Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 17307 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Donck

Zandstraat 94 (Beveren)
Hoeve met woonhuis, ruime dwarsschuur en andere aanhorigheden zonder noemenswaardigheden; in het veld gelegen en bereikbaar langs een aarden dreef. Naast het gietijzeren inrijhek, tabernakelkapelletje aan een boom opgehangen. Grote dwarsschuur van dertien traveeën onder zadeldak met brede overstek en sierlijke houten windborden, in twee fasen gebouwd, te beginnen in 1896.


ID: 214021 | Bouwkundig element

Landhuis Het Schorrenhuis

Zoetenberm 2 (Beveren)
Landhuis in traditionele stijl, dat tegen de Scheldedijk aanleunt, buiten de kern van de Ouden Doel, een gehucht midden in de polders nabij de Nederlandse grens.


ID: 17201 | Bouwkundig element

Twee dorpswoningen

Zoetenberm 27 (Beveren)
Oorspronkelijk twee dubbelhuisjes uit het vierde kwart van de 19de eeuw van drie traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (kunstleien) gelegen aan de voet van de dijk.


ID: 17445 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Zwaantje 30 (Beveren)
Boerenburgerhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in de tweede helft van de 19de eeuw te dateren. Haaks op het woonhuis: bakstenen langsschuur, 1937 gedateerd.


ID: 300814 | Landschappelijk element

Dreven van Heverleebos en Meerdaalwoud

Bierbeek (Bierbeek), Heverlee (Leuven), Blanden, Haasrode, Oud-Heverlee, Sint-Joris-Weert, Vaalbeek (Oud-Heverlee)
Een uitgestrekt drevenstelsel (ca.75 km) in de ca 2500 hectare grote bossen van Heverleebos en Meerdaalwoud, in 1727-1770 aangelegd als annex bij de kasteeltuinen van de hertog van Arenberg. Het klassieke dambordpatroon van rechte wegen werd oorspronkelijk op kruispunten of uitkijkpunten met groene kamers of 'salons' en twee 'sterren' opgesmukt. De 'Parnassusberg' in het Heverleebos is een monumentale, getrapte belvédèreheuvel met resten van de oorspronkelijke beplanting met lindebomen. Uit 1850-1860 dateren de dreefaanplantingen met bruine beuk en Amerikaanse eik.


ID: 307701 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Aarschotsestraat-Molensteenstraat-Vinoefschenweg

Aarschotsestraat, Vinaafstraat (Bierbeek), Ooienbergstraat (Boutersem)
Cluster van lokale kasseiwegen bij de gehuchten Molensteen en Vinaaf in Bierbeek en Boutersem: de Aarschotseweg, Molensteenstraat en Vinoefschen weg.


ID: 200114 | Bouwkundig element

Hoeve Denonville

Bevekomsestraat 82 (Bierbeek)
De hoeve Denonville kan worden getypeerd als een gesloten vierkantshoeve met laat-classicistische inslag, opgetrokken in baksteen met gebruik van kalksteen voor omlijstingen en hoekblokken en afgedekt met pannen zadeldaken.


ID: 41565 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis

Bierbeekstraat (Bierbeek)
Het huidige bak- en kalkstenen gebouw dateert voornamelijk uit de 17de en 18de eeuw. De plattegrond toont een drie traveeën diep koor met driezijdige apsis en aanleunende sacristie, één beuk van vijf traveeën en een westtoren geflankeerd door twee bijgebouwtjes.


ID: 300757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Germaine met tuin

Bierbeekstraat 140 (Bierbeek)
Deze sobere bakstenen villa werd in 1879 gebouwd door An­toine Defillet en vormt de kern van een om­muurde tuin met een opper­vlakte van 28,5 are met enkele interessante bomen.


ID: 306963 | Bouwkundig element

Cottagevilla

Bierbeekstraat 146 (Bierbeek)
Villa in cottagestijl, kadastraal geregistreerd in 1919 door Armandus Van Elderen en vanaf 1921 bewoond door zijn zoon Herman Van Elderen. Deze laatste baatte een winkel uit, met herberg/hotel, aan het station van Korbeek-Lo. Hij was tevens gemeenteraadslid van Korbeek-Lo van 1908 tot 1921 en burgemeester van Korbeek-Lo van 1920 tot 1927.