Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 33102 | Bouwkundig element

Sociale woonwijk van 1956

Alb. Rodenbach plein 1, 4-11, 12, Steenmolenlaan 38-48 (Zonnebeke)
Oorspronkelijk achttien gezinswoningen, in 1955-1956 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel. Architecturale en stedenbouwkundige waarde als representatief voorbeeld van de collectieve (sociale) huisvesting uit de naoorlogse periode. Belangrijk voor deze erfgoedwaarde is de homogeniteit van de architecturale volumes, het coloriet, rode pannendaken en witgeschilderde gevels, en de muuropeningen.


ID: 33012 | Bouwkundig element

Hoeve

Albertstraat 27 (Zonnebeke)
Tijdens de Eerste Wereldoorlog zogenaamd Almafarm en Brigadehof volgens respectievelijk Britse en Duitse stafkaarten. Hoeve naar verluidt dichter bij de straat heropgebouwd, echter met behoud van de vooroorlogse schikking. Teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw. Boerenburgerhuis met lagere rechter vleugel waarin toegangspoort, stal en dwarsschuur respectievelijk ten zuidoosten, zuidwesten en noordoosten.


ID: 33011 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Albertstraat 66-68 (Zonnebeke)
Eenheidsbebouwing met twee lage arbeiderswoningen in spiegelbeeld; moestuin links en rechts; achterliggend nutsgebouwtje (washuis + privaat).


ID: 33010 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Albertstraat 9 (Zonnebeke)
Alleenstaande arbeiderswoning. Volgens bouwaanvraag van 1922; vermoedelijk door de eigenaar of aannemer zelf getekende, eclectische gevelopstand.


ID: 33017 | Bouwkundig element

Hoeve

Berten Pilstraat 22 (Zonnebeke)
Hoeve in de wederopbouwtrant van de eigendommen Iweins, zie onder meer typerende bedaking. Teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met toegangshek rechts van het boerenhuis ten noordwesten; stal en dwarsschuur respectievelijk ten noordoosten en zuidwesten.


ID: 33018 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Berten Pilstraat 24 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoevetje op het gehucht Merelaarvoorts bestaande uit alleenstaande, lage arbeiderswoningen met voortuintje, aan het kruispunt Berten Pil-/Foreststraat. Bouwtrant Iweins zie onder meer typerende bedaking; teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 33013 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Berten Pilstraat 3 (Zonnebeke)
Diephuis van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het begin van de jaren 1920, in historiserende wederopbouwtrant.


ID: 306469 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Berten Pilstraat 4 (Zonnebeke)
Burgerhuis in een vereenvoudigde eclectische bouwtrant.


ID: 71288 | Bouwkundig element

Amerikaanse houten woning

Berten Pilstraat 5A (Zonnebeke)
In oorsprong houten woning met 'porch', naar verluidt in 1922 opgetrokken, vermoedelijk door Noord-Amerikaanse aannemers. De woning getuigt van de moeilijke periode van de wederopbouw, toen er na de Eerste Wereldoorlog een nijpend tekort aan woningen was ontstaan .


ID: 33033 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Zonnebeke

Berten Pilstraat 5A, 5C, Ieperstraat 5 (Zonnebeke)
Het kasteeldomein van Zonnebeke bestaat uit een wederopbouwkasteel uit 1924, samen met een conciƫrgewoning, hengelhuisje, park met kasteelvijver en een omheiningsmuur met ingangspoort. Daarnaast omvat het domein het landhuis Bloemendaele, dat in 1933 in opdracht van kasteelheer Emmanuel Iweins voor zijn dochter werd opgetrokken. Dit leidde tot een feitelijke tweedeling van het kasteeldomein. De hereniging van beide parken gebeurde na de aankoop van beide helften door de gemeente (in 1982 en 2011) en een ingrijpende heraanleg in 2013.