Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 81075 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Keiberg 93 (Zwevegem)
Dwars op de straat ingeplante boerenarbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 81306 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Dionysius en Sint-Genesius

Kerkeberg (Zwevegem)
Hoger gelegen driebeukige kerk, oorspronkelijk romaans, met vierkante kruisingstoren in verschillende bouwmaterialen met leien bekleding voor de zadeldaken en gebakken leitegels. De parochiekerk is nu omgegeven met parkje met hagen en bomen.


ID: 81309 | Bouwkundig element

Kapel

Kerkeberg (Zwevegem)
Vervallen vroeg 20ste-eeuwse kapel met neogotische inslag in oranje baksteen op plint van arduin met verdwenen zadeldak. Interieur met Lourdesgrot met Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld.


ID: 92371 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Dionysius

Kerkeberg (Zwevegem)
Reeds in 1599 werd een orgel geplaatst; vermoedelijk was het een werk van H. Snoeck.


ID: 81307 | Bouwkundig element

Pastorie

Kerkeberg 3 (Zwevegem)
Pastorie van circa 1912 met voortuintje afgezet door muurtje en met trap. Vrijstaand dubbelhuis met lijstgevel van oranje baksteen op arduinen plint en horizontale accentuering door arduinen muurbanden. Aansluitende tuin.


ID: 305885 | Landschappelijk element

Opgaande veldesdoorn als vredesboom

Kerkhofplein, Kerkomtrek (Zwevegem)
Naast het oorlogsmonument aan de kerk van Heestert, staat een jonge, opgaande veldesdoorn. Deze is aangeplant in 2015 als vredesboom.


ID: 81051 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Kerkomtrek (Zwevegem)
Arduinen gedenkzuil op vierkante sokkel met naar boven toe versmallende zuil met kruis van 1950, gesigneerd door Lattenist, voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de opgeëisten van de Eerste Wereldoorlog en de weerstanders van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 81076 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Kerkomtrek (Zwevegem)
De eerste kerk van de gemeente was een romaans of vroeggotisch gebouw, restanten hiervan bleven bewaard in de zuidoostelijke gevel. De driebeukige benedenkerk wordt in 1771 gesloopt. In hetzelfde jaar wordt de nieuwe benedenkerk en de toren opgericht. Het laatgotisch koor uit het begin van de 16de eeuw en de zijkapellen bleven behouden. Rond de kerk, ommegang bestaande uit zeven kapelletjes van 1897, elke kapel stelt één van de zeven smarten van Maria voor. Eenbeukige kerk met deels ingewerkte westtoren, schip van vier traveeën, koor van één rechte travee, zijkoren van drie rechte traveeën en sacristie ten noordoosten. Rode baksteenbouw met gebruik van arduin. Sacristie van bruine baksteen. Westtoren van drie geledingen onder vierkante torenspits met kruis en torenhaan. Portaal in rondbogig spaarveld. Schip geritmeerd door steunberen en rondbogige muuropeningen, tevens verschillende ingewerkte 18de-eeuwse grafstenen. 


ID: 81077 | Bouwkundig element

Heestert Military Cemetery

Kerkomtrek (Zwevegem)
Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met onregelmatig grondplan, een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en witte 'headstones' voor Britse en rechthoekige graven voor Duitse doden.


ID: 81078 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkomtrek 2 (Zwevegem)
Half vrijstaande burgerhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis met lijstgevel voorzien van vingerberaping.