Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 89357 | Bouwkundig element

Herberg

Citroenstraat 1 (Beernem)
Vrijstaande hoekwoning, weergegeven op de pre-kadastrale kaart van 1810 en op het primitief kadasterplan van 1829. Volgens het kadaster verbouwd tot huidig volume in 1862.


ID: 89358 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Citroenstraat 2 (Beernem)
Vrijstaande boerenarbeiderswoning op omhaagd perceel, toegankelijk via smeedijzeren hekken. Woning volgens het kadaster gebouwd in 1908. Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en een bouwlaag onder een pannen zadeldak.


ID: 89211 | Bouwkundig element

Dankkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

Danegemstraat (Beernem)
Dankkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Banneux, gebouwd in 1964. Grotkapel in rood baksteenmetselwerk bekleed met veldsteen onder groen geschilderd houten zadeldak. Vier treden leidend naar sober, wit Mariabeeld.


ID: 89214 | Bouwkundig element

Danegemkapel

Danegemstraat (Beernem)
Kapel toegewijd aan Maria. Huidige kapel gebouwd in 1980 vervangt een oudere kapel van 1878. Heden kapel met rechthoekige plattegrond gelegen op een rechthoekig perceel afgezoomd met een laag bakstenen muurtje onder ezelsrug.


ID: 89212 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Danegemstraat 17A (Beernem)
Voormalige hoeve, op een kaart van 1809 en op het primitief kadasterplan van 1830 weergegeven als een woning met geïntegreerde stal, twee landgebouwen loodrecht op de straat gebouwd en een vrijstaand bakhuis.


ID: 89213 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Danegemstraat 19 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Het erf was oorspronkelijk toegankelijk via een gietijzeren hekken. De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gebouwd in 1858. Weliswaar vermoedelijk verbouwd in de jaren 1930. De vrijstaande schuur evenwijdig met de straat gebouwd.


ID: 88993 | Bouwkundig element

Keersluis

Den Overzet (Beernem)
Keersluis naar ontwerp van architect Hans Vandeweghe. Verbredingswerken aan het kanaal Gent - Brugge begin de jaren 1980 zorgden voor een reëel gevaar van overstroming daarom werd in 1995 overgegaan tot de bouw van de keersluis.


ID: 88994 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Den Overzet 5 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een deels geasfalteerd en met gras begroeid erf. De erftoegang bestaat uit twee bakstenen pijlers en smeedijzeren hekken. Links van de erfpijler een notelaar. De site staat reeds weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778. Boerenwoning bestaande uit een samenstel van twee woningen gebouwd volgens spiegelbeeldschema en een geïntegreerde stal. Een imposante langsschuur van verankerde baksteen onder pannen zadeldak met centrale doorrit.


ID: 88996 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Diksmuidse Boterweg 49 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning gelegen op een hoekperceel bij de Aardappelstraat. Boerenhuis met geïntegreerde stalling en een bakhuisje. Volgens het kadaster gebouwd in 1882.


ID: 88997 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Drie Koningen

Drie Koningen 1-2, 3, 3A (Beernem)
Imposant kasteel uit 1802 in neoclassicistische stijl met conciërgewoning. Paardenstallen, wagenhuis, koetshuis en hovenierswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Parkaanleg in landschappelijke stijl met een vijver, solitaire bomen en struikenmassieven, rondgaande paden, ommuurde moestuin en restant van een afsluitingshaag. In het park zijn diverse kleine elementen zoals smeedijzeren hekken, kettingpalen, kruisbeeld en tuinvazen bewaard. Verder nog de koorgevel van een kapel uit 1884, nu herleid tot grafmonument.