815 resultaten


ID: 85 | Bouwkundig element

Huis met steenen ghevele

Kattestraat 33 (Aalst)
Drie linker traveeën van het zogenaamd Huis met steenen ghevele, vermeld in 1561, oudemannenhuis in 1830. Restant van een dubbelhuis met drie bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak met kern uit 1561.


ID: 462 | Bouwkundig element

Sint-Gudulakapel

Moorsel-Dorp zonder nummer (Aalst)
Kapel in 1597 heropgebouwd en tot nu ongeveer ongewijzigd gebleven. Laatgotisch rechthoekig gebouw opgetrokken uit Meldertse zandsteen met schip van drie traveeën met driezijdige koorsluiting en leien dakbekleding.


ID: 438 | Bouwkundig element

Nedermolen

Nedermolenstraat 3 (Aalst)
Molenhuis van één bouwlaag en heden vier traveeën, onder zadeldak. Aan de beekzijde hoog opgetrokken zandstenen onderbouw en zandstenen rechthoekig venstertje. Later aangebrachte gevelsteen gedateerd 1688. .Sinds 1377 bekend als Nedermolen, eigendom van de Abdij van Affligem. Herbouwd in 1599, 1688 en vernieuwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 439 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Rochus

Nedermolenstraat zonder nummer (Aalst)
Rechthoekig gebouw met driezijdig gesloten koor onder zadeldak met klokkenruiter, gewijd in 1560 en omgeven door beuken. .


ID: 493 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Nieuwerkerken-Dorp 1A (Aalst)
Heterogeen gebouw met driebeukig schip van vijf traveeën van 1772 en vierkante kruisingstoren uit het eerste kwart van de 17de eeuw, geflankeerd door een overblijvende travee van het voormalig schip uit de 14de eeuw en door een sacristie van 1760 met oudere onderbouw en tot slot een laatgotisch koor met twee rechte traveeën en driezijdige sluiting van 1563-68.


ID: 237 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein 10 (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, een ruim transept met westbeuk, uitspringend met twee traveeën. Koor met drie rechte traveeën, en zevenzijdige absidiale koorsluiting. De bouw van de huidige kerk heeft meer dan 180 jaar in beslag genomen; voltooid in 1660.


ID: 34793 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Bellemdorpweg 30-32 (Aalter)
Oude dorpswoning met twee bouwlagen onder zadeldak; oude kern, naar verluidt opklimmend tot het vierde kwart van de 16de eeuw. Twee linker traveeën later toegevoegd of verbouwd.


ID: 34566 | Bouwkundig element

Kasteel De Wallekens

Bellemstraat 165 (Aalter)
Samen met neerhof gelegen in een rechthoekige meervoudige omgrachting. Ten noordoosten via hekje verbonden met het erf van de hoeve. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak; naar verluidt op voorgevel eertijds gedateerd 1552, doch eerder 18de-eeuwse gevelordonnantie met recente restauratie.


ID: 200260 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Speelhoven met tuinen en boomgaard

Haterbeekstraat 88-90 (Aarschot)
Voormalige hoeve van de heren van Speelhoven, afstammelingen van het huis van Aarschot. De herenhoeve uit de 16de-17de eeuw en vergrotingen uit de 19de eeuw met binnenplaats, tuin en boomgaard van circa 1,5 hectare werd omringd door een trapeziumvormige ringgracht. De site is nagenoeg onveranderd sinds de 18de eeuw; monumentale perelaar.


ID: 41424 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kard. Mercierstraat zonder nummer (Aarschot)
Belangrijk gotisch monument van ijzerzandsteen uit de Demerstreek met verwerking van kalksteen. Zetel van een seculier kapittel.