Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 73907 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Wielendaalstraat 17 (Brakel)
Aan straat gelegen voormalige hoeve met L-vormige aanleg, thans woonhuis. Volgens kadasterarchief boerenarbeidershuisje minstens tot het eerste kwart van de 19de eeuw opklimmend, in het eerste kwart van de 20ste eeuw in westelijke richting, onder meer met dwarsschuur, vergroot.


ID: 73908 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van woon- winkelhuizen

Wielendaalstraat 46-48 (Brakel)
Eenheidsbebouwing van woon-/winkelhuizen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw volgens repeterend schema, met behouden winkelpuien. Onderkelderde bakstenen dubbelhuizen van drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder doorlopende kunstleien zadeldaken.


ID: 73909 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wielendaalstraat 51 (Brakel)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen, volgens historisch kaartmateriaal teruggaand op hoeve met U-vormige aanleg en minstens tot de 17de eeuw opklimmend; huidig uitzicht resultaat van verbouwing en verkleining in 1933. Ommuurd en met ijzeren hek aan hekpijlers afgesloten erf. L-vormig, deels gewit boerenburgerhuis van twee bouwlagen onder snijdende zadel- en halve schilddaken.


ID: 73910 | Bouwkundig element

Samenstel van arbeiderswoningen

Wielendaalstraat 54-60 (Brakel)
Samenstel van arbeiderswoningen met enkelhuisopstand uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, deels volgens spiegelbeeldschema; twee bouwlagen en twee traveeën onder doorlopend zadeldak. Nummer 58 met vernieuwd parement en verbouwde pui.


ID: 73911 | Bouwkundig element

Villa

Wielendaalstraat 62 (Brakel)
Villa, in 1954 gebouwd naar ontwerp van architect L. De Pessemier op plaats van oudere hoeve met losse bestanddelen. Markant volume met hoge puntgevels met houten bebording in geveltoppen; links afgeschuinde hoeknis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Ten oosten, achter woonhuis voormalig ouder bedrijfsgebouw.


ID: 73912 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Wijnstraat 19 (Brakel)
Aan de straat palend semigesloten complex met U-vormige aanleg, teruggaand op oudere hoeve met losse bestanddelen. Naar de straat geopend zacht hellend erf met centraal de mestvaalt, deels omgeven door verankerde gewitte bakstenen gebouwen. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak, in kern minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 74033 | Bouwkundig element

Hof te Wolfskerke

Wolfskerke 10 (Brakel)
In 1663-1664 en in 1755-56 grotendeels vernieuwd semigesloten hoevecomplex met bakstenen hoevegebouwen onder rode pannen zadeldaken en met gewitte straatgevels. Toegangspoort opgenomen in zuidvleugel aan straatzijde tussen stallen en boerenwoning. Langgerekte deels gekasseide rechthoekige binnenplaats met gekasseide brede doorgang op de noordwesthoek naar het achterliggende grootste bedrijfsgebouw. Eenvoudig rechthoekig bakstenen kapelletje gebouwd in 1953.


ID: 74034 | Bouwkundig element

Mullenskasteel

Wolfskerke 12 (Brakel)
Bak- en hardstenen kasteeltje in eclectische stijl met elementen ontleend aan de Engelse neogotiek. Twee bouwlagen op hoog souterrain en onder snijdende pannen zadeldaken tussen aandaken, gebouwd in 1893 door senator Adèle Mulle de Terschueren als woning bij zijn jaars voordien uitgebreide hoeve. Kleine vierkante conciërgewoning van 1893, met gevel palend aan de straat. IJzeren toegangshek aan vierkante bakstenen hekpijlers met uitspringende lijsten van decoratieve grijze bakstenen. IJskelder van 1893 ten noordoosten.


ID: 74035 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Wolfskerke 25 (Brakel)
Huidige hoevegebouwen met U-vormige aanleg uit begin en eind 19de eeuw, teruggaand op een oudere gesloten hoeve. Bakstenen hekpijlers aan de erftoegang tegenover de poort met doorrit in het lange bedrijfsgebouw met stallen; rechthoekige binnenplaats geopend naar het zuidoosten en met brede gekasseide strook voor de stallen.


ID: 135370 | Landschappelijk geheel

Domein Oude Gracht

Brasschaat (Brasschaat), Kapellen (Kapellen)
Domein Oude Gracht gaat qua benaming terug tot 1620 en verwijst naar een "gegraven waterleiding". Van oorsprong enkele verschillende eigendommen. Het centrale gedeelte van het domein werd ingericht als park in landschappelijke stijl. Het kasteeltje dat er rond 1880 werd opgetrokken ter vervanging van een eerdere hof van plaisantie is na de tweede wereldoorlog afgebroken omdat het door oorlogsschade in vervallen toestand verkeerde. De relatie tussen het domein en het dorp Hoogboom is een typisch voorbeeld van de gezamenlijke evolutie van het dorp en kasteeldomein. Het domein is momenteel van verschillende eigenaars, toch is de oorspronkelijke structuur zeer goed bewaard gebleven.