Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

214 resultaten


ID: 85 | Bouwkundig element

Huis met steenen ghevele

Kattestraat 31-33 (Aalst)
Drie linker traveeën van het zogenaamd Huis met steenen ghevele, vermeld in 1561, oudemannenhuis in 1830. Restant van een dubbelhuis met drie bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak met kern uit 1561.


ID: 439 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Rochus

Nedermolenstraat zonder nummer (Aalst)
Rechthoekig gebouw met driezijdig gesloten koor onder zadeldak met klokkenruiter, gewijd in 1560 en omgeven door beuken. .


ID: 493 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Nieuwerkerken-Dorp 1A (Aalst)
Heterogeen gebouw met driebeukig schip van vijf traveeën van 1772 en vierkante kruisingstoren uit het eerste kwart van de 17de eeuw, geflankeerd door een overblijvende travee van het voormalig schip uit de 14de eeuw en door een sacristie van 1760 met oudere onderbouw en tot slot een laatgotisch koor met twee rechte traveeën en driezijdige sluiting van 1563-68.


ID: 237 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein 10 (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, een ruim transept met westbeuk, uitspringend met twee traveeën. Koor met drie rechte traveeën, en zevenzijdige absidiale koorsluiting. De bouw van de huidige kerk heeft meer dan 180 jaar in beslag genomen; voltooid in 1660.


ID: 34566 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Wallekens

Bellemstraat 165, zonder nummer (Aalter)
Kasteel, samen met neerhof gelegen in een rechthoekige meervoudige omgrachting en omgeven door jachtbos en geometrisch drevenstelsel. Ten noordoosten via hekje verbonden met het erf van de hoeve. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak; naar verluidt op voorgevel eertijds gedateerd 1552, doch eerder 18de-eeuwse gevelordonnantie met recente restauratie.


ID: 33370 | Bouwkundig element

Pietendriesmolen

Pietendries 3, zonder nummer (Aalter)
Houten staakmolen op gesloten voet op hoge wal, in 1804 heropgebouwd, met hergebruik van de onderdelen van de oude molen die mogelijk reeds in 1563 bestond. Aan de straat staat een bakstenen maalderijgebouwtje.


ID: 200260 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Speelhoven met tuinen en boomgaard

Haterbeekstraat 88-90 (Aarschot)
Voormalige hoeve van de heren van Speelhoven, afstammelingen van het huis van Aarschot. De herenhoeve uit de 16de-17de eeuw en vergrotingen uit de 19de eeuw met binnenplaats, tuin en boomgaard van circa 1,5 hectare werd omringd door een trapeziumvormige ringgracht. De site is nagenoeg onveranderd sinds de 18de eeuw; monumentale perelaar.


ID: 12419 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch kasteel Solhof

Baron van Ertbornstraat 118-122 (Aartselaar)
Binnen een brede rechthoekige omgrachting gevat neoclassicistisch kasteel gelegen in de as van Barones Ludwine de Borrekenslaan.


ID: 15862 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Izenbergestraat 175 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen waarvan boerenhuis, gelijklopende stallingen en moestuin op een nog deels omwalde terp. Met bakstenen verhard binnenkoertje, tussen huis en stallingen. Bakstenen paden leidend naar neerhof met vaalt en grote dwarsschuur. Wagenhuis rechts van oprit, buiten de oorspronkelijke omwalling. Terp met ringwal, afgezoomd met knotwilgen, ten noordwesten van hof. Boerenhuis van twee traveeën, links opkamer + vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, overstekende rand aan noordzijde); in kern opklimmend tot 1573- 1574.


ID: 4786 | Bouwkundig element

Brouwershuis

Adriaan Brouwerstraat 20 (Antwerpen)
Brouwershuis In 1553 opgericht als "Waterhuis" door Gilbert Van Schoonbeke om zijn omliggende brouwerijen van zoetwater te voorzien. In 1582 werd het Waterhuis, sinds 1561 in het bezit van de stad, het gildehuis van het Brouwersambacht.