550 resultaten


ID: 348 | Bouwkundig element

Kasteel van Gijzegem: kasteelhoeve

Dokter De Cockstraat 1 (Aalst)
Kasteelhoeve gelegen in een bebost landschap langs een dreef met bomen. U-vormig gegroepeerde losstaande gebouwen, gekasseide weg en koer, voortuin met bakhuisje. Boerenwoning in traditionele bak- en zandsteenbouw op gecementeerde zandstenen plint, 1688 gedateerd op de bovendorpel van de deur. Haakse stalvleugel, dwarsschuur en wagenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 60 | Bouwkundig element

Beurs van Amsterdam

Grote Markt 26 (Aalst)
Hoekgebouw van elf traveeën en twee bouwlagen in renaissancestijl bekroond met vier barokke topgevels met in- en uitgezwenkte top, opgericht in 1630-34, van bouwmeester Jan du Can of Gaspar Van der Moesen.


ID: 48 | Bouwkundig element

Huis 't Paviljoen

Grote Markt 5 (Aalst)
In zijn huidige vorm, breedhuis van vier traveeën onder later mansardedak met twee dakkapellen. In de achtergevel bevindt zich een jaarsteen 1688, wijzend op een toenmalige wederopbouw.


ID: 140 | Bouwkundig element

Huis Dirk Martens

Lange Zoutstraat 36 (Aalst)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met verhoogde halsgevel met vermenging van classicistische en laatbarokke elementen, vermoedelijk te situeren eind 17de eeuw of begin 18de eeuw.


ID: 438 | Bouwkundig element

Nedermolen

Nedermolenstraat 3 (Aalst)
Molenhuis van één bouwlaag en heden vier traveeën, onder zadeldak. Aan de beekzijde hoog opgetrokken zandstenen onderbouw en zandstenen rechthoekig venstertje. Later aangebrachte gevelsteen gedateerd 1688. .Sinds 1377 bekend als Nedermolen, eigendom van de Abdij van Affligem. Herbouwd in 1599, 1688 en vernieuwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 217 | Bouwkundig element

Huis Het Half Maantje

Pontstraat 10 (Aalst)
Het hoekhuis bleek na het verwijderen van de gevelbezetting te behoren tot één van de zeldzaam geworden voorbeelden van met baksteen ingevulde vakwerkbouw. Het hoekhuis uit het laatste kwart van de 17de eeuw telt twee bouwlagen en drie traveeën onder een afgesnuit zadeldak.


ID: 241 | Bouwkundig element

Laatbarokke stadswoning

Priester Daensplein 6 (Aalst)
Laatbarok diephuis met twee en een halve bouwlaag van twee traveeën onder zadeldak uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw. Combinatie van trap- en halsgevel onder driehoekig fronton met topstuk.


ID: 34830 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Kromeke

Markettestraat 6 (Aalter)
Afgezonderde hoeve met losse bestanddelen van 1681 in boomgaard, afgesloten door ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Boerenwoning ten noorden van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 31651 | Bouwkundig element

Kasteel de Corswarem

Hameestraat 67 (Alken)
Huidig kasteel gebouwd door de familie de Corswarem tussen 1762-65, na de verwoesting door brand van het vorig gebouw in 1761.


ID: 16123 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abeelestraat 1 (Alveringem)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van de gebouwen, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 17de eeuw (circa 1680 volgens bewoners), thans echter jammerlijk verbouwd en ingesloten door nieuwe nutsgebouwen.