Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 35016 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij

Poekedorpstraat 26 (Aalter)
Woonhuis met voormalige brouwerij; opklimmend tot circa 1800. Onderkelderd woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Witgeschilderde bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint met keldergaten. Links aanleunend gebouwtje van één bouwlaag.


ID: 35011 | Bouwkundig element

Gemeentehuis

Poekedorpstraat 3 (Aalter)
Voormalig gemeentehuis. Woonhuis door brouwer uit Wingene in 1839 gebouwd op de plaats van drie kleine huisjes. Na de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen als gemeentehuis.


ID: 35017 | Bouwkundig element

Rusthuis

Poekedorpstraat 49-53 (Aalter)
Voortuintje met ijzeren afsluiting. Alleenstaand dubbelhuis van acht, drie en acht traveeën en respectievelijk één, twee en één bouwlagen onder zadeldak, heropgebouwd in 1894-96 na sloping van het oudere rusthuis van 1879.


ID: 90647 | Bouwkundig element

Grensbrug Ruiseledebuis

Poekestraat (Aalter), Poekestraat (Ruiselede)
Grensbrug of "Ruiseledebuis", ook "Poekbuize" genoemd. Leidt de Poekestraat over de Reigerbeek die hier de grens vormt met Poeke (grondgebied Aalter) en tevens met de provincie Oost-Vlaanderen. Op de kaart van Vandermaelen (circa 1850) aangeduid als "Pont de Poucques". Bakstenen brug met rechte overspanning en dekplaten in beton.


ID: 34977 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Poekestraat 31 (Aalter)
Naar verluidt voorheen tweegezinswoning. Boerenhuis met ervoor boomgaard. Grijsgeschilderde gevel van één bouwlaag onder overkragend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit de tweeede helft van de 18de eeuw of begin 19de eeuw.


ID: 33371 | Bouwkundig element

Hoeve Prinsenhof

Prinsengoeddreef 39 (Aalter)
Historisch belangrijke hoeve en neerhof van het voormalige grafelijke domein en foncier van de heerlijkheid van het Knesselaarse, minstens opklimmend tot begin 13de eeuw doch vermoedelijk van Frankische oorsprong en oudste nederzetting in de streek. Aangepast boerenhuis van oorspronkelijk vijf + twee traveeën onder zadeldak, vermoedelijk vernieuwd in de loop van de 19de eeuw.


ID: 35018 | Bouwkundig element

Goed te Boris

Reigerbeekstraat 1 (Aalter)
Eertijds omwald goed met vandaag nog resten van omgrachting. Zetel van een heerlijkheid, reeds vermeld in 1448. Ten noorden, boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit eerste helft 19de eeuw. Twee parallelle dienstgebouwen met schuur en stallen, gedateerd 1866 en 1867. Ten noorden, bakhuis gelegen aan de straat en vijver.


ID: 35019 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Reigerbeekstraat 4 (Aalter)
Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, jaartal 1855 aangegeven door middel van witgekalkte cijfers op linker zijgevel.


ID: 35020 | Bouwkundig element

Geboortehuis van Hendrik Van Doorne en klooster

Ruiseleedsestraat 3, 3A-D (Aalter)
Voormalig geboortehuis van Hendrik Van Doorne, discipel van Guido Gezelle (1841-1914), (confer twee gedenkplaten van VTB van 1976). Na de Tweede Wereldoorlog huis ingelijfd bij het ernaast gelegen klooster van Zusters Apostolinen.


ID: 33408 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Saluinstraat 2 (Aalter)
Typische, heden gerenoveerde 19de-eeuwse hoeve met woonhuis, bakhuis en schuur op begraasd erf met boomgaard.