Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75360 resultaten


ID: 77 | Bouwkundig element

Hotel van Langenhove

Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Herenwoning van zeven traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken met twee dakkapellen onder gebogen druiplijst, doorgaans gesitueerd circa 1730 waardoor het bij de vroege voorbeelden van ontluikende rococostijl ten lande zou behoren. Aanbouw onder lessenaarsdak uit de tweede helft van de 19de eeuw ten dele verborgen achter poort.


ID: 75 | Bouwkundig element

Klooster der zwarte zusters met kapel

Zwarte Zustersstraat 8, 6A (Aalst)
Kapel met neoclassicistische voorgevel, ingebouwd in de huizenrij; éénbeukige ruimte van twee traveeën met halfrond westkoor. Geschilderde baksteenbouw met schaarse verwerking van arduin. Voormalig klooster; breedhuis van acht traveeën en drie bouwlagen met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met laatclassicistische inslag uit het eerste kwart van de 19de eeuw, met gebruik van arduin voor de plint, de lekdrempels en de deuromlijstingen.


ID: 135180 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Wantebeek met Vorte Bossen, Slangenbos en Schoonbergbos

Aalter (Aalter), Ruiselede (Ruiselede)
Dit gebied strekt zich uit langs de Wantebeek op grondgebied van de gemeenten Ruiselede (West-Vlaanderen) en Aalter (Oost-Vlaanderen). Ze loopt van gehucht Doomkerke (Ruiselede) tot vóór de kaarsrechte weg tussen Ruiselede en Aalter. Het is een gevarieerd gebied gelegen op een cuesta. Er liggen zowel landbouwgronden als historische bossen. In de vallei van de Wantebeek zijn de gronden voornamelijk als weiland in gebruik. Centraal ligt het Schoonbergbos-Slangenbos, dit was in de 17de eeuw - na een eerste ontginning vóór de 12de eeuw - als bos in gebruik. Het rechthoekige ontginningspatroon van de daaropvolgende ontginning is bewaard gebleven. Ten zuiden van het bos bevindt zich een (mogelijk 12de-eeuwse) boswal. Het gebied wordt gekenmerkt door typische graslanden langs de Wantebeek in het zuiden en door natte en droge bossen en akkerlanden binnen het historisch drevenpatroon in het noorden.


ID: 34548 | Bouwkundig element

Lagere school en klooster Heilige Familie

Aalterstraat 2, 6 (Aalter)
Lagere school en klooster, opgericht in 1895; bouw van zusterschool en zogenaamd Huis der Heilige Familie naar ontwerp van Eerwaarde Heer P. Van Loo. Nieuwe Lagere School gebouwd in 1959. Aan de straat gelegen, langgerekt schoolgebouw met geschilderde bakstenen gevel en hoge getoogde vensters met roedeverdeling; uit de 20ste eeuw.


ID: 34574 | Bouwkundig element

Kasteel Blekkervijver

Aalterstraat 5, Blekkervijverstraat 20 (Aalter)
Kasteeltje uit het begin van de jaren 1920 in neo-Lodewijk XIV-stijl naar ontwerp van O.-H. en A. Van de Voorde. Prachtig aangelegde domein met dreven, vijver en verscheidene al den niet oudere dienstgebouwen, onder meer ingangspaviljoen, oranjerie, serre, garage, duiventoren. De broeders van Liefde lieten naast het bestaande kasteeltje in 1951 een nieuw noviciaat met kapel bouwen naar ontwerp van de Antwerpse architect R. Verbruggen.


ID: 34549 | Bouwkundig element

Hoeve met tweegezinswoning en bedrijfsgebouwen

Aalterstraat 72 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve met tweegezinswoning en losstaande bedrijfsgebouwen; daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 34550 | Bouwkundig element

Kasteel van Hoogveld

Aalterstraat 84 (Aalter)
Kasteeltje gebouwd in 1925 in de bossen van het Hooggoed in Sint-Maria-Aalter; vandaag nog steeds gelegen in boomrijke, aangelegde omgeving, met grasveld rondom de woning. Neogotisch gebouw naar verluidt naar ontwerp van architect Carette en opgetrokken uit baksteen met veel trapgevels en kantelen.


ID: 33326 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Lembeke

Aardenburgse Heerweg 5 (Aalter)
Oorspronkelijk leen van de heerlijkheid Wessegem. Grotendeels omgrachte hoeve met sterk verbouwd woonhuis ten westen en schuur ten noorden onmiddellijk bij de wal. Woonhuis op uitgesproken terp, van zeven traveeën onder steil zadeldak; rechts aandak met vlechtingen en schouderstukken, wijzend op oude kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 34985 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Artemeersstraat 1 (Aalter)
Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 34990 | Bouwkundig element

Artemeersmolen

Artemeersstraat 14A-B (Aalter)
Ronde bakstenen bovenkruier, type bergmolen, opgetrokken in 1810 ter vervanging van de nabijgelegen houten Eekhoutmolen te Kanegem.