Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39143 resultaten


ID: 80906 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Harelbeekstraat (Zwevegem)
Wegkapel opgericht in 1886 door DOM. EGGERMONT-AMELIA DHULST FAMILIE zie opschrift. Bedehuisje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Witgeschilderde bakstenen wegkapel op rechthoekige plattegrond met afgeronde apsis. Puntgevel met rondbogige deur geflankeerd door twee pilasters met eenvoudig kapiteel die rondboog met tandfriesje ondersteunen. Muurband met opschrift. Zijgevels doorbroken door keperboogvensters met gekleurd glas. Bepleisterd en geschilderd interieur met Lourdesgrot.


ID: 80917 | Bouwkundig element

Hoekhuis gedateerd 1790

Harelbeekstraat 1, Kortrijkstraat 2 (Zwevegem)
Beeldbepalend hoekpand gedateerd 1790 door muurankers in de rechterzijpuntgevel. Hoofdvolume al weergegeven in het landboek van Zwevegem daterend uit het eind van de 18de eeuw. In de vroege 19de eeuw uitgebreid met een dwarse vleugel aan de Harelbeekstraat. Later in de 19de eeuw wordt het volume verder uitgebreid en krijgt grosso modo zijn huidige plattegrond.


ID: 80903 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Harelbeekstraat 56 (Zwevegem)
Burgerhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis met een met schijnvoegen gecementeerde verankerde lijstgevel.


ID: 80904 | Bouwkundig element

Lage 19de-eeuwse arbeiderswoningen

Harelbeekstraat 74-76 (Zwevegem)
Twee lage 19de-eeuwse arbeiderswoningen onder pannen zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel, vermoedelijk in het begin van de 20ste eeuw gecementeerd; plint van pseudo-bossage. Getoogde muuropeningen in witgeschilderde geriemde omlijsting. T-ramen met roedeverdeling.


ID: 81069 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Heestertplaats 12 (Zwevegem)
Half vrijstaand burgerhuis uit het begin van de 19de eeuw. Combinatie van diep- en breedhuis, tevens dieper in gelegen nutsgebouw met merkwaardige voorgeplaatste serre, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje. Gecementeerde lijstgevel en verankerde zijgevel.


ID: 81203 | Bouwkundig element

Hoeve

Heestertstraat 39 (Zwevegem)
Hoeve van 1804 maar de site staat al aangegeven op de Ferrariskaart 1770-1778. Woonhuis, gewit volume en stalvleugel.


ID: 81276 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Helkijnstraat 1 (Zwevegem)
Voormalig 19de-eeuws burgerhuis in eenvoudige baksteenbouw onder pannen schilddak met houten kroonlijst op consoles met links een poort. Eenvoudige baksteenbouw onder pannen schilddak; houten kroonlijst op consoles. Aflijnende geprofileerde fries. Rechthoekige bovenvensters. Brede korfbogige vensters met horizontale roedeverdeling in de bovenlichten.


ID: 81290 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Helkijnstraat 108 (Zwevegem)
Opvallend burgerhuis van circa 1900. Dubbelhuis met parement van gele baksteen verlevendigd door het gebruik van rode en zwarte sierbaksteen voor onder meer muurbanden en ontlastingsbogen.


ID: 81277 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Helkijnstraat 4-6 (Zwevegem)
Vrijstaande dorpswoning met twee aansluitende dwarse vleugels met opvallend parement met vingerberaping. Noordelijke vleugel wordt al weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) en is eigendom van het "armbestuur". Vermoedelijk zijn het twee aparte woningen. In 1835 wordt een aansluitend L-vormige vleugel opgetrokken en krijgt het pand haar huidige opstelling. In 1926 wordt het pand uitgebreid in het oosten met een rechthoekig volume. Sinds 1964 zijn de verschillende panden kadastraal één.Verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder laag pannen schilddak.. Noordelijke dwarsvleugel met vermoedelijke oudere kern met verankerde baksteenbouw deels onder hoogopgaand zadeldak.


ID: 81285 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Helkijnstraat 57 (Zwevegem)
Burgerhuis van circa 1900. Dubbelhuis met eenvoudige bakstenen lijstgevel met hoeklisenen verbonden door fries en druiplijstje en getoogde muuropeningen.