Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 81200 | Bouwkundig element

Hoeve

Brouwerijstraat 27 (Zwevegem)
Hoeve met 18de-eeuwse kern zie aanduiding hoeve sinds 1770-1778. Gebouwen van rode, verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een deels gekasseid, deels bekiezeld erf. Erftoegang via poortgebouw getypeerd door heiligennisje met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en aansluitend stalvleugels. Woonhuis met pannen dak met datum 1935 doorbroken door klokkentorentje met schuren en huisweide afgezoomd door populieren.


ID: 81255 | Bouwkundig element

Herberg De Voerman

Brucqstraat 23 (Zwevegem)
Voormalige herberg De Voerman, opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw met verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met wolfseind. Fraai uitgewerkte lijstgevel zie aflijnend friesje, muurbanden en verdiept casement in oorsprong geschilderd en vermoedelijk met naam van de herberg. Getoogde muuropeningen onder strek.


ID: 81256 | Bouwkundig element

Hoeve ter Brucq

Brucqstraat 25 (Zwevegem)
Historische hoeve "Hoeve ter Brucq", al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Nu een hoeve met semigesloten opstelling, met deels behouden omwalling. Erfoprit gemarkeerd door kapel van circa 1995. Lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom bekiezeld erf met treurwilg en gekasseid pad. Deels onderkelderd, vermoedelijk 18de-eeuwse boerenwoning met zadeldak met klokje, geschilderde lijstgevel geritmeerd door licht getoogde muuropeningen. Lagere stalvleugel, vernieuwde stalvleugel met oudere kern en leiperelaars. Tweeledig bakhuisje met bewaarde oven en troggewelfje. Schuur uit het tweede kwart van de 20ste eeuw en wagenhuis.


ID: 81258 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Bossche

Brucqstraat 31 (Zwevegem)
Historische hoeve, waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1454. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1909 afgebroken en volledig heropgebouwd; mogelijk gaat het om een grondige verbouwing gelet dat de opstelling gelijk blijft. De hoeve werd gerenoveerd; de nutsgebouwen van 1909 bleven bewaard. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen, waaronder poortgebouw, stallen en dwarsschuur.


ID: 81254 | Bouwkundig element

Hof van Samijn

Brucqstraat 4 (Zwevegem)
19de-eeuwse hoeve. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) weergegeven als hoeve met semigesloten opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1859 afgebroken en volledig heropgebouwd Nu behouden opstelling: hoeve met lange gekasseide erfoprit en verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom deels gekasseid erf. Op hoogte gelegen boerenhuis met getraliede en beluikte vensters, T-ramen en luiken. Poortgebouw met stalvleugel en muurnisje met heiligenbeeld. Tweede stalvleugel met mestvaalt. Dubbele dwarsschuur met wagenhuis en bakhuisje.


ID: 81141 | Bouwkundig element

Hoeve Duikingberg

Comminnestraat 30 (Zwevegem)
De hoeve klimt op tot in de 16de eeuw. Met herkenbare configuratie weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Hoeve met gesloten opstelling bestaande uit verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Huidig uitzicht opklimmend tot in de 18de eeuw. Erftoegang gemarkeerd door poortgebouw met ingewerkte duiventil. Restant van bakstenen brug voor de poort. Tweede erftoegang met vervallen poortgebouw. Woonhuis met opschrift "ANNO 1776" op bovenstijl deur.. Dubbele dwarsschuur met steunberen. Stalvleugels aansluitend bij het poortgebouw en gedateerd met jaaranker 1859. Straatgevel met ingewerkte kapel met Mariabeeld met kind.


ID: 81139 | Bouwkundig element

De Neelhoeve

Comminnestraat 8 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht en site al opgetekend sinds 1770-1778. Aan de straat gelegen hoeve bestaande uit gewitte bakstenen bestanddelen, met U-vormige opstelling rond verhard erf. Woonhuis en stalvleugel met heiligennis. Ast, buiten het erf, met nagenoeg gesloten volume van rode baksteen onder pannen zadeldak doorbroken door verluchtingskap en schoorsteen.


ID: 81259 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dalestraat 1 (Zwevegem)
Burgerhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, aanknopende bij de regionale baksteenarchitectuur. Parement van gediversifieerde baksteen op gecementeerde plint; aflijnende gecementeerde en geschilderde fries. Rechthoekige vensters op de bovenverdieping met borstwering. Deur gevat in geriemde omlijsting met oren.


ID: 81260 | Bouwkundig element

Herberg De Gilde

Dalestraat 2, 2A (Zwevegem)
Herberg De Gilde, een blokvormig volume onder pannen schilddak, met schijnvoegen gecementeerde verankerde baksteenbouw en links lager volume.


ID: 81263 | Bouwkundig element

Herberg De Twee Planke

Dalestraat 28 (Zwevegem)
Voormalige herberg in verankerde baksteenbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw met typerende afgeschuinde hoektravee.