Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 7275 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Laurentiusparochie met tuin

Markgravelei 95 (Antwerpen)
De pastorie werd gebouwd in 1824-1825 gebouwd in laatclassicistische stijl naar ontwerp van Pierre Bruno Bourla. In de jaren 1860 werd de pastorie grondig verbouwd onder leiding van stadsarchitect Pieter Dens. Voortuin met twee hulstboompjes en ruime achtertuin met hulstboom, in vorm gesnoeide buxusstruiken en twee oude opgesnoeide gewone buxussen.


ID: 7291 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neorococostijl

Markgravelei 96 (Antwerpen)
Burgerhuis in neorococostijl gebouwd in opdracht van Ch. Mol, naar een ontwerp uit 1910 door Jan Frans Sel-Caluwaerts, de latere provinciaal architect voor het arrondissement Antwerpen. Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak.


ID: 7292 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Markgravelei 98-102 (Antwerpen)
Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van mevrouw C. Verschueren, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1909. Geschakeld volgens repeterend en spiegelbeeldschema, vormden de rijwoningen een doorlopend gevelfront, met een hoger opgetrokken middenpand.


ID: 214419 | Bouwkundig element

Neoclassicistische stadswoningen

Markgravelei 99, 105 (Antwerpen)
Twee bescheiden rijhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van Edgard en Xavier De Jonghe, naar een ontwerp door de aannemer-bouwmeester Corneille Jos. Kennes uit 1887. De gebroeders De Jonghe waren brouwers uit Willebroek, die de panden wellicht als vastgoedinvestering lieten optrekken.


ID: 5492 | Bouwkundig element

Kantoorgebouw in neoclassicistische stijl

Markgravestraat 10 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1872. Opdrachtgever was Jean Jacques Melges (Antwerpen, 1831-1904), groothandelaar en makelaar in wol.


ID: 5489 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Markgravestraat 17 (Antwerpen)
Neoclassicistisch herenhuis naar een ontwerp door Heliodore Leclef uit 1866, een verbouwing van een bestaand pand in opdracht van de koopman Joseph Gevers-Pauwels. Barok Onze-Lievevrouwebeeld toegeschreven aan Alexander van Papenhoven uit 1698.


ID: 5490 | Bouwkundig element

Neoclassicistische burgerhuis

Markgravestraat 19-21 (Antwerpen)
Geheel van twee volgens repeterend schema gekoppelde, neoclassicistische burgerhuizen. De in kern traditionele panden, gaan in oorsprong terug op de bijgebouwen van het achterliggende, 15de-eeuwse hof van Immerseel, dat in de 16de eeuw werd verkaveld. De arts A.J.G. Baguet liet in 1841 de gevelordonnantie regulariseren; de derde bouwlaag werd in 1846 toegevoegd in opdracht van de heer J. Schoof van Straelen.


ID: 5491 | Bouwkundig element

Drie gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Markgravestraat 4-8 (Antwerpen)
Geheel van drie volgens repeterend schema gekoppelde, neoclassicistische burgerhuizen, waarvoor een bouwaanvraag uit 1838 door de heer H. Myin. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.


ID: 11369 | Bouwkundig element

Standbeeld van Leopold II

Markt (Antwerpen)
Standbeeld van Leopold II, ingehuldigd in 1873 en ontworpen door beeldhouwer Joseph Ducaju als bekroning van een nieuw geplaatste monumentale waterpomp op de locatie van de vroegere schandpaal en bronput. De sokkel draagt een plaat met het opschrift “AAN / Z.M. / LEOPOLD / 7-7-1873”. Het is naar alle waarschijnlijkheid het allereerste standbeeld dat opgericht werd voor de koning. In juni 2020 werd het beeld ontmanteld en in het depot van het Middelheimmuseum in Antwerpen ondergebracht.


ID: 214615 | Bouwkundig element

Brievenbus

Markt (Antwerpen)
Rood geschilderde, gietijzeren postbus van het type dat in België door de Post werd gebruikt vanaf de jaren 1930.