Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5 resultaten


ID: 70786 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkstraat 10 (Bree)
Basilicale kerk met vroegromaanse en romaanse toren uit eind 10de-begin 11de eeuw, bovenbouw uit de 12de eeuw en laatgotisch schip en koor uit de 15de eeuw. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van drie traveeën, een voorstaande westelijke toren en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting.


ID: 29235 | Bouwkundig element

Sint-Donaaskerk

Burg (Brugge)
Het zogenaamde Burghotel (1987-1989) bewaart in de kelderverdieping resten van het koor van de voormalige Sint-Donaaskerk.


ID: 25393 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis met restant steen en stadsomwalling

Nederpolder 4 (Gent)
Het pand vertoont momenteel de uiterlijke kenmerken van een neogotisch dubbelhuis met schilddak maar gaat terug op een 13de-eeuws steen waarvan de gewelfde kelder met zuilen bewaard bleef. De achtergevel bleef eveneens bewaard. De huidige straatgevel is een reconstructie uit 1882 naar de toestand van het pand voor de grote verbouwing van 1560. Aansluitend bij het pand ligt een deel van de oude omwalling van de eerste portus van Gent, daterend uit het vierde kwart van de 10de eeuw.


ID: 21668 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Sint-Trudostraat 4 (Gingelom)
Eerste kerk gebouwd circa 1000 door de abdij van Sint-Truiden. Het huidige schip en koor dateren van 1896 en 1829. Alleen de aanzet van de zware westtoren en de vroeggotische bovenbouw herinneren nog aan de vroegere toestand.


ID: 27510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Enameplein (Oudenaarde)
Eén van de twee kerken in de pre-stedelijke nederzetting Ename gebouwd onder de laatste Ottoonse vorst van het Duitse keizerrijk. Na de inlijving van Ename in 1047 bij het graafschap Vlaanderen geëvolueerd tot dorpskerk. Heden één van de gaafst bewaarde vroegromaanse kerken van ons land, te dateren circa 1000 en tot op heden gerekend tot de Maaslandse stijl, gebouwd naar Ottoonse traditie. Sfeervol beboomd en met gras begroeid oud kerkhof met omlopend pad. Kerkhofingang tussen lage gemetste vierkante bakstenen pijlers met spiegeldecoratie.