Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 15959 | Bouwkundig element

Hoeve Drie Poortenhof met kapel

Clepstraat 3 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen, met veldkapel aan de erfoprit. Van de hoevegebouwen resteren het oorspronkelijk binnen de omwalling gelegen bakhuis en op het voormalige neerhof een 19de-eeuwse dwarsschuur met wagenhuis. De kapel is opgevat als een bakstenen volume van één travee onder zadeldak, naar verluidt uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Ten westen van erf, boerenhuis van één travee links opkamer + drie traveeën uitbouw + anderhalve travee + twee traveeën rechts met opkamer, en één bouwlaag onder gebogen.


ID: 15960 | Bouwkundig element

Hoeve Noordhof

Clepstraat 5 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde meerledige hoeve (rest van wal ten zuiden) met boerenhuis op terp, evenwijdig aan straat, ertussen liggende moestuin. Boerenhuis van vier traveeën + twee traveeën rechts opkamer en één bouwlaag onder een gebogen zadeldak met overstekende rand en klimmende dakkapellen, gedateerd 1861. Ten oosten van boerenhuis, stalgebouw van vier traveeën en één bouwlaag. Ten zuidoosten van boerenhuis, grote dwarsschuur met stallingen en rechts wagenhuis.


ID: 15961 | Bouwkundig element

Hoeve Colaertshille

Colaertshillestraat 2 (Alveringem)
Groots 19de-eeuws hoevecomplex waarvan de naam verwijst naar een voormalige hoeve (gehucht?) alwaar in 1578 de eerste gewapende bijeenkomst van de protestanten in Veurne-Ambacht plaats vond. Heden, grotendeels omwalde hoeve met losse opstelling van de gebouwen rondom een deels begraasd, deels verhard erf met vaalt. Boerenhuis met achterliggende moestuin. Ten westen van boerenhuis, groot stalgebouw met schuur- en wagenhuisgedeelte. Lange, verharde oprit ten noorden gemarkeerd door middel van vierkante hekpijlers van gele baksteen. Ten zuidwesten van boerenhuis, aangepaste rosmolen, vermoedelijk daterend van 1875.


ID: 15962 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Colaertshillestraat 3 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve (zie rest van omwalling ten oosten van het hof) met losse, willekeurige opstelling van voornamelijk nieuwe gebouwen rondom een gebetonneerd erf. Kleine palmhaag ten oosten van laatst genoemde.


ID: 213248 | Bouwkundig element

Standbeeld militaire doden

Dorp (Alveringem)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire oorlogsdoden van Alveringem, opgericht in 1923.


ID: 15816 | Bouwkundig element

Stadswoning

Dorp 17 (Alveringem)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 15817 | Bouwkundig element

Stadswoning

Dorp 18 (Alveringem)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zacht gebogen zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 15812 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Alveringem

Dorp 1B (Alveringem)
"Gemeentehuis" opgericht in 1922 naar ontwerp van architect Camille Van Elslande (Veurne), ter vervanging van het tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar getroffen wetshuis. Neorenaissancistisch breedhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een geknikt zadeldak


ID: 15819 | Bouwkundig element

Herenhuis

Dorp 23 (Alveringem)
Imposant, grootschalig herenhuis (aangebouwd aan rechter kant) met voortuin; zichtpalend vanuit het zuiden.


ID: 15813 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Dorp 3-4 (Alveringem)
Huis van zeven traveeën en twee bouwlagen, oorspronkelijk bestaande uit een dubbelhuis van vijf traveeën en een enkelhuis rechts van twee traveeën (te oordelen naar de plaatsing van schouwen), onder licht gebogen zadeldak, uit de 19de eeuw. Gewijzigde begane grond met grote uitstalramen, behorend tot twee winkels.