Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75421 resultaten


ID: 57 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Grote Markt 21 (Aalst)
Breedhuis met drie traveeën onder zadeldak; lijstgevel met vernieuwd parement, bekroond door driehoekig fronton doorbroken door oculus.


ID: 60 | Bouwkundig element

Beurs van Amsterdam

Grote Markt 26 (Aalst)
Hoekgebouw van elf traveeën en twee bouwlagen in renaissancestijl bekroond met vier barokke topgevels met in- en uitgezwenkte top, opgericht in 1630-34, van bouwmeester Jan du Can of Gaspar Van der Moesen.


ID: 46 | Bouwkundig element

Stadhuis van Aalst

Grote Markt 3 (Aalst)
Heden gesloten complex met gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats; bestaande uit het voormalig landhuis van 1643-1645 door de bouwmeester H. De Doncker en aan de marktzijde afgesloten door een neoclassicistische constructie van architect Louis Roelandt, van 1828.


ID: 44 | Bouwkundig element

Schepenhuis, belfort en Gebiedshuisje

Grote Markt 30 (Aalst)
Vermoedelijk het oudst bewaarde Schepenhuis der Nederlanden, opklimmend tot het eerste kwart van de 13de eeuw. Van het toenmalig gebouw blijven het basisplan en het algemeen volume grosso modo bewaard. Deels ingebouwde vierkante belforttoren met afgesnuite hoek aan westgevel van 1460. Laatgotisch Gebiedshuisje van 1543-44, met twee traveeën, één bouwlaag boven entresol en zadeldak. In- en uitgezwenkte geveltop geflankeerd door ronde zuilen.


ID: 50 | Bouwkundig element

Huis Roose

Grote Markt 9 (Aalst)
Huis op de hoek met de Lange Zoutstraat, van drie bouwlagen en respectievelijk drie en vijf traveeën onder een steil schilddak, smaller dan de huidige gevelbreedte en wijzend op de oude kern; heden met bepleisterde en geschilderde lijstgevel, uit de 19de eeuw.


ID: 466 | Bouwkundig element

Hoeve Muylaert

Heidebosstraat 34 (Aalst)
Grote gesloten hoeve van bakstenen gebouwen onder zadeldaken, daterend uit de 19de eeuw en gelegen aan een dreef met knotwilgen en met haag en hopvelden op de achtergrond. Inrijpoort geflankeerd door bakstenen pijlers met neoclassicistische inslagen en ernaast kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën.


ID: 306689 | Bouwkundig element

Apotheek Lambrecht

Heilig Hartlaan 10A (Aalst)
In 1963-1964 liet Maurice Lambrecht de apotheek bouwen naar ontwerp van meubelontwerper Pieter De Bruyne die bijgestaan werd door architect Piet C. Cammu.


ID: 168 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart

Heilig Hartlaan 38 (Aalst)
Neoromaanse basilikale kerk van 1928-29 naar ontwerp van architect E. Van Overstraeten, in omringend en ommuurd tuintje. Baksteenbouw op natuurstenen plint; hoofdbeuk, transept en koor onder zadeldaken, zijbeuken onder lessenaarsdaken.


ID: 169 | Bouwkundig element

Watertoren

Hertshage (Aalst)
Opmerkelijke bedrijfswatertoren, met betonnen - uitkragend en door ribben ondersteund - reservoir, waarschijnlijk gebouwd op een deel van een oude ronde bakstenen fabrieksschouw. Circa 1920-1930 (?).


ID: 333 | Bouwkundig element

Boerenhuisje

Heuvel 74 (Aalst)
Erg vervallen boerenhuisje uit het eerste kwart van de 19de eeuw.