Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 73973 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Reepstraat 23 (Brakel)
Boerenarbeidershuis met nok loodrecht op de straat en aansluitende schuur, stal en vroeger schrijnwerkersatelier; wellicht eind 19de-eeuwse aanpassing en uitbreiding van ouder huis; nog diverse jongere wijzigingen.


ID: 73970 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Reepstraat 7 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend burgerhuis waarvan elementen getuigen van een vroegere woning, opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw; in de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid en aangepast. Huidig uitzicht echter in historiserende stijl bepaald door nieuw gevelparement van bak- en zandsteen, aangebracht circa 1970. Siertuin omheind door behouden bakstenen muur uit de tweede helft van de 19de eeuw; bakstenen tuinpaviljoen. Fraai ijzeren toegangshek.


ID: 73971 | Bouwkundig element

Brouwerij

Reepstraat 8, 8A (Brakel)
Brouwerij opgericht in begin 20ste eeuw, buiten werking sinds circa 1940. Industrieel bakstenen gebouwencomplex met onderkelderde hoofdgebouwen aan de straat. Grootste volume links van twee verdiepingen en vijf traveeën; rechts annex woning van vier traveeën en één bouwlaag. Ronde schoorsteen bovenaan decoratief afgewerkt met ruitmotieven en baksteenlijsten.


ID: 74011 | Bouwkundig element

Wegkruis

Riebeke (Brakel)
Wegkruis, opgesteld tussen vier linden binnen een omheind perk met ijzeren toegangshek. Kruis opgericht eind 19de eeuw. Gewit Jezusbeeld nu aan een grijsgeschilderd betonnen kruis onder afdakje en tegen traditioneel ruitvormig bord met decoratief uitgesneden randen.


ID: 74105 | Bouwkundig element

Station Michelbeke

Riedeplein 9 (Brakel)
Typisch langgerekt station wellicht opgericht in begin 20ste eeuw waarvan vroegere stationschefwoning in deel van vier traveeën met bovenverdieping onder zadeldak; ongelijke zijvleugels van één bouwlaag, respectievelijk linker van zes traveeën onder zadeldak en rechter van twee traveeën. Behouden ijzeren spanten van de vroegere perronluifel.


ID: 73864 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Romeinseweg 2 (Brakel)
Gerenoveerd hoekhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlagen onder zadeldak, voorheen onderdeel van gesloten hoevecomplex. Verankerde bakstenen lijstgevel op gecementeerde en beschilderde plint. In rechter bovenhoek van de straatgevel, gevelnis met gepolychromeerd Christusbeeld op houten kruis.


ID: 74012 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ronsesestraat 226 (Brakel)
Hoeve met gesloten aanleg, naar verluidt voor 1925 tevens een afspanning. Bakstenen hoevegebouwen onder snijdende zadeldaken, als semigesloten hoeve opgericht circa 1845, in het derde kwart van de 19de eeuw door uitbreiding gewijzigd tot gesloten hoeve.


ID: 74013 | Bouwkundig element

Historische hoeve Hof ten Bossche

Ronsesestraat 265 (Brakel)
Het Hof ten Bossche is een imposante historische hoeve, die zich situeert in een landschappelijk opmerkelijke omgeving in de zuidwestelijke uithoek van Opbrakel, op de hoge kouterrug nabij het Brakelbos. De geïsoleerde hoevesite is vanuit het westen bereikbaar via een tot voor de hoeve lopende gekasseide toegangsweg waarvan het tracé minstens opklimt tot de 17de eeuw. De kasseiweg passeert langs een bijhorende boomgaard en lager gelegen vijver. De gesloten configuratie van de overwegend gewitte bakstenen hoevegebouwen op gepikte plint gaat minstens terug tot het midden van de 17de eeuw, omvat een architecturaal waardevol gebouwenbestand uit de 17de eeuw, de jaren 1790-1791, 1793 en 1805.


ID: 73865 | Bouwkundig element

Villa

Ronsesestraat 27 (Brakel)
Villa met ommuurde voortuin en ijzeren hek aan gemetste hekpijlers met siervazen op arduinen dekplaten. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak van 1928.


ID: 73866 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Ronsesestraat 29 (Brakel)
Breedhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw.