Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

788 resultaten


ID: 41424 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kard. Mercierstraat (Aarschot)
Belangrijk gotisch monument van ijzerzandsteen uit de Demerstreek met verwerking van kalksteen. Zetel van een seculier kapittel.


ID: 12419 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch kasteel Solhof

Baron van Ertbornstraat 118-122 (Aartselaar)
Neoclassicistisch kasteel uit de tweede helft van de 19de eeuw met bakstenen omwallingsmuur met ronde hoektorens, gelegen binnen een rechthoekige omgrachting en toegankelijk via een bakstenen boogbrug en ijzeren poort. De conciërgewoning, koetshuis en stallingen dateren uit het laatste kwart van de 19de eeuw. In het omgevend park, aangelegd in landschappelijke stijl, wordt het centrale grasveld omgeven door een bomengordel. In het park bevinden zich nog een ijskelder en twee tuinbruggen. Langs de noordelijke parkgrens ligt een bruine beukendreef.


ID: 31641 | Bouwkundig element

Hoeve Timmersmans

Bulsstraat 116 (Alken)
Langgestrekte hoeve uit eind 16de - eerste helft 17de eeuw.


ID: 16456 | Bouwkundig element

Hoeve Hofstede Inghels

Beverenstraat 19 (Alveringem)
Hoeve uit de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw; U-vormige opstelling van de hoevegebouwen met bakstenen stoep rondom begraasd erf met resten van vroegere omwalling ten noordwesten en noordoosten. Ten zuidwesten, haaks tegen het boerenhuis aanleunend stalgebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 15862 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Izenbergestraat 175 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen waarvan boerenhuis, gelijklopende stallingen en moestuin op een nog deels omwalde terp. Met bakstenen verhard binnenkoertje, tussen huis en stallingen. Bakstenen paden leidend naar neerhof met vaalt en grote dwarsschuur. Wagenhuis rechts van oprit, buiten de oorspronkelijke omwalling. Terp met ringwal, afgezoomd met knotwilgen, ten noordwesten van hof. Boerenhuis van twee traveeën, links opkamer + vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, overstekende rand aan noordzijde); in kern opklimmend tot 1573- 1574.


ID: 16066 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Leiseledorp (Alveringem)
Gebouw van gele baksteen onder zadeldaken (leien) gedomineerd door kruisingstoren; omgevend kerkhof afgezoomd met bomen; inplanting op het dorpsplein.


ID: 15918 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kasteelhof

Roesbruggestraat 56 (Alveringem)
Nog deels omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom deels begrind, deels gekasseid erf. Ten noorden achter het boerenhuis, met knotwilgen afgezoomd overblijfsel van de omwalling. Zou oorspronkelijk dubbel omwald zijn geweest volgens de bewoners.


ID: 4782 | Bouwkundig element

Samenstel van traditionele panden met barokpoort

Adriaan Brouwerstraat 17, Korte Zeevaartstraat 2 (Antwerpen)
Samenstel van twee traditionele panden op de hoek van Adriaan Brouwerstraat en Korte Zeevaartstraat, uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, met barokpoort en trapgevel.


ID: 4786 | Bouwkundig element

Brouwershuis

Adriaan Brouwerstraat 20 (Antwerpen)
Brouwershuis In 1553 opgericht als "Waterhuis" door Gilbert Van Schoonbeke om zijn omliggende brouwerijen van zoetwater te voorzien. In 1582 werd het Waterhuis, sinds 1561 in het bezit van de stad, het gildehuis van het Brouwersambacht.


ID: 4807 | Bouwkundig element

Den Bock

Arenbergstraat 17 (Antwerpen)
Herenhuis Den Bock met oudste vermelding in 1578. Het pand kwam in 1619 in bezit van de kunstschilder Jan Breughel de Oude, die er zes jaar later overleed. Het complex in traditionele bak- en zandsteenstijl klimt in kern op tot 1556-1561.