Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19909 resultaten


ID: 212435 | Bouwkundig element

Nationaal oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog

Graanmarkt (Aalst)
Het militaire oorlogsgedenkteken 'Oudleerlingen, de Troepenkinderen en legerpupillen' werd opgericht op de Graanmarkt, rechtover de ingang van de oud-Pupillenschool te Aalst, in 1921-1922. Het gedenkteken is het werk van beeldhouwer Marcel Rau, de architect was Georges Hendrickx en de steenhouwer Michel Verhulst.


ID: 168 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart

Heilig Hartlaan 38 (Aalst)
Neoromaanse basilikale kerk van 1928-29 naar ontwerp van architect E. Van Overstraeten, in omringend en ommuurd tuintje. Baksteenbouw op natuurstenen plint; hoofdbeuk, transept en koor onder zadeldaken, zijbeuken onder lessenaarsdaken.


ID: 169 | Bouwkundig element

Watertoren

Hertshage (Aalst)
Opmerkelijke bedrijfswatertoren, met betonnen - uitkragend en door ribben ondersteund - reservoir, waarschijnlijk gebouwd op een deel van een oude ronde bakstenen fabrieksschouw. Circa 1920-1930 (?).


ID: 130407 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Hofstade-Dorp (Aalst)
De vrijheidsboom bevindt zich op het dorpsplein van Hofstade, tegen de kerkhofmuur aan de westzijde nabij de toegang tot de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Volgens het ‘Liber Memoralis’ werd de boom op 22 november 1918 geplant, na de negenurendienst voor de gesneuvelde soldaten.


ID: 416 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Hofstade-Dorp 10 (Aalst)
Gotische kerk met onder meer 14de-eeuwse kruisarmen en 18de- en 19de-eeuwse aanpassingen, op een lichte hoogte gelegen in het dorpscentrum en beschaduwd door een linde en taxusbomen. Omringd door een zandstenen muur, heropgebouwd in 1858 met geblokte neoclassicistische stijlen met siervaas bij de westelijke ingang. Vergroend kerkhof met graftekens tegen de kerkmuur.


ID: 411 | Bouwkundig element

Dienstgebouw, omgebouwd tot arbeidershuizen

Hoogstraat 84A-D (Aalst)
Vroeger éénlaags dienstgebouw links van nummer 84, circa 1919 omgevormd tot arbeiderswoningen. Witbeschilderde gevel op gecementeerde plint; behouden rechthoekige poort in het midden.


ID: 341 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren met omgevend perk

Kapellekensbaan (Aalst)
De kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren werd opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, is gedateerd 1762 en is omgeven door een perk met lindebomen en een hardstenen kruisbeeld van 1929.


ID: 99 | Bouwkundig element

Herenhuis met lijstgevel

Keizersplein 14 (Aalst)
Dit enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak dateert uit het tweede decennium van de 19de eeuw. Het huidige, decoratieve uitzicht wordt bepaald door een herbestemming van het burgerhuis tot een bankkantoor volgens een bouwaanvraag van 1927.


ID: 498 | Bouwkundig element

Kasteel van Regelsbrugge

Kwalestraat 119 (Aalst)
Het huidige kasteel opgetrokken in neotraditionele stijl naar ontwerp van architect Van Overstraeten uit Ieper in 1935 heeft zijn twee oudere hoektorens behouden. Het neerhof, een witgekalkte gesloten hoeve uit de 19de eeuw, ligt op grondgebied Aalst.


ID: 69 | Bouwkundig element

Danszaal Gillade

Louis D'Haeseleerstraat (Aalst)
De zaal Gillade is een danszaal in art-decostijl uit het begin van de 20ste eeuw. De bouwplannen worden getekend door de Gentse architect Jules Lippens. De symmetrische cementen gevelopbouw met bloembanden en geometrische motieven rond de strakke erkers is typisch voor de eerste periode van Jules Lippens. De aanpalende kleinere gebouwen - het voormalig "Amerikaantje" en een pand met houten winkelpui - hebben eveneens gecementeerde, maar eenvoudige gevels.