Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 205591 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Kaplotestraat 26 (Wingene)
Arbeiderswoning deel uitmakend van een éénheidsbebouwing van acht woningen van telkens drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Dubbelhuis gebouwd in 1841 met verankerde bakstenen lijstgevel bezet met een mozaïekbezetting uit de jaren 1920-1930.


ID: 205592 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Kaplotestraat 28 (Wingene)
Arbeiderswoning deel uitmakend van een éénheidsbebouwing van acht woningen van telkens drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Dubbelhuis gebouwd in 1841 met pseudo-breuksteenplint en schijnvoegen.


ID: 205589 | Bouwkundig element

Dorpswoning met winkel

Kaplotestraat 9 (Wingene)
Woonhuis met winkel gebouwd door gareelmaker Désiré Sarteel in 1873 zie jaarsteen. Half vrijstaand breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak, met een bruinrode bakstenen lijstgevel.


ID: 205925 | Bouwkundig element

Badhuisje

Kasteelstraat (Wingene)
Badhuisje te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw. Vierkant volume van een bouwlaag onder een tentdak met twee schoorstenen en een smeedijzeren topbekroning. Rondboogvensters en -boogdeur met bewaard schrijnwerk. Interieur met bad in de vloer en stookruimte daaronder. Restauratie in 1994 door architect Stephan Debaeke.


ID: 205924 | Bouwkundig element

Koetshuis

Kasteelstraat 39 (Wingene)
Voormalig koetshuis met zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak circa 1816 gebouwd. Gevel met rondbogen op vlak uitgewerkte pilasters en deels aangepaste muuropeningen. Verankerde baksteenbouw, geel geschilderd boven een lage zwarte plint. Restauratie in 1994 door architect Stephan Debaeke.


ID: 205594 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkplein (Wingene)
Georiënteerde driebeukige kerk hoofdzakelijk uit de 17de en 18de eeuw, nog deels behouden veldstenen sokkel (vermoedelijk 11de eeuw). Naar verluidt eerste Romaanse kerk in 11de eeuw, vernield in 1593. Gedeeltelijk hersteld in 1625, opnieuw afgebrand tijdens de Frans-Hollandse Oorlog en hersteld vanaf 1737. Oorspronkelijk rond de kerk het kerkhof maar nu grotendeels parking. Interieur drie beuken met tongewelf, gebrandschilderde glas-in-loodramen, ronde doopkapel, meubilair en artefacten. Buitengevel gedenkplaten van Guido Gezelle en gedenkteken militaire slachtoffers Eerste Wereldoorlog. Middenbeuk en twee zijbeuken van acht traveeën. Een vijfzijdig apsis met aan weerszijden een driezijdige koorkapel. Aan de zuidzijde een ronde uitbouw voor de doopkapel. Aan de noordzijde een rechthoekige sacristie. Gebruik van rode, oranje en gele baksteen in combinatie met veldsteen, kalkzandstenen, blauwe hardsteen.


ID: 205801 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kerkplein 14 (Wingene)
Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen mansardedak. Woning volgens het kadaster gebouwd in 1842, later volgenden meerdere uitbreidingen en werd de begane grond aangepast met een winkelpui.


ID: 205596 | Bouwkundig element

Schoenmakerij

Kerkplein 4 (Wingene)
Voormalige winkel volgens het kadaster gebouwd in 1875. Verbouwde begane grond. Lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met dakkapel.


ID: 205597 | Bouwkundig element

Slagerij

Kerkplein 5 (Wingene)
Voormalige winkel van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak bedekt met mechanische pannen. Volgens het kadaster gebouwd in 1876. Lijstgevel van grijze baksteen en baksteen en wit geglazuurde baksteen. Op de verdieping deurvenster met smeedijzeren gebuikte balkonleuning.


ID: 205599 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkplein 9 (Wingene)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster gebouwd in 1872. Verbouwde begane grond. Geel bakstenen parement in combinatie met rode baksteen voor de horizontale en de verticale belijning van de gevel. Een als risaliet uitgewerkte travee voorzien van een trapgevel met smeedijzeren topbekroning.