Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

625 resultaten


ID: 60 | Bouwkundig element

Beurs van Amsterdam

Grote Markt 26 (Aalst)
Hoekgebouw van elf traveeën en twee bouwlagen in renaissancestijl bekroond met vier barokke topgevels met in- en uitgezwenkte top, opgericht in 1630-34, van bouwmeester Jan du Can of Gaspar Van der Moesen.


ID: 46 | Bouwkundig element

Stadhuis van Aalst

Grote Markt 3 (Aalst)
Heden gesloten complex met gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats; bestaande uit het voormalig landhuis van 1643-1645 door de bouwmeester H. De Doncker en aan de marktzijde afgesloten door een neoclassicistische constructie van architect Louis Roelandt, van 1828.


ID: 232 | Bouwkundig element

Theresianenklooster

Pontstraat 51 (Aalst)
Gedeelte van het voormalig klooster der Theresianen, die zich vanuit 's Hertogenbosch te Aalst vestigden in 1632. Groot gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met voorheen bepleisterde en geschilderde lijstgevel, vermoedelijk met traditionele kern aangepast in de 18de en de 19de eeuw.


ID: 338 | Bouwkundig element

Sint-Amanduskapel

Sint-Amandstraat zonder nummer (Aalst)
De Sint-Amanduskapel uit 1636 is gelegen in de bosrijke omgeving van de Kapellemeersen en wordt samen met het Sint-Amandsputteken al vermeld sinds de 14de eeuw. De kapel, die de Dendervallei beheerst en waarvan de bijhorende grond rechts met een haagbeukhaag van de straat is afgesloten, is een éénbeukige ruimte onder zadeldak, vooraan bekroond met een houten klokkenruitertje en achtzijdige spits.


ID: 34810 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hulsdonkstraat 1 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen op omgracht erf. Merkwaardige bakstenen pijlers met ijzeren hek en geflankeerd door linden. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Op noordhoek van erf, dienstgebouwtje, misschien met kern van vroegere woning. Ten zuidwesten, tegenover het ingangshek, ruime dwarsschuur onder zadeldak.


ID: 34867 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zuttershoek 6 (Aalter)
Hoeve gelegen achterin boomgaard, naar verluidt opklimmend tot 1632 en nog steeds door dezelfde familie bewoond. Rood-witgeschilderd ijzeren hek tussen ronde bakstenen pijlers.


ID: 122156 | Bouwkundig element

Begijnhof, Aarschot

Begijnhof 15-21, zonder nummer, Statiestraat 1 (Aarschot)
In 1259 schonken Hendrik III van Brabant en Aleydis van Bourgondië hun schuur en omgeving voor de oprichting van een nieuw begijnhof, dat zich verder uitbreidde, rondom een plein, in de nabijheid van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.


ID: 38843 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Saele of Hof te Hekelgem

Kasteelstraat 8 (Affligem)
Voorheen deel uitmakend van de leenroerige bezittingen van de abdij van Affligem. Het neerhof werd onder meer met afbraakmateriaal heropgebouwd in 1643; in 1689 opnieuw verwoest en hersteld en in 1802 wegens de Franse Revolutie verkocht.


ID: 31719 | Bouwkundig element

Hoeve De Oude Vlieg

Steenweg 239 (Alken)
De Oude Vlieg is een semi-gesloten hoeve. Het complex omvat een 17de-eeuws woonhuis en een knechtenkwartier, paardenstal, bakhuis en dwarsschuur uit de 19de eeuw.


ID: 16128 | Bouwkundig element

Hoeve Kleen Eversam

Eversamstraat 9 (Alveringem)
Meerledige hoeve midden weilanden; interessant boerenhuis op lage terp, deels omwald ten zuidoosten; bereikbaar via onverharde oprit. Kleine moestuin voor erfzijdegevel (ten zuiden). Storende 20ste-eeuwse loods ten noordwesten.