Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 1805 | Bouwkundig element

Brouwerij De Ster

Torenstraat 4 (Willebroek)
Voormalige brouwerij, opgericht in 1810. Resterende gebouwen uit de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw, momenteel opgenomen in een herwaarderingsgebied.


ID: 1806 | Bouwkundig element

Stadswoning

Vaartstraat 7 (Willebroek)
Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rondbogige muuropeningen in een geprofileerde omlijsting met decoratieve sluitsteen en centraal een balkonnetje.


ID: 1815 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Volksstraat 55 (Willebroek)
Neogotische kerk naar ontwerp van L. Blomme van 1898; iets achteruit springend en ten opzichte van de rooilijn schuin ingeplant tussen lintbebouwing.


ID: 1816 | Bouwkundig element

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenparochie

Volksstraat 57 (Willebroek)
Pastorie met ommuurd voortuintje, van circa 1900, gelegen ten zuiden van de kerk.


ID: 92221 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Amandus

Wingene (Wingene)
Het huidig orgel is een instrument van J. Anneessens uit Menen, gebouwd in 1928.


ID: 205822 | Bouwkundig element

't Goed te Allaerde

Akkerstraat 2 (Wingene)
Als site minimaal opklimmend tot de 16de eeuw met gebouwenbestand grotendeels uit de 19de eeuw. Bestaande uit vrijstaande boerenwoning, dwarsschuur met geïncorporeerde stal en een stal rond een gekiezeld erf.


ID: 205823 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Akkerstraat 3 (Wingene)
Hoeve uit de 19de-eeuw bestaande uit vrijstaande, lage bestanddelen in een haakse opstelling rondom een deels met gras begroeid en deels gekiezeld erf. Boerenwoning van zes traveeën en één poortravee onder zadeldak met schuur met geïncorporeerde stal. Deels bewaarde kasseistoep. In het landboek van 1692 is hier een hoeve opgetekend. Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn twee gebouwen in parallelle opstelling binnen een boomgaard te zien. Zelfde weergave op het primitief kadasterplan (circa 1834) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Ten zuidoosten van het erf, boerenwoning. Wit geschilderde baksteenbouw van zes traveeën en één poortravee onder zadeldak (rode, mechanische pannen), lage, zwart geschilderde plint. Ten oosten van het erf, schuur met geïncorporeerde stal. Verankerde, rode baksteenbouw onder zadeldak (rode, mechanische pannen).


ID: 205828 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Aspergemstraat 31 (Wingene)
Lage boerenabeiderswoning volgens het kadaster gebouwd in 1840. Voortuintje en deels bewaarde meidoornhaag. Baksteenbouw van drie traveeën en opkamertravee rechts en twee staltraveeën links onder doorlopend zadeldak. Links lage aanbouw onder lessenaarsdak. Bewaarde luiken, ramen met kruisindeling en T-indeling met roedeverdeling.


ID: 205488 | Bouwkundig element

Hoekpand

Balgerhoekstraat 1 (Wingene)
Hoekpand bij de Beerweg, vermoedelijk oorspronkelijk in gebruik als een herberg. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is de woning weergegeven als een tweewoonst samen met het naastliggende nummer 3. In 1844 wordt de woning volledig heropgebouwd. Breedhuis met enkelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak.


ID: 205496 | Bouwkundig element

Herberg

Balgerhoekstraat 110 (Wingene)
Vermoedelijk voormalige herberg, gelegen op de hoek van een doodlopend straatgedeelte. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) is op deze hoek bebouwing weergegeven. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) weergave van twee aanpalende woonhuizen en twee aanpalende landgebouwtjes. In 1899 worden de bestaande gebouwen volledig gereconstrueerd: de twee aanpalende woonhuizen worden herbouwd, de twee aanpalende landgebouwtjes worden afgebroken en het tussengelegen landgebouw wordt verbouwd of herbouwd. Eenlaagswoning van donkerrode baksteen onder een pannen zadeldak met een ingewerkte betraliede kapel in noordgevel.