Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4893 resultaten


ID: 80956 | Bouwkundig element

Burgerhuis Roseraie

Leopoldstraat 23 (Zwevegem)
Burgerhuis aanknopend bij de art deco, volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1948. Enkelhuis van één brede en één smalle deurtravee en twee bouwlagen met souterrain. Lijstgevel van gele baksteen afgelijnd door overkragende bakstenen kroonlijst. Venstertravee gemarkeerd door afgeronde bow window bekroond door balkon met buisprofiel.


ID: 81373 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint Maria Bernarda

Maria Bernardastraat 29 (Zwevegem)
Parochiekerk van het gehucht Knokke, dat sinds 1938 aangenomen was als zelfstandige parochie. Bedehuis in neoromaanse stijl, gebouwd tussen 1953 en 1955 naar plannen van architect Jan Reyntjens van 1945 en 1949.


ID: 81159 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Moenplaats (Zwevegem)
Gedenksteen met standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten Eerste en Tweede Wereldoorlog en de politieke gevangenen Tweede Wereldoorlog. Het monument, wordt opgericht vóór 30/10/1921, maar werd in de jaren 1960 vervangen door het huidige van groengrijze breuksteen afgedekt met hardstenen platen, daarboven een muur van blauwe hardsteen met vier tekstplaten van leisteen en opschrift Moen aan zijne helden gesneuveld voor het vaderland in gouden letters. Links, soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen.


ID: 81212 | Bouwkundig element

Kapelhoeve

Neerkouter 3 (Zwevegem)
Hoeve met opschrift van 1696 en als ferme Vercruysse al aangegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Huidig gebouwenbestand grotendeels heropgebouwd na vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, doch met zichtbare oudere kern zie de aanwezigheid van aandaken en muurvlechtingen in de zijpuntgevels van woonhuis, poortgebouw en schuur. Huidige hoeve bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen of kunstleien) gegroepeerd rond een deels bekiezeld erf. Erfoprit met twee lindebomen gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugels. Woonhuis met dak doorbroken door klokkentorentje, schuren en bakhuisje. Vrijstaande Mariakapel van circa 1871 met wapenschild van de familie Vercruysse en de datering 1696.


ID: 80990 | Bouwkundig element

Gemeentehuis

Otegemstraat 100 (Zwevegem)
In oorsprong kasteeltje met koetshuis van 1907 en sinds 1941 gemeentehuis, Eclectische woning aanknopend bij de neo-Vlaamse-renaissance met oranje baksteenbouw op sokkel van bossage. Torenachtig uitgewerkt linkerrisaliet bekroond door leien tentdak Het voormalig koetshuis nu ingericht als kantoren met gemeentediensten is opgetrokken in oranje baksteen met geknikt pannen wolfsdak en nok bekroond door vorstkam. In de tuin houten achthoekige muziekkiosk onder leien dak en met panelenfries.


ID: 81023 | Bouwkundig element

Kapel

Paridaanstraat (Zwevegem)
Recente kapel gewijd aan Maria met gediversifieerde baksteenbouw en pannen zadeldak. Polygonaal grondplan


ID: 81091 | Bouwkundig element

Villa met maalderij De Meulderie

Pontstraat 28, 26A (Zwevegem)
Villa van 1948 met invloeden van de cottage-architectuur zie het dakenspel, de sokkel van rode baksteen en de gecementeerde bovenverdieping. Naastgelegen vermoedelijk voormalige maalderij De Meulderie, nu in gebruik als handelsruimte en achtergelegen gebetonneerd bedrijfsgebouw.


ID: 81345 | Bouwkundig element

Hoeve Slavaets

Slavaetstraat 5 (Zwevegem)
Historische hoeve Slavaets, oudste geschreven bronnen uit 1223. Nu een voormalige hoeve met semigesloten opstelling in verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom erf. Poortgebouw tussen dwarsschuur en vernieuwde vleugel met Onze-Lieve-Vrouwkapelletje van circa 1945. Imposante dubbele dwarsschuur met steunberen, twee korfbogige poorten en stalvleugel onder zadeldak.


ID: 81032 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef Werkman

Stedestraat (Zwevegem)
Moderne zaalkerk opgetrokken in 1965 naar ontwerp van architect Frits Matton op rechthoekige plattegrond, in rode baksteen onder kunstleien zadeldak. Open narthex met bakstenen pijlers. Centraal rechthoekig portaal. Noord- en oostgevel geritmeerd door hoog geplaatste rechthoekige vensteropeningen met gekleurd glas in lood. Langgestrekte westgevel opengewerkt door grote vensterpartijen met verticaliserende verdeling. Reliëf in terracotta. Sober kerkinterieur met rode bakstenen wanden, vlakke houten overwelving en stenen vloer. Vrijstaande betonnen klokkentoren van 1966.


ID: 81229 | Bouwkundig element

Roterij

Tiegemstraat 18 (Zwevegem)
Roterij, opgetrokken in 1955, enige rootput in de gemeente bestaande uit een hoger deel met drie rootputten en achtergelegen deel met twee putten. Achtergelegen geriemde bakstenen schoorsteen en naastgelegen schuur van rode baksteen getypeerd door trapgevel.