoosten van de Sint-Jansstraat. Toegang aan de Sint-Jansstraat met ijzeren hek tussen bakstenen muurtjes met pannen afdekking. Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt van 1857 links van de toegang met daarvoor een boom en bloemperk.


ID: 208458 | Bouwkundig element

Goed Te Beaulieu

Sint-Jansstraat 128 (Waregem)
Gelegen op de hoek met Beveren-Trakel. De hoeve speelt een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van het dorp en is tot op vandaag gelegen in het landelijke en licht glooiende landschap nabij de Leie. De site klimt op tot de 5de-6de eeuw. Huidig gebouwenbestand vermoedelijk daterend uit de 18de en 19de eeuw. Hoeve met losse bestanddelen. De achtvormige omwalling is vandaag grotendeels gedempt (bewaard gedeelte aan de noordzijde). Erftoegang met ijzeren hek tussen twee vierkante betonpijlers, geflankeerd door twee bomen. Verharde erfoprit en grotendeels verhard erf.


ID: 208441 | Bouwkundig element

Herberg

Sint-Jansstraat 44 (Waregem)
Voormalige, eind 19de-eeuwse herberg "Sint-Jan", gelegen op de hoek met de Roestraat. Herberg genoemd naar de parochieheilige Sint-Jan de Doper. Hoekhuis van anderhalve bouwlaag met een afgeschuinde hoektravee. Verankerde baksteenbouw en onder een pannen bedaking.


ID: 208446 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Poperputte

Sint-Jansstraat 69 (Waregem)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen (site minstens opklimmend tot de 16de eeuw). De hoeve is door de Heemkundige Kring in 1978 genoemd naar de Poperput, een lage meers op de hoek van de Kleine Heerweg en de Sint-Jansstraat (laaggelegen en door de Vennebeek bespoelde weiden).


ID: 208447 | Bouwkundig element

Hoeve Follets hof

Sint-Jansstraat 71 (Waregem)
Voormalige, dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen, genaamd het "Follets hof" naar de bewoners in de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw.


ID: 207615 | Bouwkundig element

Hoeve Te Sint-Jans

Spitaalstraat 84 (Waregem)
Hoeve, van de straat afgescheiden door een brede omwalling en toegankelijk via twee bakstenen pijlers. Aan de zuidzijde van het erf bevindt zich het tot de 18de eeuw opklimmend boerenhuis. Eenlaags woonhuis van verankerde baksteen onder pannen zadeldak met lichte overkraging en dakruiter; dwarse uitbouw achteraan. Bijgebouwen naar verluidt onder meer uit de 19de eeuw daterend doch recent vrij ingrijpend verbouwd.


ID: 208638 | Bouwkundig element

De Leemputhoeve

Sprietestraat 122 (Waregem)
"De Leemputhoeve", gelegen aan een bewaard tracé van de oorspronkelijke Sprietestraat, afgezonderd sinds het rechttrekken van de straat in 1870. Gebouwenbestand uit de 18de tot de 20ste eeuw, deels gelegen op grondgebied Desselgem en deels op grondgebied van Beveren-Leie.


ID: 208634 | Bouwkundig element

Wijkschool en klooster

Sprietestraat 15 (Waregem)
Voormalige, eind 19de-eeuwse wijkschool en begin 20ste-eeuws klooster. Sinds 1987 in gebruik door het bedrijf Willaert, een bedrijf dat kostuums verhuurt.


ID: 208641 | Bouwkundig element

Herberg

Sprietestraat 162 (Waregem)
Voormalige herberg "A la Salle d'Attente" of "De Wachtzaal", gelegen aan een zijtracé van de Sprietestraat bij de spoorweg Kortrijk-Gent. De herberg wordt volgens de literatuur opgericht in 1871 in de omgeving van het nieuwe station van Desselgem van 1869-1870. Volgens het kadaster wordt de herberg pas in 1877 gebouwd door herbergierster Rosalie Verniers.


ID: 208469 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoning

Stagestraat 30 (Waregem)
Lage woning met achterliggend bijgebouw. Volgens het kadaster wordt de woning gebouwd in 1867 door vlaskoopman Henricus Debaere. Eénlaagse woning van vier traveeën. Wit beschilderde, verankerde baksteenbouw op een grijs beschilderde plint en onder een pannen zadeldak.