Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

16 resultaten


ID: 41585 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiel met kerkhof

Pastoriestraat zonder nummer (Boutersem)
Vroeger Sint-Martinuskapel. Eénbeukige ruimte van vier traveeën, waarvan de laatste drie romaans zijn. De westertravee werd samen met de toren in neoclassicistische stijl toegevoegd.


ID: 29377 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskapel en ambachthuis van de kaarsgieters

Keersstraat 1, zonder nummer, Philipstockstraat 13 (Brugge)
Voormalige Sint-Pieterskapel en ambachtshuis van de kaarsgieters, heden zogenaamd "'t Keerske". Kapel oorspronkelijk bestaande uit een crypte, heropgebouwd circa 1389 en sinds 1581-1593 in gebruik als vereringskapel van het ambacht van de kaarsgieters. De ingebouwde voorgevel is gedeeltelijk zichtbaar vanop een kleine koer: bakstenen tuitgevel van één travee en twee bouwlagen. Op begane grond blinde arcade, mogelijk uit de 14de eeuw. Ambachtshuis opgevat als breedhuis van twee bouwlagen met jaarankers 1615.


ID: 29909 | Bouwkundig element

Stadswoning Cleene Veronycke

Vlamingstraat 64-66 (Brugge)
Dit pand is fasegewijs tot stand gekomen op een diep perceel uitkomend aan de Kraanrei. Huis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak.


ID: 301347 | Archeologisch geheel

Site van het Prinsenhof

Pluimstraat, Prinsenhof, Prinsenhofplein, Rabotstraat, Sanderswal, Simon de Mirabellostraat, Zilverhof (Gent)
De site van het Prinsenhof in Gent, geboorteplaats van Keizer Karel, is één van de weinige bewaarde hertogelijke paleizen in Vlaanderen.


ID: 200828 | Archeologisch geheel

Motte

St.-Mauritsplein zonder nummer (Herzele)
De site is gelegen in Ressegem, een deelgemeente van Herzele. Dit gebied behoort tot het voormalige Land van Aalst. De motte met neerhof bevindt zich in het hart van het dorp aan het Sint-Mauritsplein, meer bepaald in de tuinen van de pastorij, en wordt door de Walstraat gescheiden van het neerhof dat meer noordwestelijk is gelegen.


ID: 52564 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo met kerkhof

Markt zonder nummer (Meerhout)
Georiënteerde driebeukige kruiskerk met ingebouwde westtoren met barokke peerspitsbekroning, ommuurd en omhaagd omringend kerkhof.


ID: 308367 | Archeologisch geheel

Middeleeuwse burcht

Leo Moeremansplaats, Meerbekeweg, Paul De Montplein (Ninove)
De heren van Ninove bouwden wellicht al in het derde kwart van de 11de eeuw langs de weg Ninove-Brussel een motte, ingeplant tussen twee (ondertussen verdwenen) Denderarmen. De kaart van Jacob Van Deventer (ca. 1545), de vroegste afbeelding van de burchtsite, toont de laatmiddeleeuwse situatie na een intensief proces van ‘verstening’ met duidelijk herkenbaar de brede mottegrachten, de ringmuur rond opper- en neerhof, de donjon, talrijke nutsgebouwen en de ‘Kruiskapel’, waar relieken van het Heilig Kruis bewaard werden.


ID: 27769 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

De La Kethulleplein zonder nummer (Oudenaarde)
Oudste vermelding van de kerk daterend van 1110, toen het patronaatsrecht samen met de kerk in het bezit kwam van de Sint-Salvatorsabdij van Ename. De behouden beuk van een eenbeukig romaans zaalkerkje van Doornikse steen wordt aanzien als een bouwwerk uit eind 11de eeuw tot begin 12de eeuw. Kerk nadien, eind 15de eeuw tot begin 16de eeuw vergroot.


ID: 80653 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Trudo

Kerkstraat zonder nummer (Peer)
De decanale Sint-Trudokerk kent een lange geschiedenis die nauw verbonden is met de geschiedenis van Peer. De kerk wordt gedomineerd door haar imposante gotische toren.


ID: 31395 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Haringeplein zonder nummer (Poperinge)
Laatgotische hallenkerk met romaanse kruisingstoren, gelegen in de bocht van het Haringeplein-Haringestraat, in het midden van een omringend kerkhof. Tegen de voorgevel van de kerk worden de militaire doden van Haringe herdacht op een gedenkplaat.