Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 17161 | Bouwkundig element

Rusthuis

Oude Zandstraat (Beveren)
Rusthuis, tot in 1977 bediend door de zusters van Sint-Vincentius, heden voor meer dan de helft weggebroken ten voordele van nieuwbouw.


ID: 17159 | Bouwkundig element

Patronaat

Oude Zandstraat 74 (Beveren)
Bakstenen gebouw met voorgevel van drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. De oorspronkelijke functie van dit gebouw was een patronaat. Zijgevel met blinde rondboogramen; van de oorspronkelijke tien traveeën blijven er slechts vijf over.


ID: 17157 | Bouwkundig element

Kasteel Bosdam

Oude Zandstraat 9 (Beveren)
Alleenstaand herenhuis met gecementeerde lijstgevel in empirestijl uit begin 19de eeuw; twee bouwlagen en zeven traveeën onder pannen bedaking met ijzeren vorstkam. Het voormalige park werd door de verbreding van de straat enerzijds en door de aanleg van een nieuwe verkaveling aan de achterzijde anderzijds, gereduceerd tot een niet al te grote tuin met vijver.


ID: 17160 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Oude Zandstraat 92 (Beveren)
Statig neoclassicistisch gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 200943 | Bouwkundig element

Eerste statie ommegang

Oude-Beewegstraat (Beveren)
Aansluitend bij de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland bevindt zich een restant van de ommegang, opgetrokken tussen 1861 en 1869 in neogotische stijl.


ID: 17434 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Paardenkerkhofstraat 3 (Beveren)
Huis met bakstenen lijstgevel van 1914 (mondelinge bron) en naar verluidt staande op de plaats van de eerste pastorie; vijf traveeën en één bouwlaag onder mansardedak voorzien van twee oeils-de-boeuf en een centrale dakkapel tussen vleugelstukken.


ID: 17228 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Polders

Parkstraat 1 (Beveren)
Kapel in neogotische stijl opgetrokken in 1862 naar ontwerp van Eerwaarde Heer J.A. De Roubaix, directeur van het jongensweeshuis in Sint-Niklaas.


ID: 17163 | Bouwkundig element

Klompenmakerij Van Moere met blokstal

Pastoor Steenssensstraat 112 (Beveren)
De voormalige klompenmakerij Van Moere klimt in kern op tot de 19de eeuw. Het is een uitzonderlijk bewaarde site die verwijst naar de wezenlijke onderdelen van een kleinschalige familiale klompenmakerij, namelijk een blokstal, een ruraal gebouw en een zone voor de stockage van de boomstammen. Het betreft een zeldzame getuige van de klompenmakersnijverheid in het Land van Waas, dat reeds in de 17de eeuw op ruime schaal klompen produceerde.


ID: 300441 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vrijheidsboom Haasdonk

Pastoor Verwilghenplein (Beveren)
De vrijheidsboom was een indrukwekkende linde die voor het gemeentehuis groeide. Hij verdween in 1969 en werd vervangen door een nieuw exemplaar, een bruine beuk.


ID: 17271 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Haasdonk

Pastoor Verwilghenplein 1A (Beveren)
Rechthoekig gebouwtje in traditionele bak- en zandsteenstijl, waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 16de eeuw; in 1926 wegens de slechte toestand gesloopt en identiek heropgebouwd met verwerking van het nog bruikbare materiaal.