Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

256 resultaten


ID: 29425 | Bouwkundig element

Huis Duitse Natie

Oosterlingenplein 4, 4A (Brugge)
Voormalig natiehuis van de Oosterlingen, oorspronkelijk groter, thans opgesplitst in Krom Genthof nummer 1 en Oosterlingenplein nummer 4. Afgebeeld als één van de zeven wonderen van Brugge, op het schilderij toegeschreven aan P. Claeissens de Oude.


ID: 29577 | Bouwkundig element

Hof van Watervliet

Oude Burg 27 (Brugge)
Oorspronkelijk "Hof van Sint-Joris" zogenaamd naar opdrachtgever Jan de Baenst, heer van Sint-Joris. Vanaf 1566 huidige benaming naar de humanist Marc Laurin, heer van Watervliet. Laatgotisch pand op L-vormige plattegrond met nieuwbouwvleugel van 1983 naar ontwerp van Groep Planning gesitueerd rondom een rechthoekige, gekasseide binnenplaats. Huidig uitzicht resultaat van verschillende wijzigingen. Thans ontmoetingscentrum van Christelijke Mutualiteit.


ID: 29582 | Bouwkundig element

Laatgotisch burgerhuis De Zomere

Oude Zomerstraat 2 (Brugge)
Zogenaamd "De Zomere" zie gevelsteen. Laatgotisch enkelhuis van twee traveeën en vijf naar boven toe verlagende bouwlagen onder zadeldak. Jaartal 1479 op recente gevelsteen.


ID: 83393 | Bouwkundig element

Jeruzalemkerk, klooster, godshuis en huis Adornes

Peperstraat 1-3, 3A-B (Brugge)
Jeruzalemkerk en Huis Adornes, deel uitmakend van het complex gebouwd in opdracht van de patriciërsfamilie Adornes gelegen op de hoek van de Peperstraat met de Balstraat. Complex bestaande uit ten oosten de kapel, ten westen het woonhuis, een verbindingsgalerij tussen beide, twee vleugels met kleine godshuizen ten noorden en het eigenlijk kloosterdomein ten zuiden. Ervoor pleintje gevormd door het samenlopen van Jeruzalemstraat, Molenmeers, Rodestraat, Stijn Streuvelstraat en Balstraat.


ID: 83197 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie

Peterseliestraat 21, Potterierei 78-79 (Brugge)
Geleidelijk aan gegroeid complex, oorspronkelijk als tijdelijk opvangcentrum van zieken, pelgrims en ouderlingen, gesticht op het einde van de 13de eeuw. In zijn huidige vorm bestaat het complex aan de Potterierei van links naar rechts uit de voormalige ziekenzaal met toegang tot het hospitaal, de kerk en de Onze-Lieve-Vrouwekapel. Ten oosten, in het verlengde van de ziekenzaal liggen de kloostergebouwen met onder meer de oude keuken, de refter en de archiefkamer.


ID: 29605 | Bouwkundig element

Burgerhuis met trapgevels

Pieter Pourbusstraat 2 (Brugge)
Verankerde bakstenen trapgevels (7 treden + topstuk) van drie + twee traveeën en twee bouwlagen, onder twee gelijklopende zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), opklimmend tot het vierde kwart van de 15de eeuw.


ID: 83312 | Bouwkundig element

Predikherenklooster

Predikherenrei 1-2, 3, 1C (Brugge)
Oorspronkelijk kloosterdomein begrensd door de Ganzen-, Lange-, Predikheren- en de voormalige Witteleertouwer-, Schaar- en Hooistraat. Thans gebouwencomplex tussen de Predikherenrei en de Langestraat. Gebouwencomplex is geleidelijk aan tot stand gekomen door schenkingen en door aankoop.


ID: 200814 | Bouwkundig element

Natiegebouw Patricius

Riddersstraat 7 (Brugge)
Dit pand, zogenaamd “Patricius” deed van 1493 tot 1520 (?) dienst als Portugees natiehuis. Op de kaart van Marcus Gerards (1562) staat hier een diephuis met een imposante schermgevel afgebeeld. Volgens een steen op de zolder dateert de voorgevel van 1849. Toen werd vermoedelijk de schermgevel vervangen door een vlakke lijstgevel met behoud van de constructieve elementen van het pand cf. de kelder en de balklagen. De kelder was oorspronkelijk voorzien van een kruisribgewelf en werd in de loop van de achttiende eeuw vervangen door gordelbogen. De aanzetten van het vroegere gewelf zijn nog bewaard gebleven. De interieuraankleding illustreert verschillende stijlperiodes zoals het laatclassicisme, het neoclassicisme en de art-nouveau. Het imposante dakgebinte werd opnieuw samengesteld uit hergebruikmateriaal.


ID: 83424 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Sint-Annaplein (Brugge)
Gelegen in het midden van het Sint-Annaplein. Georiënteerde, bakstenen zaalkerk op rechthoekige plattegrond met prominente westtoren. Tegen de buitenwand ter hoogte van het koor, beeldengroep van Calvarie.


ID: 77185 | Bouwkundig element

Abdijsite Sint-Trudo

Sint-Trudostraat 62 (Brugge)
Heden vrij gaaf bewaarde, agrarische site met verdoken ligging achter een aan de straat gelegen, recent gebouwde huizenrij. De voormalige Sint-Trudohoeve is heden opgesplitst in twee landbouwuitbatingen, respectievelijk Sint-Trudostraat nummer 62 en 66.