Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 134282 | Landschappelijk element

Kasteelpark Terhove

Bommershoven (Borgloon)
Klein landschappelijk park (1ha 61 ca) uit het begin van de 19de eeuw met grotendeels jongere beplanting uit het midden van de 20ste eeuw. Aangelegd bij een historische hofstede, waarvan de omgrachte site ongewijzigd bleef sedert de Ferrariskaart (1774-1775). Enkele vroeg-19de-eeuwse bomen bleven overeind.


ID: 300045 | Landschappelijk element

Boomgaard met veekeringshaag

Bommershoven (Borgloon)
Te midden van de velden ligt deze hoogstamboomgaard, omgeven door een meidoornhaag en een ijzeren toegangshek. Voor het eerst zichtbaar op de topografische kaart van 1933.


ID: 300386 | Landschappelijk element

Trambedding lijn Borgloon-Oreye

Bommershoven (Borgloon), Heks, Vechmaal (Heers)
De tramlijn Hasselt-Borgloon-Oreye werd aangelegd in 1899-1900. De lijn gaf een economische impuls aan het gebied. Aangezien er veel suikerbieten mee werden vervoerd, werd de lijn ook wel de suikertram genoemd, in Oreye was er namelijk een suikerraffinaderij. In het landschap zijn nog verschillende relicten van deze spoorlijn, onder andere als dijk of insnijding, en op veel plaatsen is de spoorlijn nog in gebruik als voetpad of perceelsscheiding.


ID: 301642 | Landschappelijk element

Kersenboomgaard

Borgloon (Borgloon)
Deze kersenboomgaard bestaat uit een variatie van oude bomen en jongere aanplanten ertussen. De boomgaard wordt deels omzoomd door een meidoornhaag en heeft een toegangshek wat bijdraagt tot de ensemblewaarde. De boomgaard wordt voor het eerst weergegeven op de topografische kaart van 1933.


ID: 301724 | Landschappelijk element

Gemengde hoogstamboomgaard

Broekom (Borgloon)
Deze hoogstamboomgaard is aangeplant tussen 1930 en 1960. Dit sluit nog aan bij de periode van de agrarische geschiedenis waarbij de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en voor commercieel gebruik uitgebaat werden. De boomgaard kent een uitval, maar bestaat nog grotendeels uit diverse fruitsoorten met representatieve groeivormen.


ID: 31759 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Abeelplein 13 (Borgloon)
Breedhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder steil zadeldak, met kern uit de tweede helft van de 17de eeuw, zie volume, dakhelling, en laatclassicistische gevelordonnantie uit eerste kwart 19de eeuw.


ID: 31760 | Bouwkundig element

Stadswoning

Abeelplein 14 (Borgloon)
Diephuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen), uit midden 19de eeuw. Bakstenen gevel met een recente onderbouw.


ID: 31756 | Bouwkundig element

Stadshoeve

Abeelplein 2 (Borgloon)
De stadshoeve, gelegen aan de kruising van het Abeelplein met de Graethemstraat, vormt een U-vormig complex van een neoclassicistisch herenhuis met schuur en stalling. De gebouwen dateren uit het midden van de 19de eeuw.


ID: 31757 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Abeelplein 3 (Borgloon)
Breedhuis van vier traveeën en oorspronkelijk twee, thans drie bouwlagen onder zadeldak, uit eerste kwart 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel. Recente houten kroonlijst.


ID: 31758 | Bouwkundig element

Stadshoeve

Abeelplein 4 (Borgloon)
Het neoclassicistische herenhuis gelegen aan de kruising van het Abeelplein met de Graethemstraat, werd opgetrokken als stadshoeve en fungeerde vanaf het einde van de 19de eeuw als Hôtel des Bains.