Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 206849 | Bouwkundig element

Spoorwegdoorgang Boerenhol

Neerstraat (Wetteren)
Viaduct onder de spoorlijn Mechelen-Dendermonde-Gent, met halte te Wetteren, ingehuldigd op 28 september 1837. Elegante bakstenen boogconstructie onder spoorweg, bovenaan afgeboord door hardstenen kroonlijst met ijzeren leuning. Aan weerszij, schuin geplaatste afgeschuinde steunberen ter versteviging van de talud.


ID: 85038 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch tempeltje

Oosterzelesteenweg (Wetteren)
Neoclassistisch tempeltje afkomstig uit het park van het domein Steevliet te Melle waar het in 1965 door een verbreding van de weg moest verdwijnen. Het bouwwerkje werd ontworpen door de Gentse architect Velleman die van 1821 tot 1836 eigenaar was van het domein Steevliet en het was geconcipieerd als tempeltje toegewijd aan de Romeinse jachtgodin Diana.


ID: 85030 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Oosterzelesteenweg 18 (Wetteren)
Boerenarbeiderswoning, volgens kadastergegevens in 1897 gebouwd in opdracht van de Wetterse spoorwegarbeider Polydoor Verbanck-Van Durme. Eénlaagse woning onder zadeldak met mechanische pannen.


ID: 85031 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Oosterzelesteenweg 22 (Wetteren)
Boerenarbeidershuisje op perceel grenzend aan de landwegel Kele. Volgens kadastergegevens in 1869 opgetrokken voor landbouwer Hyppoliet Van Durme en in 1897 aan noordoostzijde vergroot.


ID: 85159 | Bouwkundig element

Hof ten Hondert

Oude Heerbaan 19 (Wetteren)
Vierkant omgracht domein met woonhuis ten noorden, twee vleugels teruggaand op de vroegere stallen en koetsgebouw respectievelijk ten oosten en ten westen parallel tegenover elkaar op het recent nieuw aangelegde voorerf. Woonhuis, voorheen op cartouche van de voorgevel gedateerd 1719, met kenmerken eigen aan de overgangsperiode van de traditionele bak- en zandsteenbouw naar de Lodewijk XIV-stijl.


ID: 85044 | Bouwkundig element

Hovenierswoning en koetshuis van kasteel Gransvelde

Parklaan 4A-B (Wetteren)
De voormalige hovenierswoning, in de zuidoostelijke hoek van het domein is in 1861 gebouwd. Aanvankelijk bestemd als hovenierswoning, remise en paardenstal, nu omgevormd tot meergezinswoning. Woning met U-vormige aanleg van één bouwlaag onder mansardedak. Centraal naar hekwerk en tuin georiënteerde grote koetspoorten verbouwd tot vensters.


ID: 85045 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Processieweg (Wetteren)
Verankerde roodbakstenen kapel met vlak afgesloten koor, onder zadeldak, volgens gegevens van het kadaster in 1850 gebouwd in opdracht van de gemeente Wetteren.


ID: 85047 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Scheldedreef 42 (Wetteren)
Burgerhuis uit 1894 van uit vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak en afgescheiden van de weg door omhaagde voortuin.


ID: 85049 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Schoolstraat 23 (Wetteren)
Bouw van de nieuwe gemeenteschool met een zaal voor de tekenacademie en een huis voor de directeur in 1866, in opdracht van de gemeente Wetteren, gelijktijdig met de aanleg van de Schoolstraat. In 1876 werden twee nieuwe klassen bijgebouwd, werd de speelplaats vergroot en voorzien van een met pannen bedekte gaanderij en werden nieuwe sanitaire installaties geplaatst. In 1894 werd opnieuw een klas bijgebouwd. Vergroting tussen 1928 en 1930 naar ontwerp van architect Jozef Michaut.


ID: 85053 | Bouwkundig element

Conciërgewoning

Slagveld 3 (Wetteren)
Conciërgewoning bij leerlooierij Hector Lebegge, opgericht in 1888 nabij het station van Kwatrecht. Witgeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen en vier traveeën onder schilddak in kunstleien.