Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

36 resultaten


ID: 44 | Bouwkundig element

Schepenhuis, belfort en Gebiedshuisje

Grote Markt 30 (Aalst)
Vermoedelijk het oudst bewaarde Schepenhuis der Nederlanden, opklimmend tot het eerste kwart van de 13de eeuw. Van het toenmalig gebouw blijven het basisplan en het algemeen volume grosso modo bewaard. Deels ingebouwde vierkante belforttoren met afgesnuite hoek aan westgevel van 1460. Laatgotisch Gebiedshuisje van 1543-44, met twee traveeën, één bouwlaag boven entresol en zadeldak. In- en uitgezwenkte geveltop geflankeerd door ronde zuilen.


ID: 38827 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiels

Kerkstraat zonder nummer (Affligem)
Parochiekerk afhankelijk van de abdij van Affligem, vormde samen met Essene slechts één parochie tot het derde kwart van de 13de eeuw. In zijn huidige vorm, resultaat van verschillende bouwcampagnes en restauratie.


ID: 15925 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Bellestraat zonder nummer (Alveringem)
Wegkapel "Onze-Lieve-Vrouw van Troost" of "Kattekapel". De eerste kapel zou volgens de legende van de drie ridders (zie Weegschede nummer 1) gebouwd zijn circa 1200. De volkse benaming "Kattekapel" zou destijds ontleend zijn aan de aanroeping tegen ziekten van kleine huisdieren.


ID: 16448 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Mildreda met kerkhof en leilindes

St.-Mildredaplein zonder nummer (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden een door linden en haag omringd kerkhof; koorpartij grenzend aan de Groenestraat; roepsteen links van het portaal.


ID: 4199 | Bouwkundig element

Overblijfselen van de Burchtmuur

Jordaenskaai 24 (Antwerpen)
Aan de oostzijde van nummer 24, in- en uitwendig: overblijfselen van de Burchtmuur van Doornikse kalksteen in onregelmatig verband, 1200-1225 te dateren.


ID: 4602 | Bouwkundig element

Het Steen

Jordaenskaai 4, Steenplein 1 (Antwerpen)
Het Steen en de burchtmuur werden omstreeks 1220-1225 opgetrokken, herbouwd in het eerste kwart van de 16de eeuw door Domien de Waghemakere en Rombout II Keldermans, gerestaureerd en uitgebreid in 1887-1890 door Joseph Schadde, Ferdinand Truyman en Gustave Royers.


ID: 76674 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkplein zonder nummer (Asse)
Georiënteerde pseudo-basiliek in gotische stijl, in kern opklimmend tot het begin van de dertiende eeuw, maar in de loop der eeuwen voortdurend verbouwd, vergroot en verfraaid.


ID: 76102 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus

Markt zonder nummer (Assenede)
Kerk met rechthoekige plattegrond van een hallenkerk met drie gelijke beuken van vier traveeën, niet uitspringend transept met kruisingstoren op vierkante basis en drie gelijke koren met rechte sluiting.. De oudste delen van de huidige kerk in Doornikse kalksteen zijn nog de achthoekige kruisingstoren op vierkante basis, de kruisbeuk en het koor in romaanse stijl van circa 1200. De gotische zijkoren dateren vermoedelijk uit de 14de eeuw.


ID: 79346 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Sint-Eligius met kerkhof

O.L.Vrouwstraat zonder nummer (Avelgem)
Georiënteerd bedehuis gelegen in de oostelijke uithoek van de gemeente nabij de Schelde. De huidige kerk is in kern laat-romaans, opklimmend tot circa 1220. Van deze initiële bouwfase bleven de kruisingstoren, de zuidelijke transeptarm, een deel van de zuidwand van het rechthoekig koor en de zuidgevel van het schip bewaard. Na beschadiging in 1485, hersteld en bouw van het huidige koor en zijkoor. Omstreeks 1900-1901 wordt de kerk grondig verbouwd en vergroot door de Gentse architect August van Assche. Omringend ommuurd kerkhof met ten zuidoosten graven van het Gemene Best.


ID: 41511 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

Dorpstraat zonder nummer (Bertem)
Romaanse parochiekerk Sint-Lambertus van circa 1200 met verbouwingen in de 17de en 18de eeuw en een omgevend kerkhof.