Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39149 resultaten


ID: 80897 | Bouwkundig element

Historische hoeve Oyvaertshof

Evangelieboomstraat 5 (Zwevegem)
Site al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). . Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als Ferme Vanhoenakker. Het primitieve kadasterplan (circa 1835) toont een rechthoekig volume (boerenhuis) en een aansluitend L-vormig volume (schuur en stallen) en twee kleinere volumes. I Hoeve met 19de-eeuws uitzicht en met aaneengesloten U-vormige opstelling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, rond deels verhard erf. Poortgebouw met aansluitend schuur. Links van de schuurdoorgang beglaasde muurnis met Onze-Lieve-Vrouwbeeld; boerenwoning met 19de-eeuws uitzicht, maar vermoedelijk met oudere kern. Stalvleugel met voorliggende mestvaalt.


ID: 81018 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Feys Hoevestraat 23 (Zwevegem)
Historische hoeve met hoofdzakelijk 18de-eeuws gebouwenbestand. Site aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Het primitief kadasterplan (ca. 1835) toont opstelling bestaande uit vijf volumes. Het volume in het noordwesten wordt vermeld als brouwerij, naar verluidt in bedrijf tot 1864. In 1882 wordt de schuur vermoedelijk uitgebreid. Buiten de omwalling wordt een rechthoekige constructie opgetrokken vermeld als "paardenraapkoekmolen". Ten noorden langgestrekt verbouwd boerenhuis naar verluidt vroeger gedateerd 1784 door jaarankers. Lijstgevel met aflijnende bakstenen fries. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk naar oud model. Ten oosten stalvleugel onder overkragend zadeldak. Aangepaste muuropeningen. bestanddelen met U-vormige opstelling Dwarsschuur gedateerd 1763-1865 datumstenen, vermoedelijk verwijzend naar oprichting en uitbreiding schuur. Rechts, wagenhuis. Ten westen, voormalige "paardenraapkoekmolen", verbouwd tot garage.


ID: 81053 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Gauwelstraat 10-12 (Zwevegem)
Dieper in gelegen, vrijstaande boerenarbeiderswoning uit de eerste helft van de 19de eeuw. Samenstel van twee dubbelhuizen in rode baksteenbouw onder pannen zadeldak doorbroken door drie houten dakkapelletjes. Aan de linkerzijde, aangrenzend stalletje van twee traveeën. Meidoornhaag aan de straat en toegang gemarkeerd door bakstenen erfpijlers en ijzeren hek.


ID: 81060 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gauwelstraat 68 (Zwevegem)
Vrijstaand, opvallend burgerhuis uit het einde van de 19de eeuw, aan de straat afgezet door laag gecementeerd muurtje, oprit met pijlers in cementrustiek. Diephuis met invloeden uit de cottage-architectuur.


ID: 80906 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Harelbeekstraat (Zwevegem)
Wegkapel opgericht in 1886 door DOM. EGGERMONT-AMELIA DHULST FAMILIE zie opschrift. Bedehuisje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Witgeschilderde bakstenen wegkapel op rechthoekige plattegrond met afgeronde apsis. Puntgevel met rondbogige deur geflankeerd door twee pilasters met eenvoudig kapiteel die rondboog met tandfriesje ondersteunen. Muurband met opschrift. Zijgevels doorbroken door keperboogvensters met gekleurd glas. Bepleisterd en geschilderd interieur met Lourdesgrot.


ID: 80917 | Bouwkundig element

Hoekhuis gedateerd 1790

Harelbeekstraat 1, Kortrijkstraat 2 (Zwevegem)
Beeldbepalend hoekpand gedateerd 1790 door muurankers in de rechterzijpuntgevel. Hoofdvolume al weergegeven in het landboek van Zwevegem daterend uit het eind van de 18de eeuw. In de vroege 19de eeuw uitgebreid met een dwarse vleugel aan de Harelbeekstraat. Later in de 19de eeuw wordt het volume verder uitgebreid en krijgt grosso modo zijn huidige plattegrond.


ID: 80903 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Harelbeekstraat 56 (Zwevegem)
Burgerhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis met een met schijnvoegen gecementeerde verankerde lijstgevel.


ID: 80904 | Bouwkundig element

Lage 19de-eeuwse arbeiderswoningen

Harelbeekstraat 74-76 (Zwevegem)
Twee lage 19de-eeuwse arbeiderswoningen onder pannen zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel, vermoedelijk in het begin van de 20ste eeuw gecementeerd; plint van pseudo-bossage. Getoogde muuropeningen in witgeschilderde geriemde omlijsting. T-ramen met roedeverdeling.


ID: 81069 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Heestertplaats 12 (Zwevegem)
Half vrijstaand burgerhuis uit het begin van de 19de eeuw. Combinatie van diep- en breedhuis, tevens dieper in gelegen nutsgebouw met merkwaardige voorgeplaatste serre, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje. Gecementeerde lijstgevel en verankerde zijgevel.


ID: 81203 | Bouwkundig element

Hoeve

Heestertstraat 39 (Zwevegem)
Hoeve van 1804 maar de site staat al aangegeven op de Ferrariskaart 1770-1778. Woonhuis, gewit volume en stalvleugel.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.