Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 71466 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Salinusstraat 45-47 (Wevelgem)
In oorsprong twee burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, houten kroonlijst op sierlijk uitgewerkte consoles. Gevel horizontaal belijnd door schijnvoegen en doorgetrokken onderdorpels. Decoratief uitgewerkte borstwering. Nummer 47 met aangepaste begane grond.


ID: 71272 | Bouwkundig element

Tuinpaviljoen

Schoolstraat (Wevelgem)
Tuinpaviljoentje, gelegen aan de achterzijde van Residentie Wibilinga (Vanackerestraat 47-49), vroeger horend bij de herenwoning Aloisius Vanneste-Verriest, opgetrokken in 1896, thans afgebroken. Paviljoen gerestaureerd in 1990. Gebouw op vijfhoekige plattegrond, rode baksteen op natuurstenen plint verfraaid door het gebruik van zwarte sierbaksteen. Deels koperen dak.


ID: 71787 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Schoonwater 2 (Wevelgem)
Boerenarbeidershuisje uit het eind van de 18de eeuw - begin 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw met gewit parement onder pannen zadeldak. Getoogde en rechthoekige muuropeningen. Beluikte vensters.


ID: 71788 | Bouwkundig element

Vlasserswoning

Schuttershoflaan 69 (Wevelgem)
Klein dubbelhuisje van circa 1900, vermoedelijk een vlasserswoning zie centraal dakvenster met laadluik. Bakstenen lijstgevel afgelijnd door bakstenen fries met uitgelengd dropmotief. Getoogde muuropeningen. Rechts typische beglaasde muurnis. Links lagere stalvleugel.


ID: 71471 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Sint-Janstraat 11 (Wevelgem)
Dieperin gelegen laag arbeidershuisje uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Gecementeerde lijstgevel, horizontaal belijnd door schijnvoegen en doorgetrokken onderdorpels. Licht getoogde muuropeningen in een vlakke omlijsting met oren en neuten.


ID: 71470 | Bouwkundig element

Burgerhuis met geïncorporeerde kapel

Sint-Janstraat 2 (Wevelgem)
Kapel geïncorporeerd in 19de-eeuwse hoekwoning. Gecementeerde en beschilderde lijstgevel. Kapel, toegewijd aan de O.L.-Vrouw van de Kruisstraat. Bedehuis reeds vermeld in 1724 als alleenstaande kapel, gelegen op het kruispunt van vijf straten aan de rand van de dorpskom.


ID: 71474 | Bouwkundig element

Herberg Den Bascuul

Sint-Janstraat 26 (Wevelgem)
Lijstgevel van rode baksteen verfraaid door fries van zwarte baksteen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Aangepaste muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 71477 | Bouwkundig element

Kasteel van Moorsele

Sint-Maartensplein 14 (Wevelgem)
De donjon van het kasteel van Moorsele, gelegen op een omwalde motte, werd opgetrokken tussen 1418-1420 en 1443 op de resten van een ouder kasteel. De woonvleugel dateert van 1779, het koetshuis is 19de-eeuw. Twee venijnbomen flankeren de bakstenen brug.


ID: 71476 | Bouwkundig element

Herberg De Kroone

Sint-Maartensplein 2 (Wevelgem)
Eeuwenoude herberg. De herberg wordt voor het eerst vermeld als "De Croene" in 1563, ze wordt belast voor 42 schellingen parisis, wat er op wijst dat de zaak goed draaide.


ID: 71281 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Spoorwegstraat 105 (Wevelgem)
Arbeidershuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Lijstgevel van donkerrode, verankerde baksteen. Geknikt pannen zadeldak. Licht getoogde muuropeningen en typische afgeschuinde hoektravee met laadvenster.