Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 209985 | Bouwkundig element

Jachtopzienerswoning

Steenbrugsestraat 24 (Zedelgem)
Opgetrokken circa 1863 aan de rand van het kasteelpark van het *"Kasteel van Loppem" als jachtopzienerswoning. Ontwerper is architect Jean Bethune (Brugge) die ook de plannen van het kasteel tekent. Vanaf de jaren 1970 uitgebaat als restaurant. Laag vrijstaand volume in verankerde, bruinrode baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, daktegels) met verschillende nokhoogten. De woning is uitgevoerd in dezelfde neogotische stijl zoals bij het kasteel, geïnspireerd op Brugse voorbeelden. Getypeerd door het gebruik van boognissen, kruis-, klooster- en bolkozijnen en dakvenster.


ID: 216912 | Bouwkundig element

Duitse bunker bij kasteel van Loppem

Steenbrugsestraat 26 (Zedelgem)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken bij het kasteel van Loppem.


ID: 209988 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Evershof

Steenbrugsestraat 30 (Zedelgem)
Achterin en laag gelegen hoeve, omringd door hooi- en graslanden en aan westzijde toegankelijk via een deels verharde eikendreef met smeedijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers. Het erf paalt ten oosten aan het kasteelpark van het "Kasteel van Loppem". Ten noordoosten van de hoeve een vijver als relict van de oorspronkelijke omwalling.


ID: 209989 | Bouwkundig element

Hoeve  De Kelle

Steenbrugsestraat 45 (Zedelgem)
Wellicht uit de eerste helft van de 19de eeuw. Aan de straat gelegen tegenover het kasteeldomein van het "Kasteel van Loppem". Wellicht pachthoeve van de familie van Caloen. Losse bestanddelen. Woonhuis van anderhalve verdieping in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Schuurstalvolume ten noordwesten in verankerde baksteen, deels met beplanking, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Zomerkeuken ten zuidwesten van het erf.


ID: 209983 | Bouwkundig element

Modernistische woning

Steenbrugsestraat 6 (Zedelgem)
Beeldbepalende en halfvrijstaande, modernistische woning in 1935 ontworpen door schrijnwerker Gustave Pierardt in opdracht van zijn schoonbroer, de Loppemse schoolmeester Edmond De Knock. Baksteenbouw onder platte daken, kubistische vormgeving door de naast en achter elkaar geplaatste volumes met verschillende hoogtes. De hoeken aan straatzijde en van het achteruitliggend volume worden geaccentueerd door een getrapte afwerking. Gebruik van blauwe hardsteen voor de dekplaten op de dakranden en aflijnende verticale stroken op de hoeken. Parement met verzorgd metselwerk (klezoorverband) in bruine baksteen met opvallend voegwerk en enkele verticaal geplaatste stroken. De straatgevel op de begane grond is gemarkeerd door een erker boven een blauwhardstenen plint.


ID: 209991 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Steenbrugsestraat 85 (Zedelgem)
Vrijstaande burgerwoning uit de jaren 1930. Lage baksteenbouw onder mansardedak (mechanische pannen). Gevel met parement in rode baksteen boven een lage blauwhardstenen plint. (streklagen). Asymmetrisch uitgewerkt met verdiepte inkom achter een rondboogportiek geaccentueerd door witte bepleistering en hoger opgaand linkerdeel.


ID: 210135 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Veldegem

Steenovenstraat (Zedelgem)
Begraafplaats van Veldegem op rechthoekige plattegrond, aangelegd in 1972 wanneer de graven rond de kerk van Veldegem worden verwijderd en het kerkhof wordt bekleed met een gazon. Centraal klinkerpad, afgeboord met kegelvormig geschoren haagbeuken, leidt naar een Calvarie met een kruis gehouwen uit een ruwe blok blauwe hardsteen. In het voorste deel van de begraafplaats liggen rechts de kindergraven en een militair kerkhof. Links van het centrale pad bevinden zich een ossuarium met een beeld van Christus met de doornenkroon en het columbarium. Enkele grafmonumenten in art deco.


ID: 209748 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

Steenstraat (Zedelgem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood. Kapel op deze plek reeds vermeld in de Atlas der Buurtwegen (circa 1844)i, toch in de huidige staat wellicht daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Opgetrokken in rode baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rondboogdeur en -vensters in de zijgevels. Voorgevel met flankerende pilasters en bekronend fronton. Bovenlicht met opschrift "O.L.V. / TROOST IN NOOD".


ID: 209745 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Steenstraat 11 (Zedelgem)
Vrijstaande woning van anderhalve verdieping. Mogelijk eertijds een herberg. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat hier al bebouwing aangeduid. Het kadaster registreert in 1864 en 1934 een volledige herbouw van de woning. Dubbelhuis met bepleisterde muren onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) en met rechthoekige muuropeningen.


ID: 209746 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Steenstraat 13 (Zedelgem)
Lage, vrijstaande dorpswoning met garage. Staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844), gaat mogelijk terug tot het einde van de 19de eeuw. Tijdens het interbellum toevoegen van magazijn/garage, aanpassen van de muuropeningen en aanbrengen van cementpleister. Dubbelhuis in roodbruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Voorgevel bezet met cementbepleistering in geometrische motieven.