Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

58 resultaten


ID: 15924 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Bellestraat (Alveringem)
Buiten de eigenlijke dorpskom ingeplante en georiënteerde hallenkerk ten noorden van de Weegschede op einde van veldwegel zogenaamd Kasteeldreef. Deels bewaard kerkhof omgeven door beuken en gracht ten zuiden. In oorsprong, romaanse kerk zonder transept en toren (?). Vermoedelijk eind 13de eeuw, bouw van vroeggotische middentoren waarbij de zijbeuken langs de toren doorliepen.


ID: 4166 | Bouwkundig element

Sevensterre en Gulden Blaesbalck

Hoogstraat 40, Vlasmarkt 37 (Antwerpen)
Diephuis, teruggaand tot een samenstel van twee panden met 15de-, 16de-eeuwse kern, genaamd Sevensterre en Gulden Blaesbalck, verbouwd in de 19de eeuw en rond 1980 samengevoegd en verbouwd. Bewaarde tweebeukige kelder, opklimmend tot de late 13de of 14de eeuw, met een voor Antwerpen typische toepassing van witstenen segmentbogen en een bijzonder hergebruik van 12de- of 13de-eeuwse romaanse trommelzuilen, mogelijk afkomstig van de site van het in 1254 opgeheven Norbertinessenklooster.


ID: 4666 | Bouwkundig element

Drye Paukens

Vlasmarkt 35 (Antwerpen)
Stadswoning Drye Paukens omvat een aangepaste 15de- en 16de-eeuwse kern, waarvan de huidige neoclassicistische lijstgevel van drie traveeën en vier bouwlagen dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. Winkelpui door Frans Constant Lixon-Van Zurk uit 1883. Bewaarde tweebeukige kelder, opklimmend tot de late 13de of 14de eeuw met een voor Antwerpen typische toepassing van witstenen segmentbogen en een bijzonder hergebruik van 12de- of 13de-eeuwse romaanse trommelzuilen (mogelijk afkomstig van de site van het in 1254 opgeheven Norbertinessenklooster), en een typische 16de-eeuwse straatkelder.


ID: 38873 | Bouwkundig element

Feodaal kasteeldomein met Auberge du Chevalier

Lotsestraat 63-65 (Beersel)
Vlakteburcht van circa 1300, op onregelmatige, ellipsvormige plattegrond gemarkeerd door drie gesloten muurtorens en omringd met een slotgracht. Defensieve ligging als voorpost van Brussel en Brabant.


ID: 31766 | Bouwkundig element

Rusthuis- en begijnhofkapel

Graethempoort 3B (Borgloon)
Het begijnhof van Borgloon ontstond rondom de kapel van het Johannietershospitaal te Graethem, bij de stadspoort. Deze kapel is de begraafplaats van Lodewijk I († 1171), graaf van Loon en zijn vrouw Agnes.


ID: 76888 | Bouwkundig element

Domein Engelendale

Astridlaan 405, 409, 409A (Brugge)
Het zogenaamde "domein Engelendale", gelegen ten noorden van de dorpskern en van de Astridlaan, is toegankelijk via onverharde opritten respectievelijk ten zuiden, ten oosten en ten noorden, naar verluidt Wilgen-, Linden- en Beukendreef genoemd. Behouden, grosso modo trapeziumvormige omwalling. Omliggend weiland en deels begraasd erf.


ID: 302193 | Bouwkundig element

Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)
De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.


ID: 84408 | Bouwkundig element

Begijnhofbrug, ook Wijngaardbrug

Begijnhof (Brugge)
Begijnhofbrug, ook Wijngaardbrug, in 1297 vermeld als houten brug, ook nog bij Marcus Gerards; in 1692 vervangen door stenen brug zie huidig; smeedijzeren leuning van 1740 naar ontwerp van W. De Potter is versierd met druiventrossen en wijngaardranken (zie letterlijke interpretatie van "ten wijngaarden"). Drieledige boogbrug met gebruik van kalkzandsteen, 18de-eeuwse cartouches op de sluitstenen met opschrift "ANNO" en "1776". Vóór de brug : arduinen grenspaal.


ID: 84411 | Bouwkundig element

Poortgebouw aan Sasbrug

Begijnhof (Brugge)
Poortgebouw aan Sasbrug, eventueel te identificeren als de zogenaamde "Koepoort". Bakstenen poort met gekanteelde poort uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Grote tudorboogpoort met afgeschuinde dagkanten onder een gevelsteen met opschrift "PRINSELIJK/BEGIJNHOF/TEN WIJNGAARDE/GESTICHT TEN JARE/MCCXXXXV".


ID: 82443 | Bouwkundig element

Oud waterhuis

Hendrik Consciencelaan (Brugge)
Gelegen op de binnenvesten tussen de voormalige Boeverie- en Smedenpoort recht tegenover de Fonteinstraat.