Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

167 resultaten


ID: 205902 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen Gevaert

Hille 101 (Wingene)
Bedrijfsgebouwen Gevaert Printing, Galerie Gevaert en Gevaert Graphics, opgetrokken in 2001. Stalen constructie ingevuld met glas naar ontwerp van Architectenburo BURO II.


ID: 205961 | Bouwkundig element

Fonteinbeeld De Carnavalsvierders

Marktplein (Wingene)
Fonteinbeeld De Carnavalvierders naar ontwerp van de Beernemse beeldhouwer Jef Claerhout van 2001.


ID: 205718 | Bouwkundig element

Vrije Basisschool Sint-Elooi

Rozendalestraat 125 (Wingene)
Schoolcomplex bestaande uit schoolgebouw van 1955 en haaks volume van 2000-2001 naar ontwerp van architect Piet Decan uit Roeselare. Rechthoekig volume van vier brede traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak met brede, groen geschilderde bakgoot. Tegen straatgevel wit Mariabeeld.


ID: 134152 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Mariadal

Hector Henneaulaan, Kouterweg, Maria Dallaan, Parklaan (Zaventem)
Kasteeldomein Mariedal, huidig gemeentelijk park van circa 5 hectare met twee vijvers, in 1938 ontstaan uit de samenvoeging van het hof Ter Meeren en het pachthof van Ophem, twee landschappelijke kasteeldomeinen met vijvers uit het einde van de 19de eeuw; pinetum van 1962; recente heraanleg met verharding van paden en oevers.


ID: 209815 | Bouwkundig element

Moderne woning

Brombilk 14 (Zedelgem)
Achterin gelegen moderne woning gebouwd in 2005 naar een ontwerp van Architectenbureau Nivo 21. Doosvormig volume met woongedeelte aan de zuidkant en garage en berging aan de noordkant. Het utilitair gedeelte heeft een gesloten karakter waarbij de met houten latten beklede gevel enkel wordt doorbroken door een hoge, horizontale en gevelbrede vensterzone. De volledig beglaasde zuidzijde geeft uit op de tuin en biedt uitzicht op het park van het aanpalende kasteeldomein.


ID: 209578 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Engelstraat (Zedelgem)
Begraafplaats tussen de Engelstraat en de Brugse Heirweg. De begraafplaats is hier ontstaan na het verbod in 1917 van de Duitse bezetter om rond de kerk te begraven. De gemeente koopt na de Eerste Wereldoorlog de grond aan, het oude kerkhof verdwijnt in de tweede helft van de jaren 1930. In opdracht van de gemeente Zedelgem maakt de Nederlandse ingenieur Ada Wille van Wille landschaps- & begraafplaatsarchitectuur samen met het studiebureau Plantec uit Oostende in 2007 een ontwerp voor herinrichting en uitbreiding van de begraafplaats. Rechthoekige plattegrond afgezoomd met haagbeuken. Rechts van de ingang staat een sober ontvangstgebouw met witbepleisterde muren onder plat dak. Aan de voorgevel een stichtingsplaat en eenvoudige zitbank. Een centraal geasfalteerd pad leidt naar een calvariekruis. Recente uitbreiding links met bekiezeld pad met berceau- en haag (haagbeuk). Achteraan bevindt zich in de beide hoeken een columbarium.


ID: 209368 | Bouwkundig element

Begraafplaats Sint-Laurentius

Loppemsestraat (Zedelgem)
Achterin gelegen en toegankelijk via een asfaltweg uitgevend op een rotonde met roze klinkers en centraal een cirkelvormig grasveldje waarop enkele natuursteenblokken. Een eerste aanleg volgens traditionele planindeling met centrale as dateert van 1971. In 2002 wordt de Nederlandse ingenieur Ada Wille van Buro Wille landschaps & begraafplaatsarchitectuur uitgenodigd om een plan op te stellen voor de opfrissing van het bestaande en de aanleg van een nieuw gedeelte. Het eerste en oudste deel is aangelegd volgens het traditioneel stramien met grindpaden, waarlangs de graven. Links van het centrale pad een oorlogskerkhof met centraal een monument van Willem Vermandere. Het centrale pad geeft uit op een rond plein met in het midden een fontein. Achteraan op het terrein een kruisbeeld op een ruw gehouwen stuk witte natuursteen en golvende urnenheuvels. Het colombarium ligt aan de noordzijde. Ernaast, als onderdeel van het ontwerp van Ada Wille, een meditatieve ruimte.


ID: 209393 | Bouwkundig element

Beeldhouwwerk Solidariteit met het Zuiden

Sint-Elooistraat (Zedelgem)
Op het kerkplein staat de beeldbepalende sculptuur "Solidariteit met het Zuiden" van Paul Perneel (Jabbeke), opgetrokken in blauwe hardsteen en ingehuldigd op 29 juni 2006.


ID: 209422 | Bouwkundig element

Administratief Centrum en gemeentepark

Snellegemsestraat 1 (Zedelgem)
Administratief Centrum, gerealiseerd in 2007 ter vervanging van het voormalige, nabijgelegen gemeentehuis en gemeentepark. Het ontwerp is van Snoeck & Partners uit Kortrijk. Sobere constructie met een onregelmatige rechthoek als plattegrond. Opgetrokken in paarse baksteen (streklagen) onder hellend plat dak. Gebruik van beton voor de vensteromlijstingen, de zuilen van de gaanderij en de schuin geplaatste platen voor de vensterzone op de verdieping. De westzijde met inkom onder de gaanderij is bijna gevelbreed beglaasd, evenals de verdieping. Omlopende beglazing op de begane grond aan de noord- en zuidgevel, laatstgenoemde maakt door de afwezigheid van andere muuropeningen een massieve indruk. De westgevel is opengewerkt door een drieledige vensterzone, omlopend aan de noordzijde.


ID: 210023 | Bouwkundig element

Dwarsschuur goed Ter Loo

Torhoutsesteenweg 52A (Zedelgem)
Voormalige dwarsschuur bij het neerhof van het goed "Ter Loo" waartegen een moderne glazen inkom. De schuur is opgericht in "1846" en thans in gebruik als centrum voor eigentijdse kunst door de vzw "Kunsthalle Lophem". Schuur in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), rechthoekige traveenissen, vernieuwde poorten en asemspleten. Zonnerad in de zuidgevel.