Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

50 resultaten


ID: 4068 | Bouwkundig element

Kapel Pieter Potklooster

Grote Pieter Potstraat (Antwerpen)
Gotisch zaalkerkje met puntgevel van Balegemse zandsteen uit het tweede kwart van de 15de eeuw, op de hoek van Grote en Kleine Pieter Potstraat.


ID: 301420 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Onze-Lieve-Vrouwekapel

Lange Gasthuisstraat 45 (Antwerpen)
Muurschilderingen in het schip, midden 15de eeuw.


ID: 17462 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis met kerkhof

Kerkstraat 1 (Beveren)
Gotische driebeukige kruiskerk met ingebouwde westtoren en polygonaal oostkoor, geflankeerd door twee zijkoren; sacristie in de noordoostelijke oksel, kleine doopkapel in de zuidoostelijke oksel, omringd door het gedesaffecteerde kerkhof. In het plantsoen: oorlogsgedenkteken en vroegere schandpaal.


ID: 12883 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Leonardus

Dorpsstraat 21 (Brecht)
Gotische kerk behorend tot de Kempische school, gebouwd in opdracht van graaf Antoine de Lalaing en Elisabeth van Culembourg; zogenaamd De kathedraal van de heide, metommuurd en beboomd kerkhof.


ID: 29210 | Bouwkundig element

Florentijnse Loge

Academiestraat 1 (Brugge)
Zichtbepalend hoekpand bij de Vlamingstraat, met oude kern uit de vroege 13de eeuw. Het pand kreeg een omvangrijke verbouwing in de loop van de 14de eeuw. Getuige daarvan is bijvoorbeeld de dakkap, die door dendrochronologisch onderzoek gedateerd werd tussen 1338 en 1349. Het pand was vanaf 1420 tot het eerste kwart van de 16de eeuw in gebruik als natiehuis van de Florentijnen. Het onderging een derde bouwfase omstreeks 1430-1470. Diephuis met vier + vijf traveeën en drie bouwlagen, met een bepleisterde klokgevel daterend van het tweede tot derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 82419 | Bouwkundig element

Godshuis  Van Campen

Boeveriestraat 5, Gloribusstraat 1-5 (Brugge)
Voormalig godshuis zogenaamd "VAN CAMPEN 1436", zie recent opschrift. Gesticht in 1436 door Pieter van Campen, die de tien "kameren" had laten bouwen en aan de Dis van Sint-Walburgakerk had geschonken. Huidig uitzicht resultaat van restauratiewerken in 1989 naar ontwerp van architect A. Schrauwen (Brugge): volledige reconstructie van de huizen waarbij de balklagen en het dakgebinte verdwenen.


ID: 71862 | Bouwkundig element

Hoeve De Rode Poorte

Dudzeelse Steenweg 540 (Brugge)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een onverhard erf. Achter de toegangspoort leidt een rechte dreef met populieren naar het erf. De toegangspoort is een witbeschilderde, bakstenen muur, afgedekt met een leien aandak, met tudorboogvormige doorgang.


ID: 29365 | Bouwkundig element

Hoekhuis Steylaers of De Rode Steen

Genthof 2, Jan van Eyckplein 8 (Brugge)
Hoekpand met dubbelhuisopstand van drie en drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Oude 13de-eeuwse kern, zie dakgebinte waarvan hergebruikte balken dendrochronologisch gedateerd in 1225-1240 en metselwerkfragmenten in de zijgevels. Het huidig uitzicht combineert een gevel uit de eerste helft van de 16de eeuw met laatclassicistische deurpartij en neogotische elementen, die dateren van een Kunstige Herstelling in 1877 naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Verankerde bakstenen lijstgevel met verhoogde begane grond gemarkeerd door Brugse travee, met typerend gebruik van zandsteen. Op de hoek, beeldnis met Madonna met Kind. Zijgevel aan de kant Spiegelrei met puntgevel. Classicistische verankerde bakstenen aanbouw uit de 18de eeuw; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 29518 | Bouwkundig element

Patriciërswoning Hof Bladelin

Naaldenstraat 17-21, 19A (Brugge)
Voormalige patriciërswoning, sinds 1829 klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Complex bestaande uit een nagenoeg vierkant bouwblok met centrale binnenplaats aan de zuidoost-, zuidwest- en noordwestzijde afgezet met galerijen; zuidelijke traptoren in oksel; kapel aan noordwestzijde en achterliggende ommuurde tuin lopend tot aan de Grauwwerkersstraat met achteraan een kleine kapel. De oudste kern dateert uit eerste helft 15de eeuw, uitgebreid later in de 15de eeuw en 16de eeuw.


ID: 29514 | Bouwkundig element

Herenhuis Hof van Gistel

Naaldenstraat 7 (Brugge)
Belangrijk herenhuis gebouwd in 1444 in opdracht van Antoine de Bourbon, hertog van Vendôme en heer van Gistel. Huidig uitzicht resultaat van opeenvolgende wijzigingen.