928 resultaten


ID: 412 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Brulken zonder nummer (Aalst)
Vernoemd in 1651 en wederopgebouwd in 1743. Bepleisterd en grijsbeschilderd bakstenen gebouw onder een geknikt zadeldak met natuurstenen aandaken en schouderstukken.


ID: 60 | Bouwkundig element

Beurs van Amsterdam

Grote Markt 26 (Aalst)
Eind 14de eeuw stond hier het Vleeshuis, afgebroken in 1629. In 1630-34, oprichting van huidige ondiepe bouw op een deel van de vrijgekomen plaats. Bouwmeester: Jan du Can of Gaspar Van der Moesen. Oorspronkelijk als weeshuis gebruikt.


ID: 416 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Hofstade-Dorp zonder nummer (Aalst)
Op een lichte hoogte gelegen in het dorpscentrum en beschaduwd door een linde en taxusboompjes. Omringd door een zandstenen muur, heropgebouwd in 1858 met geblokte neoclassicistische stijlen met siervaas bij de westelijke ingang, waarvan één gedateerd 1775 gewijzigd tot 1875; gelijksoortige hekpijlers ten noordoosten, ANNO 17(55?).


ID: 141 | Bouwkundig element

Stadswoning van 1742

Lange Zoutstraat 43 (Aalst)
Huis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), met steile helling wijzend op oude, traditionele kern.


ID: 146 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1742

Lange Zoutstraat 53 (Aalst)
Huis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), mogelijk oude traditionele kern aangegeven door steile dakhelling.


ID: 67 | Bouwkundig element

Theresianenklooster

Louis D'Haeseleerstraat 19 (Aalst)
Na verdrijving in 1783 (Klooster Pontstraat), opnieuw gesticht in 1836 onder leiding van Pater De Smet; ongeveer ter plaatse van het in 1797 opgeheven Annonciadenklooster. Nieuw gebouw voltooid in 1865.


ID: 481 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Opwijkse steenweg 21 (Aalst)
Kasteelhoeve gelegen ten zuidwesten van het kasteel. U-vormig gebouw van één verdieping (tweede en derde kwart van de 18de eeuw) onder gebogen zadeldaken op beschilderde voluutvormige daklijstbalkjes.


ID: 237 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein zonder nummer (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen, het stadsbeeld dominerend. Dicht bij de stadskern gelegen, tussen de Grote Markt en de Dender en tussen twee belangrijke wegen, de Brusselsestraat of Pontstraat en de Molenstraat, die de Portus met de Grote Markt verbond.


ID: 76230 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Sinte Apoloniastraat 150 (Aalst)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats en opklimmend tot het tweede kwart van de 18de eeuw en later.


ID: 77 | Bouwkundig element

Hotel van Langenhove

Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Herenwoning van zeven traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken (leien) met twee dakkapellen onder gebogen druiplijst, doorgaans gesitueerd circa 1730 waardoor het bij de vroege voorbeelden van ontluikende rococostijl ten lande zou behoren.