Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

723 resultaten


ID: 308 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Margaretha

Baardegem-Dorp 43A (Aalst)
Laatromaans kerkje met vermenging van vroeggotische en barokke elementen, opgetrokken in het tweede kwart van de 13de eeuw voor de nieuwe zelfstandige parochie en centraal gelegen op de dorpsplaats midden een beboomd vernauwd kerkhof met slordig verspreide grafstenen uit de 17de tot de 19de eeuw. Het vroegromaanse zaalkerkje werd omgebouwd tot het huidige koor en in de loop der eeuwen meermaals uitgebreid.


ID: 410 | Bouwkundig element

Brouwerij Callebaut

Hoogstraat 110 (Aalst)
Herenhuis met links korfboogvormige zandstenen inrijpoort, van de straat afgesloten door middel van een beboomde voortuin en ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers. Bakstenen dienstgebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats.


ID: 121 | Bouwkundig element

Huis Den Heilige Geest

Kerkstraat 22 (Aalst)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, grosso modo aansluitend bij nummer 20 qua volume en gevelordonnantie. Gevel met zandstenen parement uit het vierde kwart van de 18de eeuw op een latere arduinen plint met keldergaten.


ID: 122 | Bouwkundig element

Huis In den Biekorf

Kerkstraat 26 (Aalst)
Diephuis van twee bouwlagen en drie traveeën benedenverdieping en twee op bovenverdieping, onder zadeldak met bak- en natuurstenen trapgevel, op cartouches gedateerd 1657 doch met latere aanpassingen. Beraapte tweelaagse zijgevel van drie traveeën in Rozemarijnstraat.


ID: 471 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Moorsel-Dorp 15 (Aalst)
Gelegen aan de Kerkstraat met beboomd gedesaffecteerd kerkhof, omringd door een verlaagd zandstenen muurtje met toegang via twee laatclassicistische hekpijlers van arduin. De kerk kende veel opeenvolgende bouwfasen; de westtoren uit het tweede kwart van de 13de eeuw vormt het oudste deel van de kerk.


ID: 216 | Bouwkundig element

Sint-Jozefscollege

Pontstraat 7, 11-13 (Aalst)
Het Sint-Jozefscollege werd in 1619 gesticht en bestaat uit 17de-eeuwse college- en klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20ste eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder een modernistische vleugel uit 1937.


ID: 237 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein 10 (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, een ruim transept met westbeuk, uitspringend met twee traveeën. Koor met drie rechte traveeën, en zevenzijdige absidiale koorsluiting. De bouw van de huidige kerk heeft meer dan 180 jaar in beslag genomen; voltooid in 1660.


ID: 243 | Bouwkundig element

Sint-Jobkapel

Sint Jobstraat (Aalst)
De Sint-Jobkapel dateert grotendeels uit 1663 en is gelegen in een ommuurd tuintje met linden. Ten zuidwesten van de kapel staat in het tuintje nog een kapel die het Heilig Graf voorstelt en die is opgebouwd uit een rotsconstructie die toegankelijk is via een bakstenen rondboog.


ID: 33383 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Berkenstraat 19 (Aalter)
Achterin gelegen boerenhuis met omheind voortuintje op grasboomgaard, toegankelijk via ijzeren hek aan gietijzeren zuilen.


ID: 33384 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Wessegem

Blauwgoedstraat 1 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen met sporen van vroegere omgrachting, met woonhuis met zeer oude kern, nieuwe stallen, 19de-eeuwse schuur en 19de-eeuwse stal rond het verhard erf.