Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1779 resultaten


ID: 376 | Bouwkundig element

Boerenwoning van 1765

Alfons De Cockstraat 61 (Aalst)
Boerenhuisje met kleine voortuin gelegen in een bocht van de straat. Eénlaags dubbelhuis van vijf traveeën van verschillende breedte onder een zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op straat), door middel van muurankers in de zijpuntgevel gedateerd 1765.


ID: 314 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Baardegem-Dorp 42 (Aalst)
Semi-gesloten hoeve die een imposant volume vormt gelegen aan het kerkplein (19de eeuw). Bakstenen gebouwen onder zadeldaken met bepleisterde en witbeschilderde gevels op gepikte plinten, gegroepeerd rondom een gedeeltelijk gekasseide binnenplaats.


ID: 308 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Margaretha

Baardegem-Dorp 43A (Aalst)
Laatromaans kerkje met vermenging van vroeggotische en barokke elementen, opgetrokken in het tweede kwart van de 13de eeuw voor de nieuwe zelfstandige parochie en centraal gelegen op de dorpsplaats midden een beboomd vernauwd kerkhof met slordig verspreide grafstenen uit de 17de tot de 19de eeuw. Het vroegromaanse zaalkerkje werd omgebouwd tot het huidige koor en in de loop der eeuwen meermaals uitgebreid.


ID: 316 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Margarethaparochie met tuin

Baardegem-Dorp 48 (Aalst)
De pastorie werd in 1768-1770 opgericht en is omgeven door een voortuin en een achterliggende tuin in landschappelijke stijl. De pastorie is een dubbelhuis met twee bouwlagen en vijf traveeën onder een gebogen zadeldak. De bakstenen lijstgevel met gecementeerde plint wordt bekroond door een gepleisterde daklijst.


ID: 502 | Bouwkundig element

Boerenwoning gedateerd 1773

Blauwenbergstraat 75 (Aalst)
Volledig verbouwde éénlaagse boerenwoning door middel van muurankers in de zijpuntgevel gedateerd 1773.


ID: 503 | Bouwkundig element

Boerenhuisje gedateerd 1760

Blauwenbergstraat 77 (Aalst)
Eénlaags boerenhuisje onder een zadeldak (mechanische pannen), door middel van muurankers gedateerd 1760. Volledig verbouwde voor- en achtergevel.


ID: 353 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Gijzegem-Dorp 20 (Aalst)
Classicistische pseudobasilicale naar ontwerp van Philippus Gobert, augustijnermonnik te Gent, 1772 gedateerd op een gevelsteen in de westgevel rechts en gelegen op een hoogte, middenin ommuurd tuintje met Vrijheidsboom van 1919, ter plaatse van het oorspronkelijk kerkhof. Gietijzeren hek met postamenten van hardsteen voor de westgevel.


ID: 46 | Bouwkundig element

Stadhuis van Aalst

Grote Markt 3 (Aalst)
Heden gesloten complex met gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats; bestaande uit het voormalig landhuis van 1643-1645 door de bouwmeester H. De Doncker en aan de marktzijde afgesloten door een neoclassicistische constructie van architect Louis Roelandt, van 1828.


ID: 341 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren met omgevend perk

Kapellekensbaan (Aalst)
De kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren werd opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, is gedateerd 1762 en is omgeven door een perk met lindebomen en een hardstenen kruisbeeld van 1929.


ID: 114 | Bouwkundig element

Huis Den Inghele

Kerkstraat 5 (Aalst)
Laatrococo-herenhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw van drie traveeën, drie bouwlagen en geveltop in de vorm van een geknikte boog met uitzwenkende uiteinden met œil-de-bœuf verwerkt tussen rocaillemotieven.